Viitorul gips-carton se scrie la Gorj: Investiţia de 51 de milioane euro a Siniat, inaugurată la Turceni

1048

Belgienii de la Siniat au reuşit să finalizeze o investiţie de proporţii în judeţul Gorj, arătând că pot să ridice, pe un teren pe care cu 18 luni în urmă era doar verdeaţă, şi să pornească deja de o lună, cea mai mare fabrică de gips-carton din România. Investiţia de la Turceni se ridică la 50 de milioane euro, ea fiind inaugurată, miercuri, în prezenţa staff-ului Siniat, dar şi a autorităţilor locale şi judeţene, a reprezentantului Guvernului în teritoriu, adică a subprefectului Sorin Arjoca, şi a secretarului de stat de la Ministerul Economiei, Maricel Popa. Investitorii au completat proiectul şi un drum nou care a costat încă un milion euro, pe care vor circula maşinile companiei, nemaiutilizând astfel artera rutieră care trecea prin oraş.

siniat (11)Fabrica nouă de la Turceni, pusă deja în funcţiune din septembrie, este prima din ţară care foloseşte gipsul rezultat din procesul de desulfurare a gazelor de la o centrală termoelectrică, investiţia realizată ridicându-se la o valoare de 50 de milioane euro. Fabrica nu produce deşeuri şi este prietenoasă cu mediu, fapt salutat de subprefectul de Gorj, în timp ce secretarul de stat Popa a transmis felicitări nu numai Siniat ci şi lui Laurenţiu Ciurel, managerul CEO, pentru investiţiile de mediu, de peste un miliard de euro, făcute în termocentralele din Gorj.
siniat (12)Gheorghe Budrugeac, directorul de proiect al Siniat, le-a vorbit celor prezenţi la inaugurarea fabricii că aceasta este una sigură, anunţând de la microfon despre investiţia în noul drum de un milion euro care leagă fabrica de drumul naţional. De altfel, tot Budrugeac a fost cel care anunţa oficial, cu ceva timp în urmă, că Siniat avea în plan ca pe viitor să transporte materia primă de la termocentrala din Turceni la noua fabrică cu ajutorul unui transportor cu bandă ce va avea o lungime de 1.5 km. Asta deoarece în prezent, gipsul este transportat de la termocentrală cu camioanele.

siniat (13)Echipamente aduse din Germania!
Lucrările la noua fabrică au început în urmă cu un an şi jumătate, iar suprafaţa pe care a fost realizată investiţia este de 32 de hectare. În ceea ce priveşte echipamentele, circa jumătate din cele folosite fluxului tehnologic au fost aduse de la o fabrică dezafectată din Germania, iar restul au fost cumpărate special pentru Turceni.
siniat (14)Unitatea de producţie din Turceni are rol strategic atât pentru compania Siniat România, care acoperă 10 pieţe din Europa de Sud-Est, cât şi pentru mediul economic din judeţul Gorj, la noua fabrică fiind angajate 82 de persoane din oraş şi din localităţile învecinate. “Fabrica înseamnă venituri la bugetul local, dar şi un lucru foarte bun pentru mediu, pentru că materia primă pe care o folosesc dumnealor reprezintă un deşeu pe care Termocentrala Turceni îl depozita pe terenurile aparţinând oraşului. Am şi încasat un milion de lei pentru autorizaţii şi ce au mai avut de plătit, iar cam 10% din bugetul local îl reprezintă taxele şi impozitele pe care le vor plăti”, a declarat, ieri, primarul oraşului Turceni, Dumitru Gâlceavă.

siniat (3)Popa vrea o investiţie Siniat la fiecare termocentrală
Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Maricel Popa, a aplaudat şi el investiţia, considerând-o drept “cea mai modernă fabrică din Balcani” şi “unica cu automatizare completă”.

siniat (4)Acesta a spus, de asemenea, că o astfel de fabrică ar trebui să existe la fiecare termocentrală din România. “Ar trebui ca la fiecare termocentrală să fie o astfel de investiţie, cred că este foarte greu, dar ceea ce au realizat aici investitorii este un exemplu. Această dinamică a sectorului de construcţii ne dă speranţe pentru mai departe”, a afirmat Maricel Popa.
Reprezentanţii Siniat au declarat însă că deocamdată nu intenţionează să deschidă o nouă fabrică în regiune.

siniat (2)Planuri mari, capacitate sporită!
Cu toate acestea, potrivit investitorilor de la Siniat România, parte a grupului belgian Etex, capacitatea anuală de producţie a fabricii de la Turceni este de 27 de milioane de metri pătraţi, cât suprafaţa a peste 1.000 de kilometri de autostradă. Primul produs fabricat este placa NIDA Standard, singura placă standard de gips-carton din România armată cu fibră de sticlă, iar din 2016 Siniat va produce la Turceni si plăci de gips-carton pentru aplicaţii în medii cu cerinţe speciale, precum umiditate ridicată, rezistenţă la foc şi izolare acustică.

siniat (1)Fabrica Siniat de la Turceni este prima din România care foloseşte gipsul rezultat din procesul de desulfurare a gazelor de la o centrală termoelectrică. Gipsul obţinut are puritate şi consistenţă ridicate, fiind o materie primă excelentă pentru plăcile de gips-carton. Cu ajutorul echipamentelor speciale, plăcile de gips-carton pot fi reciclate.

DSC_0061Instruiţi în Bucureşti, dar şi în Germania şi Italia
“La noua fabrică, Siniat a creat 82 de locuri de muncă. Noii angajaţi, majoritatea din Turceni şi din zonele învecinate, au fost pregătiţi la fabricile noastre din România, Italia şi Germania. Apreciem în mod deosebit forţa de muncă din România, cu oameni bine instruiţi şi motivaţi. Investim constant în tehnologie şi utilizăm materie primă de foarte bună calitate. Ne dezvoltăm într-un mediu economic stabil, cu potenţial ridicat. Obiectivul nostru este să valorificăm acest potenţial”, a declarat, ieri, în faţa audienţei managerul general al Siniat România, Marc-Andre Fritsche. Acesta a spus că prin noua fabrică se asigură viitorul pentru 300 de persoane, cei 82 de salariaţi întreţinându-şi prin intermediul Siniat familiile de acasă.
siniat (5)Oficialii Siniat au declarat şi că apa folosită în procesul de producţie provine din apa de ploaie adunată de pe acoperişurile fabricii şi din propriile puţuri forate, limitând astfel consumul de resurse din oraşul Turceni.
siniat (6)S-a accentuat mult pe tema că Siniat a dezvoltat la Turceni o platformă industrială deschizând noi perspective şi pentru alţi investitori din zonă.
La finalul discursurilor, participanţii la inaugurare au făcut un tur al fabricii, fiindu-le explicat procesul de producţie. În cadrul fabricii de la Turceni, femeile au o pondere însemnată, aici lucrându-se, de asemenea, în patru ture.

siniat (7)Fabrica este una ecologică fiind unul dintre cele mai sustenabile proiecte din România. Peste 600 de cv-uri s-au depus la Primăria Turceni, de persoanele interesate să lucreze în cadrul noii fabrici de gips-carton. Terenul pe care s-a ridicat fabrica a fost achiziţionat direct de la cetăţenii din zonă.
Anamaria Stoica

siniat (8) siniat (9) siniat (15) siniat (16) siniat (17)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here