Scandal pe cavourile romilor din Scoarța

673

Adevărate palate au apărut în această primăvară în cimitirul din satul Pișteștii din Deal, din comuna Scoarța, unul dintre cei care au plătit pentru un astfel de cavou faraonic fiind afaceristul Ion Bîrcină, zis Dan Goeru, toate construcțiile de acolo făcând obiectul unui control demarat joi de Direcția de Sănătate Publică Gorj. Inspectorii de sănătate spun că legislația prevede clar că morții trebuie îngropați la o adâncime de doi metri în pământ, asta în timp ce cavourile cu pricina sunt ridicate la suprafață, au podeaua betonată, iar localnicii se plâng de mirosurile care ajung la ferestrele lor odată cu venirea verii. Oamenii susțin că până acum nu i-a băgat nimeni în seamă și nici ei nu s-au revoltat atât de mult, dar acum lucrurile nu mai pot fi suportate întrucât cavourile sunt construite deja „la drum”, adică în locul fostului gard care delimita proprietatea bisericii.
„Au desființat gardul și au început să ridice. Sunt ale țiganilor de aici, că lumea nu are curaj să vorbească de frica lor. Nici preotul cred că nu știe cum îi îngroapă pentru că el face slujba după care pleacă. Ei vin, deschid ușa de la cavou și atunci vine un miros afară de nu mai poți sta pe niciunde. Explicația lor e că vor să aerisească. Normal că e nevoie de aerisire dacă nu e mortul băgat în pământ”, spune o localnică. Inspectorii DSP Gorj au început joi verificările în teren, preotul din localitate fiind invitat pentru luni la sediul instituției, la Târgu Jiu, cu documente, pentru a explica situația respectivă. Oficialii DSP Gorj oricum nu consideră normal ceea ce se întâmplă în cimitirul respectiv. Nici primarul Ion Stamatoiu nu e de acord cu construcțiile ridicate în cimitir, edilul spunând că nu autoritățile locale au competență în a opri ridicarea unor astfel de palate. ”Pisica” s-ar afla tot în curtea reprezentanților bisericii, ei fiind cei care reglementează în ce fel se pot ridica astfel de cavouri și în ce condiții se fac înmormântările.
„Îmi pare rău că am ajuns la această situație. Noi, ca Primărie, am trimis un răspuns la cei în drept de la Târgu Jiu și așteptăm un răspuns, dar ce vă pot spune e că nu noi, administrația locală, răspundem de administrația cimitirelor. Noi vom încerca să îl sprijinim pe preot. Dumnealui e de 2-3 ani la noi și am avut o colaborare bună până acum. Din punctul nostru de vedere și al regulamentelor de administrare a cimitirelor nu ar trebui autorizație. Așa se specifică acolo. Autorizația ar trebui dată tot de dânșii, noi avem domeniul public și ce e acolo nu ține de Primăria Scoarța. Ca și cetățean nu îmi place nici mie ce e acolo. E o imagine proastă și pentru comunitatea de romi și pentru biserica de acolo, căreia i s-a luat fața prin aceste construcții. E o imagine proastă și pentru cetățenii care stau în vecinătatea acestui locaș de cult. Înainte de Paști eu am discutat cu preoții din comună despre curățenie și normele de prevenire la incendii. Le-am solicitat și am avut rugămintea să nu se mai dea voie să se construiască haotic. Nu sunt cavouri construcțiile acestea. Sunt case de locuit. Se află la suprafața pământului. Morții sunt deasupra pământului. Probabil Mitropolia, că tot s-a ajuns cu discuții acolo, va face ceva. Împreună, în cadrul legii, vom căuta o soluție. E păcat ca dintr-o neglijență produsă în timp să se ajungă aici. Cu ani în urmă s-a dat la o parte gardul, a plecat preotul, s-a făcut un rând de cavouri, a plecat iar preotul și s-a mai făcu un rând, iar acum au ieșit până la drum și nu trebuia așa ceva”, a declarat primarul comunei Scoarța, el dispunând împreună cu oficialii bisericii sistarea oricăror lucrări la cavourile care se aflau în lucru.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here