Publicistul gorjean Dorin Brozbă, în turneu prin Moldova cu filmul dedicat Cătălinei Teodoroiu

438

Cu prilejul Anului comemorativ “Ecaterina Teodoroiu”, la împlinirea a 100 de ani de la sacrificiul suprem al eroinei pe frontul din Moldova în Primul Război Mondial, Radio România Iaşi a iniţiat un proiect cultural-istoric prin care se vizează creşterea gradului de cunoaştere a istoriei neamului şi a înaintaşilor care au luptat şi care şi-au dat viaţa pentru ţară şi pentru libertatea românilor.

Proiectul “Ecaterina Teodoroiu – 100 de ani de la jertfa supremă pe frontul din Moldova, în Primul Război Mondial” cuprinde prezentarea itinerantă, în câteva oraşe din Moldova de dincoace şi de dincolo de Prut, în prezenţa autorilor, a filmului documentar şi a albumului “Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”, realizate de către publicistul gorjean Dorin Brozbă. Demersul este înscris în seria de evenimente prin care Radio România Iaşi doreşte să marcheze împlinirea, în anul 2018, a unui veac de la actul Marii Uniri din 1 decembrie 1918 – moment marcant pentru desăvârşirea unităţii naţionale şi pentru devenirea României moderne, precedat de numeroase acte de vitejie ale înaintaşilor, între acestea numărându-se şi sacrificiile celor care au luptat în Primul Război Mondial.
Filmul documentar şi albumul “Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”, realizate cu prilejul Anului comemorativ “Ecaterina Teodoroiu”, la împlinirea a 100 de ani de la moartea eroinei, pe frontul din Fitioneşti-Vrancea, în Primul Război Mondial, îl au ca realizator pe publicistul gorjean Dorin Brozbă. Realizarea filmului documentar (producător, B.D. Media Tg. Jiu) şi a publicaţiei ilustrate (Editura B.D. Media Tg. Jiu), a beneficiat de sprijinul Muzeului Judeţean “Alexandru Ştefulescu” din Târgu-Jiu și al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.
În onoarea eroilor neamului românesc care au luptat pentru ţară şi care au căzut la datorie, Radio România Iaşi a iniţiat, sub coordonarea redactorului Petronela Cotea Mihai proiectul de prezentare publică a celor două producţii cultural-istorice, în judeţele Bacău (Oneşti), Iaşi, Vaslui şi Vrancea (Fitioneşti), precum şi la Chişinău, Republica Moldova. Co-organizatori ai evenimentelor cultural-istorice din cadrul proiectului sunt: Brigada 15 Mecanizată “Podu Înalt” Iaşi – comandant, col. dr. Dragoş Iacob; Biblioteca Municipală “Radu Rosetti” Oneşti, judeţul Bacău – director Ionuţ Tenie; Biblioteca Judeţeană “Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui – director, prof. Gelu Voicu Bichineţ, Biblioteca Naţională din Chişinău – promotor eveniment, prof. Ion Scutaru (Liceul “Ion Creangă” din Chişinău), Primăria Fitioneşti, Vrancea – locul în care Ecaterina Teodoroiu şi-a pierdut viaţa în luptă, la data de 22 august 1917.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here