Actualitate

Urmărirea penală reluată! Parchetul General infirmă ordonanța de clasare a dosarului privind furtul de documente de la CE Oltenia

 | 13 ianuarie 2017, 00:30 | 0 comentarii | 

Parchetul General a luat o decizie șoc la începutul acestui an, procurorul general decizând pe 4 ianuarie să infirme, din oficiu, soluția de clasare a dosarului privind sustragerea miilor de documente de la Complexul Energetic Oltenia, reclamată fiind în acesta Mihaela Duvlea, fosta șefă a Corpului de Control al Sucursalei Rovinari. Reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu nu cunosc încă motivul care a stat la baza deciziei Parchetului General, care a demonstrat că nu ia în calcul soluția de clasare emisă în decembrie 2015 de către procurorul șef al instituției din Gorj, dar confirmă faptul că dosarul va ajunge înapoi la Judecătoria Târgu-Jiu, pentru redeschiderea acestuia și reluarea urmăririi penale în cauză.

Semnatura eletronica CertDigital

În noiembrie 2016, Gorjeanul relata faptul că anchetatorii au pus batista pe țambal în privința dosarului de răsunet în 2014, privind sustragerea a mii de documente din una dintre sucursalele Complexului Energetic Oltenia, actele fiind găsite acasă la una dintre fostele salariate ale unității de la Rovinari. 220 de dosare conținând fel de fel de documente din compania de stat sunt ridicate atunci de la fostul domiciliu al Mihaelei Duvlea, în urma denunțului soțului acesteia, victimă a unei tâlhării, iar fapta constituie dosarul nr.3780/P/2014, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. Polițiștii și procurorii încep cercetările în dosar, în timp ce reprezentanții Complexului Energetic Oltenia transmit, pe la finalul cercetării, anchetatorilor că sutele de documente găsite la domiciliul soților Duvlea nu sunt secrete și nici nu prejudiciază societatea de stat. La mai bine de un an după denunț, mai exact pe 2 decembrie 2015, primul procuror al Parchetului Târgu-Jiu dă soluția în dosarul 3780/P/2014, mai exact clasează cauza, fapt care este aflat de reclamant abia în septembrie, după o plângere penală făcută de către acesta.

Duvlea vrea dreptate
Omul este revoltat cu atât mai mult cu cât nu a putut face nimic, la timp, pentru a schimba soluția Parchetului Târgu-Jiu, dar și pentru că reprezentanții CE Oltenia au preferat să închidă, în opinia sa, ochii la fapta comisă de fosta sa soție.
“Am înțeles că organele de cercetare au cerut o comisie de la CEO pentru a studia miile de documente sustrase de fosta mea soție, această comisie fiind cea care a tras concluzia că respectivele acte sunt copii neimportante, neclasificate și că sustragerea lor nu a afectat în niciun fel CEO și buna funcționare a acestuia. Eu susțin însă că este ilegal și anormal să chemi persoana în culpă, în speță CEO, să-și evalueze culpa. CEO nu a avut grijă de documentele care i-au fost sustrase, mai mult, chiar a facilitat sustragerea acestora sau poate a fost complice la această sustragere prin personalul care avea atribuții în manipularea acestor documente”, a menționat, în noiembrie pentru Gorjeanul, Cristian Duvlea, subliniind că în actele predate IPJ Gorj se aflau facturi, ordine de plată, planuri de achiziții, note de fundamentare, un registru de intrare în termocentrala Rovinari, toate în original, dar și copii ale unor documente secrete de serviciu, dar și caiete de sarcini.
După ce nemulțumirile sale devin publice, Cristian Duvlea decide să transmită răspunsurile tardive primite de la anchetatori și ziarul Gorjeanul la Parchetul General, solicitând acestei instituții să tragă o concluzie pertinentă pentru cele întâmplate.

Dosarul, redeschis de Parchetul General
Cele transmise de Duvlea pe 28 noiembrie 2016 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu sunt ignorate însă de procurorii de aici care, după studierea documentelor, decid pe 4 ianuarie 2017 să infirme din oficiu soluția de clasare a dosarului 3780/P/2014 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. “Dosarul nr. 3780/P/2014 a fost trimis judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Târgu-Jiu pentru confirmarea redeschiderii și reluării urmăririi penale în cauză, conform art.335, al.4 Cod de procedură penală”, se arată în informarea transmisă de Parchetul General lui Cristian Duvlea.
Cel din urmă se declară mulțumit de decizia acestei instituții și așteaptă ca judecătorul căruia i se va atribui dosarul să aprobe decizia Parchetului General.

Urmărire penală pentru faptă, nu pentru persoane
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, Laurențiu Grecu, a confirmat decizia Parchetului General menționând că instituția nu cunoaște, deocamdată, ce a stat la baza acestei soluții de infirmare a clasării dosarului. Parchetul Târgu-Jiu așteaptă acum soluția judecătorului de cameră preliminară privind dosarul documentelor “Duvlea”.
A.Stoica

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL