Urmărirea penală in rem pentru faptă! Tranzacția imobiliară Berbecel-CS Pandurii Lignitul, în cercetarea DNA București

839

Tranzacția cu iz penal, parafată cu trei ani și jumătate în urmă de către Mădălina Berbecel, administrator al SC CAESAR 76 SRL, cu Ion Rădoi, administrator, și atunci și acum, la CS Pandurii Lignitul Târgu-Jiu, a ajuns în decembrie pe masa procurorilor DNA. Afacerea suspectă privește cumpărarea de către clubul de fotbal a terenului de peste 20.000 de mp de teren arabil, situat în extravilanul municipiului Târgu-Jiu, pentru suma de aproape 155.000 de lei, exclusiv TVA, la doar șase luni de la achiziționarea parcelei respective de către Berbecel. DNA București a confirmat, vineri, că a început urmărirea penală in rem pentru faptele reclamate procurorilor anticorupție din Capitală, în legătură cu afacerea Pandurii.

Mădălina Berbecel, concubina lui Marin Condescu, fostul președinte al CS Pandurii Lignitul Târgu-Jiu, inculpat într-un dosar de corupție și trăgător de sfori și în prezent la echipa de fotbal din municipiu, a făcut o afacere de un miliard și jumătate de lei vechi, fără TVA, cu clubul  condus de tatăl copilului ei. Este vorba despre vânzare prin firma SC CAESAR 76 SRL a terenului de 20.016 mp situat în apropiere de fabrica de cauciuc Artego, mai exact în zona Ciocârlău. Terenul arabil în cauză, cumpărat de Berbecel în noiembrie 2012, la un preț de nimic, se vehiculează doar câteva sute de milioane de lei vechi, ajunge să fie vândut la aproape două miliarde de lei, dacă se calculează la sumă și TVA, clubului Pandurii, condus de Marin Condescu. Terenul, potrivit actului de vânzare cumpărare din 2013, se învecinează la nord cu Olga Cureleanu, persoana de la care, se vehiculează, că Berbecel ar fi cumpărat de fapt terenul arabil în 2012. Terenul respectiv fusese oferit lui Cureleanu, se vehiculează în zonă, de la Primăria Târgu-Jiu, în schimbul unui alt teren utilizat de instituția publică. Primăria i-ar fi oferit proprietarei inițiale o parcelă mai mare, iar acesta ar fi vândut spre Berbecel o parte, contra unei sume de un sfert de miliard de lei vechi. Reclamanții suțin că au solicitat informații autorității publice locale, în sensul aflării proprietarului inițial al terenului respectiv, dar până în prezent nu au primit răspuns la cererea respectivă.

Ce face Pandurii cu un teren arabil?!
Tranzacția imobiliară care o face pe Berbecel mai bogată cu peste un miliard de lei vechi nu a fost niciodată explicată de club. Mai exact, Condescu nu a explicat vreodată ce beneficii i-ar fi adus clubului proprietatea în cauză, afacerea fiind benefică din câte se vede doar pentru Berbecel, care reușește să vândă o proprietate la un preț mai mult decât avantajos.
Consemnat a fost și faptul că afacerea se face între concubina Berbecel și Ion Rădoi, pe atunci salariat cu normă întreagă la Pandurii, omul de casă al cuplului Berbecel-Condescu. De altfel, Rădoi, după plecarea lui Condescu de la Club, ajunge în mod incredibil salariat al Direcției Patrimoniu a Primăriei Târgu-Jiu, unde prestează și astăzi, din decembrie fiind angajat însă cu două ore iar administrator la clubul de fotbal.
Pentru cele două ore de muncă “asiduă”, Rădoi, omul de casă al cuplului Berbecel-Condescu, este remunerat de Marin Golea cu 2500 de lei, asta în timp ce clubul este în insolvență.

Serele lui Condescu, pe terenul cumpărat de Pandurii
Potrivit documentului publicat de Gorjeanul, tranzacția se parafează la un notariat din Târgu-Jiu, situat lângă sediul din Victoria al Clubului, în iunie 2013, iar banii intră în ziua de 25 iunie 2013 în contul firmei lui Berbecel. La ceva timp după cumpărarea terenului, pentru club, pe acesta au răsărit niște sere de legume, unde Condescu și Berbecel s-au gândit să folosească, în interes propriu, pământul plătit de Pandurii. Cel puțin asta susține, unul dintre reclamanții care au depus la DNA documente în acest sens.
În atare condiții, beneficii directe pare să fi avut și Ion Rădoi, care a parafat, în aceeași manieră, o altă tranzacție suspectă, depistată de ANAF, în 2014, legată de terenul sintetic de la Rovinari. Terenul în cauză a fost realizat tot de firma lui Berbecel împreună cu alte firme ale lui Condescu, realizarea lăsând de dorit. Nici măcar acum lucrarea nu este în parametrii.

Procurorii DNA, cu lupa pe Pandurii
Din decembrie 2016, Direcția Națională Anticorupție a fost sesizată în legătură cu mai multe infracțiuni comise în timp la Pandurii, printre acestea aflându-se și tranzacția suspectă din 2013. Reclamațiile au venit din partea Ligii Suporterilor “Durii” Târgu-Jiu și a Sindicatului Lignitul Oltenia.
“Procurorii au fost sesizați să cerceteze și felul în care s-a înscris datoria lui Condescu la masa credală, urmând a fi făcute expertize în acest sens, despre Centrul de Copii și Juniori făcut din bani publici, în timp ce proiectul nu seamănă cu clădirea, construcția fiind pusă gaj la ANAF, despre forajele făcute pe ferma de la Baniu, despre Hotel Mina, transferurile de jucători, bugetele fictive, tranzacția cu terenul din Târgu-Jiu și multe altele. Așteptăm ca procurorii să soluționeze cauza în așa fel încât să oprească jaful de la Pandurii care continuă. Trebuie să menționez că și membrii AGA(din 2014 până în prezent) au fost, de asemenea, reclamați la DNA pentru că nu au cerut recuperarea prejudiciului făcut de Condescu la Clubul Pandurii, depistat în 2014, de ANAF”, a declarat Valeriu Marius Peptenatu, liderul galeriei.
Constantin Crețan, liderul sindical, susține, de asemenea, cele spuse de liderul galeriei, acesta menționând că ancheta procurorilor DNA este abia la început, lucruri incredibile putând apărea pe parcurs.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here