Ultima zi pentru scanarea carnetelor de muncă

426

casa de pensiiTermenul limită pentru predarea la sediul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Gorj a carnetelor de muncă de către persoanele fizice şi juridice este stabilit astăzi, 30 noiembrie. Acestea au fost până astăzi inclusiv prelucrate şi scanate, şi au intrat într-o bază informatică naţională.

Cei care nu şi-au depus carnetele de muncă, în termenul stabilit prin lege, pot fi amendaţi. Astfel, conform legilor în vigoare reprezentanţii CJP Gorj vor trece la aplicarea de sancţiuni cuprinse între 300 şi 600 de lei pentru persoanele fizice, şi între 1.500 – 5.000 de lei pentru cele juridice.

Preluarea carnetelor de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, ca urmare a activităţii de scanare, se face încă din anul 2006 de către reprezentanţii CJP Gorj, în baza prevederilor HG nr. 1768/22.12.2005 actualizată prin modificările şi completările aduse de HG nr. 36/16.01.2008.

„Scopul acestei activităţi este crearea unei arhive foto-informatice privind stagiul de cotizare în vederea stabilirii dreptului de pensie. Datorită acestei arhive, datele sunt la dispoziţia oricărei Case de Pensii din ţară, iar, doar dacă vor fi neclarităţi în cazul unei persoane, se va apela la carnetele de muncă, altfel totul va fi numai informatic”, a declarat Ioana Talău, director adjunct al CJP Gorj.

50.000 de cărţi de muncă, scanate

Reprezentanta CJP Gorj a mai spus faptul că, formarea acestei baze de date foto-informatice presupune două acţiuni: culegerea de date (prelucrarea) şi fotografierea (scanarea). Acţiunea de prelucrare a debutat la noi în judeţ încă din 2006, şi, de atunci şi până acum au fost prelucrate un număr de 71.200 de carnete de muncă, şi 50.000 au fost scanate.

„Pentru cele 1.200 de carnete care au fost prelucrate în ultimele zile încă n-am primit confirmări asupra lor de la Bucureşti. Este de menţionat că nu toate carnetele de muncă ajung la scanare pentru că mulţi gorjeni fie au plecat în alte judeţe, fie s-au stabilit în străinătate şi s-a pierdut orice legătură cu ei. Numărul nu poate creşte deoarece se referă strict la înscrisurile din carnetele de muncă anterioare datei de 1 aprilie 2001”, a adăugat Ioana Talău.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here