Un bloc turn din Târgu-Jiu a dat dispărută o scară

2136

Un bloc cu 80 de apartamente din Târgu-Jiu figurează în actele de identitate ale locatarilor ca având doar o scară şi nu două, cum imobilul deţine de fapt atât în realitate, cât şi în acte. Mai exact, pe buletinele membrilor celor 40 de familii din scara cu numărul doi, apare eronat faptul că aceştia ar locui la prima scară a imobilului, lucru care a provocat până acum o sumedenie de probleme pentru toată lumea. În general, corespondenţa pentru respectivii nu ajunge niciodată la ei, ci poposeşte la “unica” scară a blocului, adică la scara 1, în timp ce adresanţii s-au trezit cu debite restante la utilităţi şi chiar cu executare silită, pe motiv că nu şi-au achitat, la timp, diverse taxe pentru care fuseseră informaţi, printr-o scrisoare. Cel mai rău a fost însă când, de mai multe ori, locatarii primei scări s-au trezit ei cu poliţiştii la uşă, în puterea nopţii, unul dintre vecinii din scara alăturată fiind acuzat de comiterea mai multor infracţiuni.

DSC_0021Blocul turn situat în zona Lido a municipiului a suferit din 1977 şi până în prezent trei modificări trecute în nomenclator, fiind de trei ori “botezat” de autorităţile locale. Iniţial, fiecare scară a imobilului, a fost câte un bloc, chiar dacă acestea erau lipite una de alta, din construcţie. Mai exact, actuala scară 1 a fost până în 1980 blocul A18 cu o singură scară de bloc, adică cu scara 1, iar actuala scară 2 a fost A17, tot cu o singură scară, şi aceasta cu numărul 1. Din 1980 până în anul 2000, cele două blocuri au devenit unul singur purtând numărul de 24, blocul având astfel două scări. Locatarii s-au obişnuit cu greu că locuiesc pe scara 2, astfel că mulţi nu au declarat asta la Evidenţa Populaţiei Târgu-Jiu, motiv pentru care le-a apărut în buletine că stau la blocul 24, scara 1.

DSC_0004Locatarii s-au cerut la unu!
După anul 2000 şi până în prezent imobilul a mai suferit o rebotezare devenind imobilul cu numărul 58, schimbările din ultimii 38 de ani fiind văzute după urmele plăcuţelor rămase pe bloc. Acum, potrivit aceloraşi plăcuţe, ultimele de fapt şi cele aflate în vigoare, blocul 58 are scara 1 şi scara 2, identitatea fiind stabilită de reprezentanţii Serviciului Urbanism a Primăriei Târgu-Jiu. Scara doi s-a pierdut însă pe drumul spre Evidenţa Populaţiei, locatarii tuturor celor 80 de apartamente din imobil având trecut în cărţile de identitate că locuiesc toţi pe scara 1 a blocului, scara a două nemaiapărând în scripte.
DSC_0019“De circa 15 ani, corespondenţa locatarilor acestui bloc situat pe strada 9 Mai este dusă absolut la întâmplare, total aiurea, când pe o scară când pe cealaltă, în funcţie de ce cred cei care o distribuie. Acte de importanţă deosebită sunt aşteptate astfel de către destinatari până la calendele greceşti, generând uneori adevărate drame. Facturile de utilităţi nu ajung niciodată pe scara vecină, creând un adevărat haos”, povesteşte unul dintre locatari.
“Citaţiile, hotărârile judecătoreşti, invitaţiile la evenimentele de familie, mandatele poştale ajung să stea cu lunile în alte cutii poştale decât în cele în care ar fi trebuit să ajungă. Şi nimeni nu are iniţiativa să ia taurul de coarne”, afirmă şi o altă locatară a blocului 58.

DSC_0018Locatarii, poştaşi pentru vecinii de la scara 2
Din acest motiv, locatarii au încercat să evite o parte dintre incidentele care i-au purtat şi pe ei pe drumuri, făcându-i să scoată şi mai mulţi bani din buzunare.
“Am început să facem noi pe poştaşii pentru vecinii din scara doi. Asta deoarece ştim şi noi ce înseamnă să nu ai factură la utilităţi, ori pentru bancă. Ştim ce înseamnă să nu te prezinţi la instanţă când eşti citat şi, de asemenea, cum îţi cade când eşti executat silit pentru o amendă de care nu ai cunoştinţă. Pentru că s-a tot schimbat numerele blocului şi eu am ajuns să mă judec o jumătate de an pentru o rovinietă”, a declarat un alt vecin, solicitând ajutor mass-mediei pentru a rezolva problema.

DSC_0028“Problema poate fi rezolvată”!
Directorul de la Evidenţa Populaţiei Târgu-Jiu, Dan Laurenţiu, a declarat, ieri, că nu avea cunoştinţă de problema apărută la blocul de la Lido, dar a subliniat că aceasta are însă o rezolvare, care implică, din păcate, o cheltuială pentru proprietarii de pe scara 2. Adică aceştia ar trebui să-şi plătească eliberarea unei noi cărţi de identitate în care să se opereze numărul corect al scării în care domiciliază. “Locatarii de la blocul 58 pot să vină oricând la noi să rezolvăm problema. Încurcătura se poate descurca dacă vin direct la Evidenţa Populaţiei, cu actele de proprietate. Problema a apărut probabil după renumerotarea blocului, poate fi şi vina Urbanismului, dar vă spun sigur că locatarii care au solicitat eliberarea unei cărţi de identitate au făcut asta trecând în cerere greşit scara, asta probabil că au ştiut ani buni că blocul lor are doar o scară. Eroarea se poate repara, dar necesită eliberarea unei noi cărţi de identitate”, a declarat Dan Laurenţiu.
Scara dată dispărută poate apărea astfel din nou pe actele de identitate a celor care domiciliază pe ea, cu rezerva că cei care au găsit-o trebuie să şi plătească pentru actele eliberate în baza unui identităţi greşite. Certificate de naştere şi căsătorie, paşapoarte şi carnete de şofer s-au eliberat deja pentru cei 100 de locatari ai scării dispărute, cu menţiune greşită că respectivii stau la 1 şi nu la 2.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here