Spitalul n-are bani pentru lifturi noi

377

DSCF2285Ani de zile de acum încolo pacienţii care calcă pragul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu vor trebui să urce în lifturile acestei instituţii sanitare cu speranţa că acestea nu se vor defecta şi nu le vor crea probleme suplimentare.

La fel de bătrâne ca şi construcţiile în care se află, lifturile rămân la nivelul anilor 70-80, dar nu mai sunt la fel de bune ca şi muzica din acele vremuri, pentru ele neexistând bani decât pentru cârpeli care să ţină de pe o zi pe alta.

Spitalul Judeţean are în exploatare aproape 10 lifturi şi oricine urcă în acestea îşi aminteşte de incidentul de acum câţiva ani, când o salariată a instituţiei a murit după ce a fost prinsă într-un astfel de lift. Unitatea sanitară care deserveşte judeţul există din 1974, iar dacă pe secţii s-au mai făcut mici modernizări, lifturile sunt aceleaşi, chiar dacă şi peste ele au trecut decenii întregi de funcţionare. Pacienţii nu sunt foarte fericiţi atunci când urcă în ele, dar spun că nu au încotro, pentru mulţi urcarea celor 4-5 etaje presupunând un efort major. “De doi ani mă tratez aici şi merg cu ele aproape săptămânal. Încredere nu am pentru că sunt vechi şi demodate, se vede de la o poştă că sunt depăşite şi uzate, dar ce putem face. Poţi oricând să rămâi fără cablu sau motor la ele, am şi rămas blocat în aceste lifturi de nu ştiu câte ori, dar dacă nu există alte soluţii le folosim şi pe acestea”, spune unul dintre pacienţii spitalului judeţean. Maria Mălăescu este liftieră şi declară că lifturile mai sunt în viaţă pentru că există mecanici care să le întreţină. Dacă ar fi după unii pacienţi, acestea ar fi fost distruse de mult şi scoase din uz. “Trebuie să ne descurcăm. Avem mecanicii care mai curăţă o piesă, mai repară ce se strică pe aici pe la ele. Sunt lifturi care sunt deodată cu spitalul. De vină însă mai sunt şi oamenii pentru că strică piesele. Tineretul acesta care nu e prea civilizat vine şi vrea să se plimbe toată ziua, nu înţelege că sunt lifturi pentru transportul pacienţilor. Cred unii că sunt la hotel şi vor să-i plimbăm noi. Ne mai şi certăm cu ei, dar asta e, important este să avem lifturile bune”, spune femeia.

Lifturile se blochează

Mircea Corici este unul dintre mecanicii care de-o viaţă întreagă se ocupă de buna funcţionare a lifturilor. „Biroul”său este amplasat în podul spitalului, acolo unde se află motoarele şi panoul de comandă pentru lifturi. Bărbatul recunoaşte că problemele în buna funcţionare a lifturilor sunt destule, el ştiind că nu există bani pentru unele noi. “Se mai blochează, desigur, dar de asta suntem noi, ca să le reparăm. Le reparăm cât s-or mai găsi piese că sunt atât de vechi încât nu mai există fabricile care să producă piesele de schimb. Lucrul care este mai rău şi nu se rezolvă este că suntem o singură persoană de intervenţie la ambele spitale. Şi la 700 şi la cel de pe Tudor trebuie să venim de câte ori suntem chemaţi. Noi suntem depanatori, aşa cum ne cer cei de la ISCIR, dar pe cartea de muncă suntem încadraţi ca electricieni sau mecanici. Normal ar fi să fie echipe din depanator şi mecanic, dar noi le facem pe toate, că aşa e în schemă”, afirmă bărbatul. Una peste alta lifturile încă mai merg, iar atunci când apar probleme sunt oprite. Conducerea spitalului este bucuroasă că nu mai are parte de incidente precum cel din 2004 şi speră la vremuri mai bune, în care să existe la buget bani şi pentru lifturi mai noi. Vremurile respective par însă destul de îndepărtate, alocările bugetare făcând referire doar la reparaţii, nu şi la achiziţii sau modernizări.

Gelu Ionescu

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here