Șefi de la Drumuri Naționale – trimiși în judecată de DNA în dosarul Transalpina

748

Mai mulți directori din cadrul Regionalei de Drumuri și Poduri Craiova au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție într-un dosar penal în care este inculpat și omul de afaceri Nelu Iordache, cercetările având legătură cu lucrări de construcții derulate în județul Gorj cu mai mulți ani în urmă. Patronul de la Romstrade este acuzat că în modernizarea șoselei Transalpina a comis infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Directorii care au de dat explicații în fața magistraților sunt directorul regional Adrian Lumezeanu, cel economic, Doina Ilie, șefa serviciului organizare și derulare achiziții, Delia Mihaela Nedelcu, consilierul juridic Ion Emil Pană, precum și responsabila cu controlul financiar preventiv, Florina Iovan. Toți sunt acuzați de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Conform procurorilor anticorupție, “inculpații Lumezeanu Adrian, Ilie Doina, Nedelcu Delia Mihaela și Pană Emil Ion, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice, au semnat cu o societate reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, un contract privind modernizarea DN 67C Bengești – Sebeș pe o porțiune de 148 km (Transalpina), la data de 5 septembrie 2008. Viza de control financiar preventiv pentru acest contract a fost acordată de inculpata Iovan Florina. În cuprinsul documentului a fost introdusă o clauza diferită de prevederile documentației de atribuire, potrivit căreia plata lucrărilor de către C.N.A.D.N.R se va face prin emiterea de bilete la ordin în euro plătibile în lei la cursul BNR euro/leu valabil la data plății. Această clauză a fost introdusă la solicitarea omului de afaceri care a și condiționat semnarea contractului de introducerea acestei modificări. Astfel, în perioada 2008-2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un număr de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vândute către mai multe instituții de credit”.
Anchetatorii susțin că prejudiciul cauzat Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România este de 45.798.769 lei, CNADNR nefiind deocamdată constituită ca parte civilă în dosar. Suma reprezintă echivalentul diferenței de curs valutar dintre momentul emiterii unui număr de 48 de bilete la ordin în euro și momentul plății lor în lei, în avantaj ieșind la acel moment compania lui Iordache. În acest dosar anchetatorii nu au mai pus sub acuzare și Romstrade, firma lui Iordache fiind inculpată și trimisă în judecată în urmă cu doi ani într-un alt dosar ce vizează lucrările de modernizare a șoselei Transalpina.
Acolo prejudiciul estimat de anchetatori este de aproape 23 de milioane de lei și a fost recuperat pe parcursul cercetărilor. În dosar a fost trimis în judecată și fostul șef al Secției Drumurilor Naționale Gorj, Ion Dina, care a fost diriginte de șantier. Alți foști șefi din Regionala de Drumuri și Poduri Craiova au fost și ei inculpați în dosarul respectiv, cu toții fiind acuzați că i-au decontat lui Iordache sume mari de bani pentru lucrări neefectuate pe Transalpina.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here