Adeverinţe de asigurat pentru gorjenii care refuză cardul de sănătate

423

Cetăţenii care refuză cardul de sănătate vor face dovada calităţii de asigurat pe baza unei adeverinţe care va avea o valabilitate de 3 luni, eliberată la solicitarea persoanelor respective de către casa de asigurări de sănătate la care sunt luate în evidenţă, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul CNAS. Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj confirmă faptul că mai multe persoane din judeţul nostru au refuzat cardurile de sănătate din motive religioase, cele mai multe cazuri fiind la mânăstiri.

Potrivit proiectului de lege care intră astăzi în şedinţa de Guvern, “după expirarea perioadei prevăzută la alin. (2), persoanele prevăzute la art. 336 alin. (1) din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă, primirea cardului naţional prin depunerea unei declaraţii pe proprie răspundere în acest sens la casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă, însoţită de cardul naţional în situaţia în care acesta a fost distribuit, fac dovada calităţii de asigurat pe baza adeverinţei de asigurat, având o valabilitate de 3 luni, eliberată la solicitarea asiguratului de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă”.
Începând cu data de 1 februarie 2015 în sistemul de asigurări sociale de sănătate se utilizează cardul naţional de asigurări sociale de sănătate de către asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi, după caz, de furnizorii de dispozitive medicale în condiţiile actelor normative în vigoare.
Totodată, până la data de 31 martie 2015 pentru dovedirea calităţii de asigurat pot fi utilizate şi documentele prevăzute de legislaţia în vigoare. “De la 1 februarie până la 1 aprilie va fi o perioadă de testare a cardurilor, după care, cei care nu au carduri sau le-au refuzat, pot solicita adeverinţe cu care vor face dovada calităţii de asigurat. Au existat şi în Gorj persoane care au refuzat să primească aceste carduri, cele mai multe fiind pe la mânăstiri”, a confirmat Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj

Cardurile vor fi distribuite şi de medici
Potrivit aceluiaşi proiect de act normativ, cardurile naţionale nedistribuite şi predate de către operatorul de servicii poştale la casele de asigurări de sănătate se distribuie asiguraţilor de către casele de asigurări de sănătate prin prezentarea acestora la sediul casei de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă asiguratul. Cardurile naţionale care nu au ajuns la titulari prin servicii poştale sau prin casele de asigurări de sănătate pot fi redistribuite acestora prin medicii de familie pe a căror listă sunt înscrişi cu ocazia primei prezentări în vederea acordării unui serviciu medical.
Cardurile naţionale nedistribuite de medicii de familie într-o perioadă de 12 luni de la primirea acestora vor fi returnate caselor de asigurări de sănătate.
De asemenea, asiguratul suportă contravaloarea cardului naţional, precum şi cheltuielile aferente distribuţiei acestuia în situaţia solicitării eliberării unui duplicat ca urmare a pierderii, furtului sau deteriorării acestuia, în situaţia modificării datelor personale de identificare, precum şi în alte situaţii justificate la solicitarea asiguratului.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here