Protest pentru apărarea bisericii de la Comănești

705

Localnicii dintr-un cătun ce aparține de orașul Târgu Cărbunești nu vor să lase autoritățile să ridice din satul lor o biserică din lemn, veche de trei secole și jumătate, pentru a o strămuta la Craiova, acolo unde primărița Olguța Vasilescu ar vrea să o amplaseze într-un parc din municipiu, Bănia sperând să facă astfel încă un pas pentru a fi declarată capitală culturală europeană în 2021. Sătenii din Comănești au avut vreo opt biserici în cătunul lor, dar două le-au fost luate deja, ei constatând că toamna aceasta ar urma să mai rămână fără una. Este tocmai cea de la cimitir, acolo unde oamenii își au îngropați strămoșii, fapt care i-a revoltat și i-a făcut, vineri, să se strângă cu toții în fața lăcașului de cult, formând un lanț uman menit să atragă atenția asupra problemei respective.
“De ce să ne ia mamă bisericuța? Nouă canalizare nu ne-au făcut, asfalt nu ne-au băgat, școala au închis-o! Noi cu ce mai rămânem? Dacă au bani să o pună la punct la Craiova atunci să vină și să o aranjeze aici la noi în sat. Ce, noi nu avem nevoie de ea? Aici sunt moșii și strămoșii noștri îngropați. Când venim să le aprindem lumânări noi cum ne mai rugăm fără biserică?” întreba retoric o bătrână din sat, în timp ce o alta era și mai pornită pe autorități. “O să ne punem în fața macaralelor, o să vedeți. Păi stră-străbunicii mei când au donat pământul acesta ca să se facă biserică aici s-au gândit să aibă și stră-strănepoții lor un loc pentru rugăciune. Oamenii din sat au făcut biserica, noi am muncit la ea, iar acum vine Craiova să o ia? Nu le-o dăm”, a spus femeia.
20151009_112816Biserica nu este funcțională, în ea nu se țin slujbe pentru că în sat oamenii au una din cărămidă, la care preotul slujește. Cea din lemn a fost restaurată, la acoperiș, pe banii sătenilor, una dintre fiicele locului, devenită femeie de afaceri la Prahova, venind cu soțul său și cu muncitori tocmai pentru a salva Casa Domnului de la pieire, atunci autoritățile spunând că nu au bani pentru a ajuta în vreun fel. “Aceasta este o biserică în care noi ne regăsim. Este una tradițională, care ne reprezintă, nu chiciurile cu termopane și tot felul de culori ce se fac acum. Soțul meu a stat vara la 40 de grade două săptămâni cu muncitorii pe acoperișul ei pentru a pune șindrila, iar atunci autoritățile nu erau interesate de soarta acestei bisericuțe. Nu o vor lua de aici pentru că este a oamenilor”, a spus Domnica Mladin.
Primarul Mihai Mazilu spune că autoritățile din Târgu Cărbunești nu au nicio implicare în mutarea bisericii la Craiova, aceasta făcându-se în baza unui acord semnat de Primăria Craiova și Mitropolia Olteniei. Edilul afirmă că va încerca însă să medieze conflictul, el fiind convins că dacă oamenii ar fi fost consultați de la început și li s-ar fi explicat ce se întâmplă cu lăcașul de cult ar fi înțeles situația. Mazilu declară că el va prelua mesajul oamenilor și va fi de partea lor dacă aceștia îi cer asta, în sat strângându-se deja semnături prin care Primăriei Târgu Cărbunești i se solicită să stopeze demersurile de mutare a bisericii la Craiova.
Gelu Ionescu

1 COMENTARIU

  1. Felicitari tuturor celor care lupta pentru aceasta cauza .patrimoniul cultural al judetului nostru nu trebuie instrainat .este de ajuns ca judetul dolj nu plateste pentru apa consumata din judetul nostru .cu bani pe care consiliul judetean vrea sa i faca cadou judetului dolj ar trebui restaurate multe monumente istorice aflate in stare de degradare .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here