Un dezvoltator din București și producătorul “La Provincia”, interesați de abatorul și fermele Avi Instant

3360

Singurul producător de carne de pui din județul Gorj și-a închis, anul trecut, de tot porțile, asta după ce AVI Instant SRL nu a reușit să se redreseze în perioada de insolvență și a intrat în faliment. Salariații rămași au fost băgați aproape toți în șomaj, mai puțin 19 transformați în paznici, în timp ce activele societății au fost scoase la licitație. Două societăți sunt interesate însă să achiziționeze ferma în întregime, prețul de vânzare la licitație fiind de patru milioane euro. Este vorba despre un dezvoltator din Capitală, specializat în servicii hoteliere, și producătorul Avicarvil, care comercializează carne de pui “La Provincia”.

Lichidatorul judiciar al firmei, Consulting Company, a scos la mezat, încă de la finalul anului trecut, abatorul AVI Instant, fermele de creștere a păsărilor, parcul auto, un bloc cu 20 de apartamente, unde a funcționat sediul societății, dar și 66 de hectare de teren. A impus un preț de achiziționare a activelor AVI Insant pornind de la 5,7 milioane euro, dar cumpărătorii nu s-au înghesuit să achiziționeze nimic la prețul cerut. A depus o ofertă de patru milioane euro un producător din Vâlcea, mai exact Avicarvil, societate care produce și compercializează carne de pui sub marca “La Provincia”. După tentativa eșuată în octombrie, pe 5 ianuarie creditorii au cerut o nouă licitație publică, dar nici aceasta nu s-a bucurat de mulți cumpărători, singura firmă care a transmis o ofertă de preț fiind SC Dib Com Inter SRL din Capitală, care a oferit 4,7 milioane euro. Deoarece, în ultima jumătate de an, s-au epuizat aproape toate resursele financiare pentru conservarea patrimoniului Avi Instant, care are active în Târgu-Jiu, Dănești, Scoarța și Preajba, Adunarea Creditorilor a hotărât pe 13 ianuarie să scadă prețul de vânzare a firmei, la oferta societății din Vâlcea.

Afacere la cheie
Abatorul, care este gata oricând să fie pus în funcțiune având o capacitate de tăiere de 4000 de capete/oră, cu fermele componente nouă la număr, cu parcul auto, cu stația de frig și cu blocul, care a adăpostit birourile societății, are toate șansele să fie cumpărat luna viitoare, mai exact la licitația din 23 februarie. “În calitate de lichidator judiciar în dosarul nr. 3106/95/2011, aflat pe rolul Tribunalului Gorj – debitor SC AVI INSTANT SRL, cu sediul în Tg-Jiu, organizează licitaţii publice cu strigare în vederea vânzării patrimoniului, în bloc, aparţinând debitorului. Licitaţiile se vor organiza începând cu data de 23 februarie, ora 14.00 și în continuare în fiecare zi de joi, ora 14.00 – în cazul neadjudecării”, a făcut public Consulting Company.
AVI Instant SRL Târgu-Jiu a fost înființată în anul 2002. Compania a cumpărat atunci, în întregime, activul fostei S.C. Avicola S.A. Târgu Jiu, unitate ce a fost lichidată. SC Avi Instant SRL a ajuns astfel unicul producător de carne de pasăre din județul Gorj, iar producătorii de carne de pasăre zonali aveau atunci un potenţial productiv mult sub nivelul acesteia. Obiectul principal de activitate al firmei l-a reprezentat, inițial, producţia şi conservarea cărnii de pasăre. Firma a lucrat la început numai pe sectorul de creştere a puilor de carne, materialul biologic pentru populare fiind cumpărat. După câțiva ani, firma a intrat într-un proces de modernizare accesând fonduri europene, vizate fiind fermele de reproducţie a raselor grele şi a staţiei de incubaţie cu termen. Punerea în funcţiune a staţiei a dus la creșterea numărului de salariați. Avi Instant avea 300 de salariați la acea dată, iar primele probleme financiare apar în 2011, urmare a unei subvenții neacordate de Direcția Agricolă, aceasta fiind de un milion euro. Firma a intrat de atunci treptat în declin, până când în 2015 foștii administratori și asociati, de la Avi Instant, libanezi și români, au ajuns să fie cercetați și reținuți într-o cauză anchetata de DIICOT. Firma de la Târgu-Jiu a fost percheziționată de DIICOT în iulie 2015, patronii fiind cercetați pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Pentru că firma era deja în insolvență, Avi Instant nu își mai revine anul trecut fiind făcute ultimele concedieri colective. Autoritățile județene speră în redeschiderea abatorului, deoarece în timp Gorjul a pierdut în jur de 400 de locuri de muncă.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here