Senatorul Iriza: “Dacă Iohannis promulgă repede legea care ajută CE Oltenia, dovedește că îi pasă de sistemul energetic național!”

470

Parlamentarul ALDE de Gorj, Scarlat Iriza, așteaptă ca proiectul de lege privind modificarea Codului Silvic, trecut miercuri și de votul Camerei Deputaților, să ajungă repede la Cotroceni. Iriza așteaptă ca legea să fie promulgată rapid de președintele Iohannis, știut fiind că societatea din Gorj are nevoie urgentă de ea pentru deblocarea celor 12 excavatoare. 

Mai este doar un hop de trecut până când terenurile pot fi scoase din fondul forestier pentru lucrări miniere de interes naţional, conform propunerii votate, ieri, de către deputaţi. O declară senatorul Iriza, cel care a inițiat acest proiect legislativ făcând demersuri ca legea să treacă de comisii, de Senat și, în final, de Camera Deputaților, joi ajungând pe masa președintelui Iohannis. “Legea este, joi, la Cotroceni, iar președintele poate în maxim o lună de zile să o promulge. Eu sper că acesta va face asta mult mai repede, știut fiind blocajul de la CE Oltenia, asta dacă cu adevărat îi pasă de sistemul energetic național”, a declarat, după vot, Scarlat Iriza, senator ALDE. Acesta susține că a avut și o discuție scurtă, ieri, cu directorul general al CE Oltenia, Sorin Boza, aflat la Bruxelles, care l-a felicitat pentru efortul făcut pentru modificarea Codului Silvic.

Lucrări miniere de interes național
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, o propunere legislativă de modificare a Codului Silvic care prevede scoaterea din fondul forestier naţional a unor suprafeţe de teren, fără compensare, destinate realizării lucrărilor miniere de interes naţional. Proiectul are ca obiect de reglementare scoaterea din fondul forestier naţional a unor suprafeţe de teren fără compensare, nu prin achitarea taxelor prevăzute de lege, destinate realizării lucrărilor miniere de interes naţional, declarate de utilitate publică de exploatare a zăcămintelor de lignit. “Beneficiarul scoaterii definitive din fondul forestier naţional al terenurilor necesare realizării lucrărilor miniere de interes naţional şi de utilitate publică de exploatare a zăcămintelor de lignit este operatorul economic cu capital integral sau majoritar de stat în cazul terenurilor forestiere achiziţionate de acesta sau statul român în cazul terenurilor care au făcut obiectul expropierii. Prin excepţie, reducerea fondului forestier naţional prin scoaterea definitivă a terenurilor pentru realizarea lucrărilor menţionate se realizează fără compensare şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului”, prevede textul adoptat. Camera Deputaţilor este for decizional.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here