Actualitate

Protest împotriva hidrocentralei de pe Jiu

 | 06 noiembrie 2017, 00:10 | 4 comentarii | 

Tineri din mai multe județe ale țării, practicanți de rafting și canoe, au protestat, sâmbătă, în Defileul Jiului împotriva hidrocentralei care se ridică aici și care ar urma să reducă debitul râului foarte mult la finalul lucrărilor. Tocmai pentru că se tem că vor rămâne cu un râu sec și cu un ecosistem complet dezechilibrat, tinerii strânși aici au ținut să își spună păsurile, în speranța că autoritățile cu competențe în acest domeniu vor reuși să prevină inevitabilul. Ca la orice protest, au fost strigate lozinci de genul „Salvați Jiul” și „Fără șantiere”, fiind afișate și bannere cu aceleași mesaje.

Semnatura eletronica CertDigital

Jpeg

Organizator al acestei acțiuni a fost Cătălin Câmpeanu, de la Green Aventure, o asociație care aduce an de an turiști în Defileu tocmai pentru a practica raftingul. Acum acesta e convins că debitul râului se va reduce atât de mult încât doar cine va vinde energia electrică va avea de câștigat, nu și iubitorii de natură. “Toată lumea se plânge că zona e defavorizată, că a murit mineritul și nu mai e de lucru. Zona e minunată și se poate dezvolta pentru că raftingul la nivel internațional aduce foarte mulți bani. Aici iarna se poate face schi, iar vara rafting, caiac și multe altele, iar noi ce am ales să facem? O hidrocentrală pentru randament de 3% pe piață? Și unde se duce acest randament? La băieții deștepți. Nouă ne strică natura de care noi ne bucurăm pentru ca ei să facă mulți bani. Nu mai trebuie distrus încă un râu pentru ca unii să facă profit”, a spus organizatorul protestului. Printre cei prezenți a fost și reprezentantul unei organizații non guvernamentale care de mai mult timp atrage atenția asupra problemelor de mediu generate de construirea noii hidrocentrale. Liviu Cioneag crede și el că hidrocentrala nu va aduce nimic bun pentru locuitorii din zonă, ci, din contră, va genera pierderi pentru că ecoturismul va fi distrus, alături de multe alte domenii ce s-ar fi putut dezvolta după închiderea minelor din Valea Jiului. “Coaliția Natura 2000 România e principalul ONG care a luptat pentru oprirea proiectelor energetice pe Jiu. În opinia noastră e unul dintre cele mai sălbatice și frumoase râuri din România. Ceea ce face Hidroelectrica e împotriva ecoturismului, a serviciilor ecosistemice pentru că râul oferă și pescuit, un climat propice pentru activități turistice. Nu mi se pare normal ca pentru 80MW să se distrugă o întreagă vale. Se fac bani mulți din ecoturism, dar România crede că e necesar să torni betoane și să faci câțiva MW”, a menționat liderul ONG-ului amintit. Tinerii strânși din diverse zone s-au urcat în cele din urmă în bărcile și canoele cu care au venit și au pornit într-o ultimă călătorie din acest an pe Jiu. Toți au sperat ca aceasta să nu fie și ultima, mai ales că la noua hidrocentrală lucrările sunt aproape terminate, chiar dacă recent Garda de Mediu a câștigat un proces prin care Hidroelectrica era obligată să sisteze lucrările și să reajusteze proiectul în funcție de condițiile actuale de mediu pe care trebuie să le respecte.
Gelu Ionescu

Articole asemanatoare4 comentarii in “Protest împotriva hidrocentralei de pe Jiu

  1. Si ce ar vrea mocofanul asta de Cătălin Câmpeanu, de la Green Aventure, sa se ingroape o investitie de sute de milioane de euro cheltuiti pana acum pe lucrari , bani publici , pentru ca el care zice ca nu e baiat destept sa incaseze bani de la turistii pe care i aduce la rafting pe Jiu ? Cene i baiatul destept si cine sunt prostii in aceasta situatie . Este adevarat ca lucrarile pot aduce un dezechilibru al faunei pe jiu insa nu poti inchide lucrarile dupa ce s au investit sute de milioane de euro . Instanta a dispus sistarea lucrarilor si efectuarea unui nou studiu de mediu , nu a dispus sistarea lucrarilor si practicarea raftingului pe Jiu , mai nene mai, Cataline .

    • Tovarasu Gorjanu, distrugerea nu se numeste investitie. Daca ai avea vreo urma de ratiune ai putea sa intelegi ca imensul patrimoniu natural din Defileul Jiului valoreaza infinit mai mult decat banii aruncati acolo ilegal de Hidroelectrica. Banii aceia oricum sunt deja aruncati, si nu se poate intoarce timpul inapoi. Iar amortizarea reala este exclusa, pentru ca Hidroelectrica poate produce oricum aceiasi MW in zecile de hidrocentrale care functioneaza sub capacitate.

  2. Sa vedem si preturile practicate de baietasul asta destept pe raul Jiu care ne apartine noua tuturor ,,,,,Turele pleacă de la 50 lei-300 lei pentru clienţi. Dacă vrei două ture de rafting într-un weekend, adică 8 ore în total, costul e de 300 lei.,,,,,

    Citeste mai mult: adev.ro/nksf3n
    Adica noi sa inchidem lucrarile la o hidrocentrala pentru ca inteligentul asta sa incaseze el si pentru burta lui cate 300 de lei pentru fiecare turist .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL