Sindicalişti, cu poalele în cap în faţa ministrului Gerea

460

Sosirea astăzi în judeţul Gorj a ministrului Energiei, Andrei Gerea, şi vizita de lucru de la Complexul Energetic Oltenia, din cursul zilei de vineri, este un prilej bun ca o parte a sindicaliştilor din CEO să-şi pună poalele în cap în faţa reprezentantului Guvernului. Cel puţin asta cred o parte a liderilor de sindicat din CE Oltenia care estimează că întâlnirea de vineri a ministrului cu sindicatele şi cu administraţia ar urma să fie folosită de unii pentru a se victimiza în faţa lui Gerea. Respectivii, spun colegii lor,  pentru a fi convingători în faţa ministrului vor profita de faptul că discuţiile recente de la CEO, pe Comisia Paritară, nu au avut niciun rezultat. Mai mult, în afara circului pe care îl vor face unii lideri aşa-zişi vocali, întâlnirea cu Gerea va fi cu siguranţă un eşec, spun aceiaşi sindicalişti, care susţin că există totuşi un dialog cu CEO, acordarea celor 10 tone de cărbune pentru fiecare miner fiind mulţumitoare pentru aceştia.

Ministrul Gerea este aşteptat, astăzi, la Gorj în special de către liderii sindicali care acuză o lipsă a dialogului social în Complexul Oltenia. Respectivii au cerut o cantitate de 14 tone de cărbune pentru miner, în condiţiile în care CEO a aprobat acordarea cu începere din 1 august a voucherelor pe baza cărora beneficiarii vor putea intra în posesia cantităţii astfel stabilite. Problema cărbunelui în cauză, dar şi cea a acordării adaosului la salariu, fosta primă de vacanţă, vor fi puse şi ele pe tapet în faţa lui Gerea, mai ales că au existat nemulţumiri vizibile la acest capitol a două sindicate din zona Motru.
De altfel, la ultima întâlnire a Comisiei Paritare de la CEO care a avut loc marţi, Nelu Roşca şi Bădiţa ameninţau că vor scoate oamenii în Piaţa Prefecturii pentru a se aproba cantitatea de cărbune cerută de ei şi o parte din prima de vacanţă.

Circ în faţa ministrului!
,,Cei doi vor face acest circ şi pentru ministru. Eu cred că şi vineri se vor victimiza, se vor certa cu administraţia în faţa lui Gerea, pentru a acuza lipsa de dialog social de la CEO, şi vor ameninţa că vor scoate minerii în stradă. Cu siguranţă nu vor rezolva nimic, deoarece minerii ştiu că respectivii îşi urmăresc doar interesele personale, şi nu cele colective. Bădiţa cred că nu a uitat când, cu trei ani în urmă, la Cariera Lupoaia se dădea cărbune doar la clientela sindicală şi politică, gereabeneficiarii ascunzându-se sub denumirea de cazuri sociale. Respectivii au primit atunci câte cinci tone de cărbune gratuit, deşi aveau situaţii foarte bune şi lucrau chiar câte doi în minerit. Atunci Bădiţa nu era aşa de vocal şi nu a cerut şi pentru ceilalţi asta pentru că era atunci inspector social şi avea anumite privilegii din partea administraţiei pe care acum o blamează”, a declarat Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013.
De aceeaşi părere se arată şi Constantin Creţan care alături de Bunoaica şi restul componenţilor UNMO vor face o adresă la CEO prin care vor cere acordarea urgentă a celor zece tone de cărbune pentru mineri, pe baza unui acord.

Vor ţine contră reclamanţilor!
UNMO, spre deosebire de sindicatele protestante, cere acordarea a 100 de lei, adaos, pentru fiecare miner din ceea ce înseamnă prima de vacanţă de 250 de lei. Prima ar urca astfel la 350 de lei.
Sindicatele din UNMO vor ridica aceste probleme, vineri, în faţa ministrului, acesta contrabalansând cu solicitări aberante ale sindicatelor care, din populism, spun cei din această Uniune, nu ţin cont de situaţia actuală a CEO.

Curaj după urmărirea penală începută de DNA în dosarul BVA
Cei de la UNMO cred că sindicaliştii vor face gargară în faţa lui Gerea şi pentru că au prins curaj că DNA-ul a început recent urmărirea penală în dosarul transmis acestui organism de ministrul Energiei. “În acest moment, în cauza penală la care faceţi referire este începută urmărirea penală doar cu privire la faptă, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu. Alte informaţii nu pot fi puse la dispoziţie, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. 1 lit. e din Legea 544/2001”, se arată într-un răspuns al DNA transmis, marţi, unei agenţii de presă. În ianuarie 2015, Corpul de control al Ministerului Energiei a desfăşurat la CEO o acţiune de control având ca obiect contractul pentru livrarea de cărbune din Serbia. Ulterior, în martie, raportul Corpului de control a fost transmis la DNA – Structura centrală. În prezent, dosarul privind contractul semnat de CEO cu firma BVA Coal este instrumentat de DNA. Aceste informaţii apar într-un răspuns formulat de ministrul Energiei, Andrei Gerea, la o interpelare adresată de deputatul Niculina Mocioi pe tema situaţiei de la CEO. În acelaşi răspuns, Andrei Gerea precizează: “CEO nu a participat la licitaţia organizată în Serbia, întrucât Guvernul sârb a organizat licitaţia franco-destinatar, adică cu cărbunele transportat direct în depozitele termocentralelor”.
Gerea a precizat în acelaşi răspuns că la CEO nu sunt capacităţi pentru acest gen de transport, respectiv nu are material rulant pe calea ferată, autovehicule sau alte utilaje de transport. Motiv pentru care ar fi trebuit să se asocieze cu mai multe companii care să deţină licenţele necesare.
“Infrastructura de cale ferată de pe teritoriul sârbesc este de foarte proastă calitate, cu restricţii foarte mari de funcţionare, cu limite de viteză foarte scăzute, cu obligativitatea alcătuirii de convoaie de maxim 15 vagoane în convoi, ceea ce conduce practic la un număr mult mai mare de locomotive, cu costuri mărite corespunzător, în condiţiile în care trebuie transportate milioane de tone de cărbune. O astfel de situaţie conduce la organizarea de transporturi alternative, gen transport fluvial şi transport cu autovehicule, operaţiune costisitoare şi greu de gestionat”, arată Gerea. El mai explică faptul că s-a decis ca gigantul energetic să facă doar vânzarea propriu-zisă de cărbune la preţul maxim şi a organizat în acest sens o licitaţie la care au participat trei ofertanţi, două firme sârbeşti şi firma BVA Coal SRL. În ceea ce priveşte situaţia de la CEO, ministrul Energiei preciza, totodată, că în 2 iunie au fost disponibilizaţi 1.949 de salariaţi, care vor beneficia de salarii compensatorii, ajutor de şomaj şi venit de completare pentru o perioadă de până la 24 de luni, raportat la vechimea în muncă. CEO are de încasat creanţe de 1,3 miliarde de lei, conform lui Gerea, cei mai mari debitori având şi ei probleme financiare: Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (308 milioane lei), Termo Craiova (290 milioane lei), CET Govora (250 milioane lei) şi Electrocentrale Oradea (77 milioane lei). CEO a înregistrat la finalul anului 2014 o pierdere de aproximativ 693 milioane lei.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here