Șefii din Primăria Motru, cu barda tăierilor salariale deasupra capului!

749

Salariile celor mai importanți funcționari publici din Primăria Motru au fost luate în vizor de primarul Gigel Jianu, edilul realizând, cu o echipă restrânsă, o nouă grilă de salarizare, extrem de controversată, care a provocat, ieri, nemulțumiri mari, mai ales în rândul sindicaliștilor din instituția publică. Grila propusă de primar, dacă va fi aprobată de consilierii municipali, ar urma să-i lăse cu salariile ciuntite, printre alții, pe șeful Serviciului Impozite și Taxe Locale, Ion Gădău, pe șeful Serviciului Buget-Finanțe, Mircea Perișoreanu, pe șeful Biroului Administrativ, Pavel Tutunaru, pe șefa Serviciului de Administrare a Domeniului Public și Privat, Angela Văduva, pe șeful Biroului Fond Funciar, Constantin Tutilă și pe secretarul primăriei, Gina Stroescu. Edilul Gigel Jianu a declarat pentru Gorjeanul că, în urma discuțiilor cu sindicaliștii, avute ieri, va creiona o altă grilă de salarizare, subliniind că o parte dintre șefi nu vor scăpa însă total fără salarii tăiate, acesta spunând doar că el respectă legea salarizării unice.

Șeful Serviciului Impozite și Taxe Locale, Ion Gădău, are în prezent un salariu de 7280 de lei brut. Dacă se va aplica schema salarială realizată, marți, de primarul Gigel Jianu și de echipa sa de consilieri, leafa lui Gădău ar scădea la 4640 de lei brut. Diminuarea salariului șefului ITL Motru va fi astfel de 2640 de lei brut, aceasta fiind, de fapt, cea mai mare reducere aplicată în Primăria Motru, pe schema discutată marți de administrație cu sindicate.
Gădău nu este singurul funcționar al cărui salariu se vrea diminuat. Salariul lui Mircea Perișoreanu, șeful Serviciului Buget-Contabilitate, în prezent de 6599 de lei brut va scădea și el la 5104 lei brut. Diminuarea pe grila încropită de edilul Jianu ar fi de 1495 de lei brut.
Pavel Tutunaru, șeful Serviciului Administrativ, totodată lider de sindicat, are, de asemenea, un salariu ce trebuia tăiat, pare a fi de părere echipa din primărie, care a realizat grila respectivă. Salariul sindicalistului este de 5652 de lei brut și ar trebui scăzut la 4640 de lei brut, diminuarea fiind de 1012 de lei brut.
Angela Văduva, șefa ADPP, o apropiată a actualei administrații, ar trebui și ea să aibă un salariu diminuat, respectiva salariată având acum 5800 de lei brut, se arată în noua grilă. Salariul respectiv ar scădea la 4600 de lei, adică cu 1200 de lei brut.
Șeful Biroului Fond Funciar, Constantin Tutilă, cu salariul de 5300 de lei brut, este și el vizat de grila inițială a primarului Jianu. Salariul funcționarului ar fi trebuit să scadă cu 700 de lei, urmând să ajungă la 4600 de lei brut.
Secretarul primăriei, Gina Stroescu, care are cel mai mare salariu din instituție, deține o chenzină de 8100 de lei brut care ar trebui să scadă la 5800, se arată în grila respectivă. Diminuarea ar fi, în acest caz, de 2300 de lei.
Afectați de reduceri mai sunt și șeful Serviciului de Resurse Umane, Marian Păun, neconsultat la realizarea grilei, șefa Serviciului Urbanism, Luminița Măriuțu, inspectorii de la Protecția Civilă și juriștii primăriei, patru la număr.

Creșteri pentru bibliotecară și pentru consilierii personali
Dacă șefii de mai sus trebuie să aibă salarii mult diminuate, câțiva salariați ai instituției par că trebuie să aibă lefuri mărite. Grila prevede astfel o creștere a salariului bibliotecarei-șefe a orașului, Maria Bărbăcioru, la încă aproape 700 de lei brut, a consilierei Elena Vintilescu de la 2100 de lei la 3680 de lei brut și a consilierului Dan Matei de la 2100 de lei la 3590 de lei brut.
De asemenea, inspectorii de la impozite și taxe locale vor avea creșteri salariale de 507 lei. Un inspector are acum 2276 de lei și va avea 2783 de lei brut.

Discuție aprinsă sindicate-administrație!
La aflarea veștii că primarul a realizat această grilă salarială, sindicaliștii din instituția publică s-au revoltat și au cerut, ieri după-amiază, o discuție cu reprezentanții administrației. Ieri, la ora 13.30, o delegație condusă de liderul sindical Pavel Tutunaru, formată din cinci sindicaliști, a purtat negocieri dure cu o comisie a administrației, pe tema noii grile și a legii salarizării care trebuie pusă în vigoare începând cu 1 iulie 2017. La ședință a fost invitat de sindicate și viceprimarul Cosmin Morega.
“Discuțiile, la care a participat și viceprimarul orașului, asta la cererea sindicatului, au fost tensionate, dar, în final, s-a ajuns la o înțelegere, în așa fel încât salariile în plată la 30 iunie 2017 să rămână neschimbate, pe funcțiile de conducere, iar cele mici să crească, cu încadrarea în prevederea bugetară pe anul 2017. Domnul viceprimar a fost, din start, de partea noastră”, a explicat liderul sindical.
“În final, domnul primar Jianu a fost de acord să se realizeze din nou coeficienții pe o nouă grilă de salarizare așa cum am stabilit, de comun acord, în ședința de negociere sindicat-administrație. Legat de funcțiile noi create în primărie, noi am cerut ca acestea să rămână deocamdată neocupate, sau dacă vor fi ocupate să fie plătite în conformitate cu bugetul existent. În comisiile de la ora 16.00, cu rol consultativ, se vor purta discuții, sper eu, pe grila astfel negociată cu administrația”, a declarat după întâlnire liderul sindical, Pavel Tutunaru.

Jianu: “Am pornit de la salariul viceprimarului…”
Cele spuse de Tutunaru au fost contestate însă ieri seară, pentru Gorjeanul, de către primarul Gigel Jianu. Acesta a menționat că le-a promis sindicaliștilor că va realiza o altă grilă, că va stabilii coeficienții, dar, spunea acesta, nu ar fi promis și că va plafona însă salariile șefilor la chenzina din 30 iunie 2017.
Asta deși, marți, la ora 16.00, la puțin timp după întâlnirea cu sindicatele, s-a prezentat la ședințele pe comisii o altă grilă de salarizare, drept anexă la înțelegerea încheiată între administrație și sindicatul respectiv. Actul nu era însă semnat, primarul nefiind atunci în primărie, ci la o întâlnire cu pensionarii. Consilierii nu au luat în calcul documentul pe motiv că era neștampilat și nesemnat. Aceștia așteaptă, astăzi, grila discutată, marți, cu sindicatele, dar și proiectul de hotărâre semnat de către primarul Jianu.
“Acum lucrez la această grilă cerută de sindicate. Salariații trebuie să înțeleagă că vor exista și tăieri salariale, dar și creșteri, potrivit legii salarizării unice care prevede că salariile trebuie să fie sub cel al viceprimarului. Voi porni calculele salariale de la salariul viceprimarului. Astfel, secretarul primăriei, de exemplu, nu poate avea salariul mai mare ca viceprimarul. Momentan nu vă pot spune ce cuprinde grila, deoarece nu este gata, știu că mulți se vor supăra pentru că au fost învățați cu salarii mari. Dar eu și la prima variantă de grilă am ținut cont de ierarhizarea funcțiilor. Oamenii mei sunt toți, dar nu este tolerabil ca secretarul să aibă 9000 de lei brut și vicele 7900 de lei brut. Eu organizez schema pornind de la acest aspect, dar și de la bugetul existent. Eu înțeleg nemulțumirea unora și țin cont de propunerile venite, dar trebuie să micșorez decalajul salarial existent între funcții”, a explicat primarul Gigel Jianu.

“Refac grila, țin cont de părerile sindicaliștilor”!
Edilul a explicat, de asemenea, că grila finală dacă nu va beneficia de aprobarea CL Motru, în ședința de joia viitoare, va duce la neacordarea chenzinelor pentru salariații primăriei.
“Eu refac grila, țin cont de părerile sindicaliștilor, dar ce va ieși în final va fi conform legii, vă asigur”, a conchis primarul spunând că lucrurile vor fi clarificate, astăzi.
Acesta a menționat că bibliotecara nu ar avea parte, în opinia sa, de o altă creștere salarială, în timp ce consilierii săi personali aveau nevoie de o majorare în conformitate cu munca realizată în ajutorul său în instituția publică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here