Tiberiu Tătaru: “Am convingerea că vom acredita Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu cu nivel maxim de încredere”

1200

Tiberiu Tătaru este managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu-Jiu de aproape doi ani. Primul contact al lui cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a fost în anul 1999 când şi-a început aici activitatea de kinetoterapeut, pe care a desfăşurat-o până în 2003. În tot acest timp, pe propria-i cheltuială, el a utilat, modernizat şi amenajat sala de kinetoterapie din clădirea SJU de pe strada Tudor Vladimirescu şi chiar a asfaltat curtea interioară a unităţii. Timp de doi ani, Tătaru a fost director executiv la Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială, perioadă în care a iniţiat şi organizat o competiţie sportivă destinată persoanelor cu handicap din Oltenia. Activitatea sa profesională a continuat, în următorii cinci ani, la Complexul de Îngrijire şi Asistenţă Suseni, unde a fost director. Acolo s-a dedicat sprijinirii persoanelor cu dizabilităţi, reuşind să modernizeze, cu ajutorul Consiliului Judeţean, cele două pavilioane ale complexului, astfel încât beneficiarii să aibă cele mai bune condiţii. În alți cinci ani, Tiberiu Tătaru a fost managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu. Aici a bifat proiecte importante, între care amintim: montarea panourilor solare, modernizarea vilei medicilor, realizarea salinei, amenajarea sălii de kinetoterapie, dar şi o serie de proiecte cu finanţare externă. Activitatea lui Tătaru a fost apreciată nu doar de pacienţi, ci şi de subalternii săi, care confirmă că atmosfera de lucru creată de el a fost una optimă. Începând din data de 15 aprilie 2014, Tiberiu Tătaru a fost numit manager interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
Încă de la începutul mandatului său de manager al SJU Târgu-Jiu, el și-a propus ca dotarea cu aparatură medicală performantă şi resursa umană calificată şi competentă să nu fie doar idei pe hârtie, ci o realitate cu care unitatea să se mândrească. Cu sprijinul președintelui Consiliului Județean, Ion Călinoiu, SJU Târgu-Jiu a beneficiat de importante investiții, iar în 2016 vor fi realizate alte, fiind deja făcut planul în acest sens. Cât privește acreditarea unității medicale, managerul Tiberiu Tătaru este optimist și consideră că, având și expertiza și experiența din perioada în care a condus Spitalul de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu, va reuși să acrediteze și Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu cu nivel maxim de încredere.

Reporter: Anul 2016 este foarte important pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, fiind anul în care este programată acreditarea. Cum credeţi că veţi trece de audit?
Tiberiu Tătaru: Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate are programată vizita de acreditare în perioada 21-25.03.2016. Consider că Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu are un avantaj extraordinar prin faptul ca eu, în calitate de manager al Spitalului de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” (fost Sanatoriu Dobrița), am participat în mod activ și nemijlocit, împreună cu toți colegii, la pregătirile acreditării acelui spital, care a și fost acreditat cu nivel maxim de încredere, iar acum îmi folosesc toată priceperea și expertiza pentru a reuși acest deziderat și pentru cea mai mare și cea mai importantă unitate spitalicească din Gorj – Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu. Drept pentru care, concluzia mea este că vom trece cu brio peste acest examen.
Bineînțeles că la acest obiectiv contribuie, într-un mod categoric, tot personalul medical și administrativ al instituției pe care am reușit să-l conștientizez în privința importanței acreditării, aceștia depunând toate eforturile pentru îndeplinirea indicatorilor solicitați, iar o contribuție extrem de importantă o are și Consiliul Județean Gorj, care prin domnul președinte Ion Călinoiu, ne-a ajutat să realizăm obiectivele propuse.
Rep.: În ultimii doi ani aţi reuşit să dotaţi spitalul şi să modernizați anumite secții. La ce sume se ridică investițiile?
T.T.: În anul 2014 am achiziționat aparatură medicală în valoare de 3.000.000 lei, iar în 2015 de 6.005.000 de lei, fiind dotate toate secțiile spitalului cu ceea ce au solicitat cadrele medicale. Tot în 2015 am realizat lucrări în valoare de 2.150.000 lei, aici putem aminti înlocuirea celor șase ascensoare, reparații capitale la Psihiatrie, la Medicină Internă I și Gastroenterologie, dar și reparații capitale la canalul termic al clădirii spitalului de pe strada Tudor Vladimirescu.
Rep.: Și pentru 2016 ați făcut necesarul?
T.T.: Da! În acest an vom continua achiziționarea de aparatură medicală, între care și un Computer Tomograf, a cărui valoare se ridică la 2.790 de mii lei. Vom cumpăra și câteva sute de paturi, din care 25 sunt pentru ATI, un aparat RMN, 5 mese de operație, ecograf 4D, 7 incubatoare și multe altele. Valoarea totală estimată pentru lista de achiziții din acest an se ridică la 25.223 de mii lei.

Sprijin esențial de la Consiliul Județean

Rep.: A fost finalizat şi proiectul de modernizare a Ambulatoriului, graţie unui proiect implementat cu succes de către Consiliul Judeţean Gorj. Cum arată acum cabinetele de aici?
T.T.: Implicarea domnului președinte Ion Călinoiu a determinat ca Ambulatoriul integrat al Spitalului Județean să fie astăzi la standarde europene atât din punct de vedere al infrastructurii, dar mult mai important, în ceea ce privește aparatura medicală. Astfel, putem vorbi în acest moment de servicii medicale de o înaltă calitate, de posibilități de diagnosticare și tratament la fel ca într-o clinică universitară. La numai câteva luni de la inaugurare, rezultatele sunt vizibile prin numărul pacienților, care a crescut cu mult, ceea ce înseamnă o creștere a încrederii pacienților județului Gorj în serviciile oferite de profesioniștii noștri.
Rep.: În zona unde își desfășura activitatea personalul administrativ al spitalului se amenajează saloane pentru spitalizarea de zi. La clădirea de pe Tudor Vladimirescu unde se vor amenaja?
T.T.: Spațiile de spitalizare de zi de la sediul din strada Tudor Vladimirescu vor avea 25 de paturi și se vor amenaja în spațiul fostei spălătorii. Și pentru amenajarea acestor saloane am beneficiat de sprijinul Consiliului Județean, ca și la saloanele de zi ce se amenajează la Spital 700.

Genetică Umană și Pneumologie, în Policlinica Târgu-Jiu

Rep.: Spuneați mai devreme că în Ambulatoriu sunt disponibile servicii medicale de înaltă calitate. Ştiu că avem şi cabinete noi. Despre ce este vorba?
T.T.: Am diversificat serviciile din Ambulatoriu cu nou-înființatul cabinet de Pneumologie și cu cabinetul de Genetică Umană ce urmează a fi inaugurat în cursul lunii martie. Ne dorim ca pacienții noștri să poată beneficia de servicii medicale complete, aici, la Târgu-Jiu, pentru a nu mai fi puși pe drumuri până la spitale din centrele universitare cu renume.
Rep.: Anul trecut s-au făcut destul de multe angajări. În acest an mai scoateţi la concurs posturi de medic? Pe ce specialităţi?
T.T.: Pentru a lărgi sfera serviciilor medicale acordate pacienților, am scos deja la concurs următoarele posturi de medic specialist:-1 post medic neurochirurg, 1 post medic chirurg plastician, 1 post medic ginecolog, 1 post medic endocrinolog. Vor urma și altele.

Obiective realizate…

Rep.: La începutul mandatului de manager spuneaţi că veţi lucra şi la partea umană a personalului, în sensul că medicii şi asistentele trebuie să fie mai apropiaţi de pacienţi. Aţi atins acest deziderat?
T.T.: La inceputul mandatuluui meu am avut mai multe obiective și anume: dotare cu aparatură, investiții în infrastructură, îmbunătățirea relației pacient-cadru medical și acreditarea spitalului. Consider că am realizat aceste obiective în mare măsură, cu acreditarea fiind pe ultima sută de metri.
Rep.: De ce ar mai avea nevoie Spitalul Judeţean acum?
T.T.: Într-o instituție spitalicească, indiferent de cuantumul invesițiilor făcute, în toate segmentele: infrastructură, personal, aparatură, având profesioniști care se perfecționeaza continuu, necesitățile de dotare cu aparatură cresc permanent. Acest lucru mă bucură, pentru că demonstrează interesul medicului și dorința lui de autoperfecționare, ceea ce este bine, în primul rând, pentru pacienți, ei fiind beneficiarii direcți ai serviciilor medicale acordate în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.

Așteptări pentru 2016

Rep.: Ce aşteptări şi speranţe aveţi, pentru acest an, din punct de vedere al activităţii spitalului?
T.T.: Un contract mai bun cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, pacienți mulțumiți de serviciile medicale prestate și realizarea tuturor investițiilor propuse.
Rep.: În încheiere, spuneți-ne dacă tradiția Cupei Sănătății se menține și în acest an!
Tiberiu Tătaru: Despre Cupa Sănătății la Schi eu pot să spun doar că în acest an este programată în perioada 25-27 februarie și se va desfășura la Rânca, la fel ca și în trecut. Este un eveniment așteptat de cadrele medicale, fiind ocazia potrivită pentru a ne întâlni și a socializa în afara spitalului, dar și oportunitatea de a face mișcare, activitatea fizică fiind, așa cum se știe, foarte importantă pentru menținerea sănătății.
A consemnat Minodora Sucea

3 COMENTARII

  1. un manager cu multe realizari pe unde a lucrat, cu bun simt si cu mult respect fata de cei cu care colaboreaza si cei care prin statut ii sunt subordonati .Sunt fapte vizibile si nu declaratii.Mare noroc pt. localitatea unde veti candida ca primar si va doresc sa fiti apreciat la vot la adevarata dvs valoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here