Sector de la UMC Lupoaia, desfiinţat pentru disponibilizarea fostului director Semenescu

595

Unitatea Minieră de Carieră Lupoaia a rămas de luna trecută, odată cu parafarea listei de disponibilizaţi din CEO, cu doar trei sectoare de activitate, fapt care a scăzut complexitatea unităţii cu o treaptă. Desfiinţarea unui sector din cele patru s-a făcut însă nu pentru eficientizarea carierei, ci pentru ca fostul director al unităţii, Ion Semenescu, cel care a condus cariera în 2009 fiind numit de către Daniel Burlan, să poată fi trimis, forţat, acasă. Asta deoarece, Semenescu, şef de sector, nu a vrut să semneze pentru a fi disponibilizat de bunăvoie, numele său apărând în lista celor intraţi deja în preaviz la UMC Lupoaia. Conducerea CEO a stabilit însă de comun acord cu cea a Diviziei Miniere să desfiinţeze sectorul lui Semenescu şi implicit postul acestuia fapt care a făcut facilă eliminarea fostului director din câmpul muncii.

O parte din şefii din CEO, care au vârsta de pensionare şi grupa de muncă, unii fiind chiar disponibilizaţi cu salarii compensatorii, dar reîncadraţi în muncă, au scăpat de trimiterea acasă cu începere din 1 iunie, asta deoarece sunt pe bune cu superiorii de la Târgu-Jiu. Nu este însă cazul lui Ion Semenescu, considerat de subalterni şi colegi drept un bun profesionist, acesta fiind trecut pe lista de disponibilizare fără să aibă grupa necesară, deşi s-ar fi apropiat de vârsta de pensionare. Semenescu a apărut pe listă, deoarece a avut “norocul” să fie numit, câteva luni, în funcţia de director al Carierei Lupoaia de către fosta conducere PDL a SNLO. Mai exact, Semenescu a fost numit în funcţia lui Ion Ghiga, în 2009, de către directorul de atunci, Daniel Burlan, după ce şeful social-democrat al unităţii miniere din Motru fusese implicat în scandalul disparţiei celor 100.000 de tone de cărbune de la EMC Motru, dosar finalizat în ultimii ani fără vinovaţi.
Semenescu a acceptat în vara lui 2009 funcţia lui Ghiga, dar a rămas pe post doar câteva luni, demisionând din aceasta din motive de sănătate. Abia după, conducerea executivă a lui Semenescu la cârma carierei a venit democrat-liberalul Sorin Iovan. Semenescu a acceptat o funcţie inferioară, până de curând fiind şef de sector la UMC Lupoaia.

Nu a vrut să plece!
Peste 150 de mineri de la Lupoaia au fost trecuţi pe lista de disponibilizări, parafate la nivel de CEO, în documentul respectiv apărând şi numele fostului director Semenescu. Omul nu a acceptat “serviciul” ce i-a fost făcut, motivând că nu semnează pentru a pleca acasă, spun angajaţi ai carierei, pe motiv că nu se încadrează în criteriile de disponibilizare. Refuzul şefului de sector a deranjat, motiv pentru care s-a făcut tot posibilul pentru ca acesta să fie trimis acasă. Omului i s-a desfiinţat postul de şef de sector la această carieră, conducerea mergând până la desfiinţarea sectorului de tradiţie a unităţii miniere, pentru a se putea debarasa de vechiul salariat. Unitatea are acum doar trei sectoare, două de producţie şi depozitul de cărbune numit Concasare.

Profesioniştii trimişi acasă, piloşii promovaţi
În timp de Semenescu şi alţii ca el, buni profesionişti, apăreau pe lista de disponibilizare, respectivii aflându-se deja în preaviz, alţi salariaţi, apropiaţi conducerii diviziei şi a structurii, au ajuns să fie promovaţi. Astfel, în ultimele zile, la cele trei sectoare ale carierei şi la atelierele mecanice, s-au făcut diverse promovări, pe criterii mai puţin profesionale, unele cu ştirea unora dintre sindicate. De altfel, au fost sindicalişti care au intervenit, personal, pentru unele numiri, realizate fără vreun exament, deşi au fost numeroşi cei care şi-au depus cereri şi dosare pentru a fi promovaţi.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here