Acuzații! – Criteriile de selecție pentru posturile de conducere din CEO avantajează actualii directori

Afișate, vineri, la sediile EMC-urilor, carierelor miniere și ale termocentralelor CE Oltenia, criteriile de selecție pentru ocuparea posturilor de conducere din companie, pe care deținătorii actuali nu au dat concurs, sunt unele care îi avantajează doar pe cei cu vechime în funcții. Fosta clientelă politică și sindicală pare, din prima, favorizată la viitoarele concursuri, deoarece aceste criterii sunt creionate parcă pe chipul și asemănarea celor aterizați în poziții cheie de conducere, pe baza carnetului de partid sau pe apartenența la un anumit sindicat. Consiliul de Supraveghere va fi informat, de câțiva lideri sindicali, printr-o adresă că aceste criterii nu sunt corecte și dezavantajează salariații tineri care, în ciuda rezultatelor profesionale, nu pot accede în aceste poziții de conducere.

Unul dintre criteriile afișate la subunitățile CEO este ca viitorii candidați, care vor un post de conducere, să aibă cel puțin 3 ani vechime într-o funcție de conducere. Acest lucru îi scoate din cursă pe cei care nu au avut șansa niciodată de a fi promovați, asta deoarece respectivii fie nu s-au dat cu partidul la putere, fie cu sindicatul aflat la putere. Astfel, pe funcțiile ocupate tot de respectivii potentați vor ajunge tot ei, pe sloganul ,,pleacă-ai noștri, vin ai noștri, noi rămânem tot ca proștii”.
,,Am văzut criteriile stabilite de conducerea CEO și m-au uimit pur și simplu cât de naivi cred respectivii că sunt salariații companiei. Criteriile sunt făcute tot pentru deținătorii posturilor respective, care oricum le-au ocupat fără concurs, și nu se vede deloc intenția administrației a schimba vechea orânduială. Este la mijloc, probabil, o presiune politică și sindicală, iar domnul Boza nu mai poate controla fenomenul. Criteriul integrității lipsește din listă, deși era foarte important, și mulți dintre respectivii șefi nu ar fi putut participa la concursurile pentru aceste posturi. Mă deranjează și criteriul de vechime într-o funcție de conducere cerut acum, deoarece se cunoaște că Ciurel a promovat numai pe apatenență politică și sindicală și astfel tot respectivii ocupanți ai acestor posturi de conducere sunt acum avantajați. Vechimea în muncă de minim 5 ani este rezonabilă, dar să nu uităm că este o cerință de fațadă și fără efect pentru că personalul în funcții este în vârstă și deloc întinerit. Intenționez să mă adresez CS-ului pentru a cere schimbarea criteriilor” a spus Nicu Bunoaica, liderul de la Lupoaia.
Acesta a menționat că sunt persoane de la Lupoaia, pregătite, care nu pot promova deoarece nu au avut funcții de conducere.
Primele concursuri pe posturile vacante vor începe pe 11 iunie și vor fi ocupate abia la începutul lunii august.

Se trag sforile…
De altfel, spune Bunoaica, deja anumiți lideri sindicali s-ar fi adresat CS-ului miercuri solicitând schimbarea lui Ioniță de la EMC Rovinari și punerea în locul acestuia a lui Mărășescu sau Ceaușescu. Demersul a eșuat.
Anamaria Stoica

Primele concursuri pe posturile vacante vor începe pe 11 iunie și vor fi ocupate abia la începutul lunii august.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here