Actualitate

“Rectificarea” mormântului din Șitoaia nu se mai face!

 | 12 iunie 2017, 00:10 | 0 comentarii | 

Consiliul parohial al bisericii din satul Șitoaia, comuna Roșia de Amaradia, întrunit duminică, după ce un localnic a cerut demolarea unei părți dintr-un loc de veci recent amenajat pentru un bărbat ce a murit electrocutat în această primăvară, a decis ca răposatul să își doarmă somnul de veci mai departe, fără să fie deranjat. Dorel Florin Stoica e îngropat lângă mormântul în care se află familia lui Ion V. Diaconu, cel care a reclamat inclusiv la Mitropolia Olteniei că mormântul respectiv este mai mare decât celelalte și că ar trebui demolată o porțiune de vreo jumătate de metru din “grilajul” acestuia. Grilajul este un fel de gard de protecție făcut din ciment, iar porțiunea pe care o revendică Diaconu este cea pe care el dorește să își pună liniștit coșul cu colaci atunci când vine să dea de pomană.
Localnicii s-au reunit, duminică, pentru a discuta problema respectivă, niciunul nefiind de acord cu cele cerute de Diaconu. “Nu există o distanță care să fie obligatorie în fața crucii. Familia mortului a respectat aliniamentul celorlalte morminte, toate sunt la fel, numai că s-a nimerit să fie lângă al domnului care face reclamații la toată lumea pe aici prin sat. Nu are de ce să facă vreo modificare la mormânt. Și dacă o face cum să fie făcută, să taie din picioarele mortului ca să îi rămână lui loc să stea cu coșul? Eu nu cred că așa ceva e posibil”, a spus unul dintre localnici. Primarul Liviu Cotojman a venit și el la întâlnirea de la biserică, oamenii cerându-i să nu ia în calcul reclamația lui Diaconu întrucât nimeni nu e deranjat de locul de veci al lui Dorel Florin Stoica. Edilul a promis că cimitirul va fi extins în curând, după ce o familie din sat a decis să doneze terenul necesar extinderii respective.
La cererea formulată de Diaconu, soția îndoliată a rămas perplexă, nevenindu-i să creadă că după durerea pricinuită de pierderea soțului acum trebuie să îi mai scurteze și locul de veci. “El vrea să facem o reducere de vreo 50 de centimetri, dar de fapt dumnealui s-a extins cu cimentul peste terenul nostru. Și cum să facem scurtarea respectivă, să îi tăiem răposatului din picioare? Eu nu cred că e posibil așa ceva. Tot ce am făcut aici am făcut legal, am respectat aliniamentul de la celelalte morminte și nu cred că am greșit cu ceva”, spune văduva. De partea cealaltă, Ion V. Diaconu e ferm să continue disputa cu restul satului, fiind decis să ajungă cu vecinii săi până la instanță, oamenii oricum reproșându-i că se ține doar de reclamații și plângeri depuse la toate instituțiile statului. “Am sesizat Mitropolia Olteniei, s-a făcut întâlnire aici și am convenit cu toții ca mormintele să nu fie mai mari de 2 metri. Al dumnealor are 2.50 metri. Ce vină am eu că nu mai am unde să fac parastasele dacă dumnealor s-au întins mai mult? O să chem în instanță și Mitropolia, și parohia și preotul, că doar nu comandă oamenii pe morminte. Dacă aș avea pe unde să circul și să fac parastasele nu ar fi nicio problemă. Și degeaba spun ei că mă țin de reclamații că nu am făcut decât să sesizez nereguli și ilegalități pe care le comit aici în sat. Păi dacă se urcă băuți la volan sau lasă câinii liberi sau ce mai fac dumnealor, eu să nu sesizez autoritățile?”, declară Diaconu.

Semnatura eletronica CertDigital
Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL