Slavistul Vilău a primit răspuns de la Muzeul Județean după model sovietic: Hortopan a dat o decizie asemeni lui Stalin

846

Pus în mișcare abia după ce slavistul Cosmin Vilău a sesizat Gorjeanul că nu primește acces la documentele dorite din arhiva Muzeului Județean Gorj, directorul instituției publice, Dumitru Hortopan, a întrunit Consiliul Științific și a dat o aprobare pe jumătate pentru solicitant. Mai exact, asemeni lui Stalin, care a răpit României cu creionul gros Ținutul Herța, și Hortopan a decis să-i aprobe profesorului doar fotocopierea documentelor dorite, omițând, în mod suspect, să aprobe și activitatea de cercetare științifică(care se face direct pe original, nu pe fotocopii). În replică, Vilău a contestat aprobarea ciuntită a accesului său în arhiva instituției publice.

Unicul slavist din Gorj, prof. Cosmin Vilău, a solicitat, la finalul lui iulie, în scris, acces la documentele slavo-române și românești din arhiva Muzeului Județean Gorj. De altfel, potrivit Legii nr.16/1996 accesul la aceste documente se făcea necondiționat cercetătorilor, avizul directorului fiind necesar doar pentru documentele cu o vechime mai mică de 30 de ani iar cele ale Tribunalului, de 100 de ani. Practic, Vilău putea avea acces necondiționat la documentele solicitate fără acordul lui Dumitru Hortopan, având o deplină justificare a cererii.
În schimb, persoana rămasă la conducerea muzeului, în iulie, când Hortopan era în America, a interzis accesul lui Vilău în arhivă, lucru pe care, după, directorul revenit în țară, a făcut-o și el. Hortopan nu numai că nu a luat astfel vreo decizie pentru îndreptarea legală a situației că a acceptat chiar tacit refuzul formulat de Titus Zamfiroi, întârziind accesul la documente slavistului.

Contestație la Consiliul Județean Gorj
După ce Gorjeanul a sesizat neregula și bătaia de joc de care a avut parte profesorul Vilău, acesta s-a trezit la domiciliu cu o adresă semnată de Hortopan, prin care i se comunica acestuia că s-a întrunit Consiliul Științific al instituției și a aprobat cererea, dar doar pentru fotocopierea documentelor. “Nu era de competența Consiliului Științific al Muzeului Județean Gorj să ia această decizie, deoarece eu am solicitat acestui organism doar un punct de vedere pentru a mă adresa apoi instanței de contencios administrativ și apoi Ministerului Culturii și Arhivelor Naționale. În schimb, primesc un răspuns pe jumătate favorabil, dar nul de drept, având un număr de adresă diferit față de numărul cererii făcute de mine, răspuns pe care eu l-am contestat deja la Consiliul Județean Gorj, ca instituție ierarhic superioară”, a declarat slavistul Vilău. Acesta susține că așteaptă însă decizia CJ Gorj pentru a nu se mai adresa instanței de judecată. “Sper să primesc acces liber la documentele solicitate asta de la Consiliul Județean Gorj, deoarece Muzeul Județean încă îmi restricționează accesul dorit în arhiva instituției”, a mai declarat Vilău.
Slavistul mai exemplifică, cu documente, harababura din secretariatul Muzeului Județean Gorj, locul unde faci o cerere, ți se dă număr, dar ți se răspunde la o cerere pe care nu o ai înregistrată. Mai mult, Vilău subliniază schimbarea bruscă de atitudine a conducerii muzeului la adresa sa, profesorul ajungând să fie rugat în scris, printre răspunsurile la o altă cerere, să vină să cerceteze documentele dorite. În schimb, nici până acum solicitarea lui Vilău, în legătură cu certificatul/diploma de arhivar a angajatei Maria Pîrăianu care deține documentele în cauză, nu a primit nici până acum răspuns în termenul legal. Cei vinovați riscă și amendă de până la 25.000 de lei pentru nerespectarea căilor de acces la documente.
ANAMARIA STOICA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here