Subcomisiile care lucrează la noua grilă de salarizare, acuzate că o fac lată: Sporurile minerilor și energeticienilor CEO, băgate cu forța în salariul tarifar!

591

Ședințele pe subcomisii din Complexul Energetic Oltenia, următoarea având loc chiar astăzi, ar fi decis, fără acordul sindicaliștilor din companie, că ar fi bine ca sporurile minerilor și energeticienilor să fie băgate în salariul tarifar al fiecărui angajat. Măsura nu convine tuturor sindicaliștilor și nici salariaților care consideră că măsura ar fi una abuzivă care va avea un efect negativ asupra grupei de muncă a beneficiarilor și asupra sporurilor care definesc condițiile de muncă ale salariaților. Din subcomisia respectivă fac parte câte doi membri din cele trei federații din CEO.

Președinții federațiilor din CEO au fost chemați, săptămâna trecută, la Ministerul Energiei, de către secretarul de stat, Andrei Maioreanu, pe motiv că s-ar discuta în acest cadru strategia energetică. De fapt, aici s-ar fi discutat, pe larg, problema salarizării din companie, inclusiv includerea sporurilor în salariul tarifar. O declară Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013, care susține că ministerul ar rezolva prin acest demers “gri” două probleme, cea a măririi chenzinelor prin realizarea fondului de salarii din aceste sporuri și renunțarea la sporul de fidelitate și de condiiții deosebite, lucru cerut de comunitatea europeană pentru 2018.

Convinși cu frumosul..
“Ministerul Energiei, de acord cu CE Oltenia, încearcă să convingă federațiile din companie să accepte introducerea sporurilor în salariul tarifar pentru a evita pierderea acestora printr-o lege ce va fi dată anul viitor. De fapt, ministerul dorește ca măririle salariale promise să se facă din buzunarul fiecărui salariat, mărind salariul tarifar cu aceste sporuri, complexul nemaifiind obligat să mărească astfel minimul pe economie de fiecare dată când acesta va crește. Se încearcă, în opinia mea, o îmbrobodire a federațiilor  din CEO care au mai fost păcălite de mai multe ori, pierzându-se importante drepturi câștigate de mineri și energeticieni de-a lungul timpului. Vom vedea ce se va decide luni la această ședință, în care se va dezbate și grila de salarizare care trebuia să fie finalizată și prezentată la jumătatea lunii noiembrie, comisiei de negociere pentru dezbatere, dar și sporurile pe care vor să le bage în salariul tarifar fără voia angajaților și a unei părți dintre sindicaliști’’ , a spus Bunoaica.

Clase de salarizare mai puține!
Acesta susține că el se va opune însă introducerii în salariul tarifar al sporului de vechime și al celui de condiții deosebite. “Alături de mine sunt și nenumărați angajați din Motru care sunt gata să protesteze și chiar să oprească lucru, dacă le vor fi băgate sporurile în salariu’’, a completat Bunoaica. În ce privește noua grilă de salarizare, potrivit sindicalistului, acesta va începe de la clasa unu și se va termina cu clasa 46, prima clasă fiind 1980, adică minimul pe economie plus un coeficient de 20 de lei. Acum grila cuprinde clasa maximă 70 de salarizare.

Negocieri în aprilie!
Bunoaica speră că în aprilie, cel târziu, va exista în CEO o negociere individuală pentru aplicarea noii grile de salarizare. “Îmi doresc eu și alți sindicaliști cu care am discutat ca economia la fondul de salarii să fie băgată, în cuantum de 200 de lei, în acel adaos, fosta primă de vacanță. Mai exact, fosta primă de vacanță să ajungă la valoarea de 450 de lei, aceasta urmând să fie băgată în salariul tarifar. Diferența care va rămâne din economia la fondul de salarii să fie introdusă într-un așa-zis fond de egalizare a salariilor, de care vor beneficia o parte dintre angajații companiei, adică cei cu salarii mici. Astfel, acest fond ar ajuta la recorelarea salariilor existente în companie”, a subliniat liderul de sindicat.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here