Zilele Comunei Bîlteni, cu descinderi şi mascaţi: Primarul Păsărin şi vicele Oprea, în duba poliţiei

654

Slujitorii Domnului, dar și edilii din Bîlteni au fost luați, ieri, la întrebări de polițiștii gorjeni, care au descins în localitatea condusă de Gheorghe Păsărin. Oamenii legii au mers la sediul primăriei, dar și la edil acasă, la viceprimarul comunei, la o fermă pe care edilul dorește să o facă în localitate, trecută pe numele fiicei sale Andreea, precum și la alte adrese, totul pentru a strânge cât mai multe date pentru un dosar aflat în lucru pe masa procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, la Bîlteni fiind văzuți, ieri, și doi procurori veniți de la Craiova pentru a coordona cercetările. Cei doi sunt Gheorghe Covei și Emil Moța, cel din urmă fiind procurorul gorjean detașat de aproape un an în Bănie, niciunul dintre ei nefăcând vreun comentariu cu privire la ancheta în cauză.

descinderi bilteni (1)Oamenii legii au mers la biserica din Peșteana Jiu pentru a afla cum a fost aceasta modernizată, firmele care au făcut lucrările fiind unele care au legătură directă cu Gheorghe Păsărin. Solaris SRL a început lucrările în 2011, când primar era Vasile Vlăduleanu, iar biserica era într-o stare deplorabilă, ulterior investiția fiind continuată de o firmă care îi aparține unui nepot al actualului primar. Ieri, Păsărin a menționat că nu are nicio problemă, el precizând că lucrările au început înainte de a fi în funcția de primar, nepotul său executând lucrări de vreo 40.000 de lei. Solaris ar fi lucrat la biserica respectivă în cuantum de peste 400.000 de lei, dar anchetatorii au suspiciuni că sumele plătite sunt mult mai mari, iar unele lucrări ar fi fost efectuate doar pe hârtie. “În 2011, Primăria s-a apucat de reabilitarea bisericii. S-a lucrat de la centură în sus. Problemele care s-au ivit pe parcurs nu cunosc de ce natură sunt. Eu sunt foarte mulţumit că s-a făcut biserica, căci trei ani de zile am slujit sub un cort. De la Primăria Bîlteni cred că am primit cam trei miliarde lei vechi. Toate lucrările care s-au făcut sunt în regulă, au fost acte doveditoare. Am lucrat cu Solaris, firma domnului primar. Poliţiştii au cerut actele de contabilitate. Nu cunosc ce firmă are domnul viceprimar, nu aş putea să fac afirmaţii nefondate. Decontările s-au făcut prin primărie. Am fost chemat la audieri, la Craiova, cu acte de contabilitate. Au venit la biserică, s-au uitat din câte părţi e organizată biserica, ce lucrări s-au făcut. (…) nu ar fi trebuit să apară această problemă, nu ştiu ce s-a întâmplat”, a spus preotul Ovidiu Pârvu.

pasarinFermă pe evaziune!
Primarul a spus că nu își face nici un fel de grijă pentru legalitatea lucrărilor de la firma sa, el având însă de dat explicații și pentru că a încercat să își amenajeze o fermă pe raza localității. “Se depun toate actele necesare pentru dovedirea nevinovăţiei mele. Anchetatorii au solicitat actele lucrărilor care au avut loc aici, pe raza comunei Bîlteni. Lucrările la biserică au fost efectuate aşa cum trebuia, se şi văd. Ceea ce nu a fost executat, nu a fost decontat. Firma mea a lucrat la biserica din Peşteana Jiu, eu eram administratorul firmei, apoi în 2012, de cum am fost ales primar, am renunţat la firmă. Cu un an înainte să fiu primar am început acea lucrare. Nu am avut nicio legătură cu niciun consiliu de administraţie, nici cu consiliul parohial. Nu ştiu cine a făcut sesizarea, nici nu mă interesează. De la Primărie s-au ridicat mai multe documente. Eu sunt la dispoziţia anchetatorilor, nu am nimic de ascuns, este un cod de procedură penală. A fost un contract semnat înainte de a fi primar, iar când am primit mandatul de primar lucrările erau finalizate în proporţie de 80%. Investiţia se ridică la aproximativ 400.000 de lei (…). Atâta timp cât valoarea contractului încheiat între Parohia Bîlteni şi firma Solaris s-a încadrat în prevederile Ordonanţei nr.34, nu trebuia făcută licitaţie. Firma mea nu are alte lucrări în comună”, a spus Gheorghe Păsărin.
Anchetatorii au suspiciunea că ferma ar fi fost ridicată din bani proveniți de la lucrările firmei de construcții plătite cu prețuri mari, lucru cu care edilul nu este de acord.
Ieri după-amiază și el și viceprimarul de la Bîlteni, Dumitru Oprea, au fost urcați însă în duba Poliției și aduși la sediul IPJ Gorj pentru audieri, până la închiderea ediției nefiind clar dacă cei doi vor dormi acasă sau într-un alt loc, mai răcoros. O eventuală reținere a lor putea fi luată de procurorul de caz în contextul în care șefii Primăriei Bîlteni sunt acuzați de evaziune fiscală, dar și de spălare de bani, înainte de a fi viceprimar și Oprea având o firmă de construcții care, cel mai probabil, a avut lucrări cu fonduri de la buget. Prejudiciul estimat de anchetatori în dosarul celor doi ajunge la aproape trei milioane de lei, descinderile de ieri și audierea lui Păsărin și Oprea la Poliție având loc în contextul în care Primăria Bîlteni organizează în această perioadă Zilele Comunei.
Gelu Ionescu
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here