Adio, şi n-am cuvinte. Le caut

289

Să fim sănătoşi că belele curg, spun pesimiştii. Printre care nu mă număr. Anul acesta a debutat şi cu bune şi cu rele. În plan social-economic şi politic se urnesc greu planurile coaliţiei de guvernare – USL. Numai orbii nu văd că, totuşi, oarece progrese s-au făcut. Aşa că nu-i cazul să-l mâniem pe Cel de Sus, cum sunt unii dispuşi să dea cu praştia-n Dumnezeu. Sănătatea şi Educaţia au fost şi rămân pietrele de încercare pentru toate guvernările post-decembriste. Imixtiunile procuraturii şi serviciilor – uneori brutale – în delicatul şi sobrul examen de Bacalaureat ne-au adus aminte, din păcate, de vara anului trecut. Când, pe 29 iulie, la referendumul pentru demiterea preşedintelui s-au produs chestiuni similare. Cu juratul pe Biblia pusă pe capota maşinilor procuraturii. Cumva, în contra democraţiei.

Cine-i de vină că rezultatele referendumului iniţiat şi organizat – prin 2011 – cu privire la populaţia actuală a României au ieşit la iveală abia acum? Să nu dăm vina numai pe fostul ministru de Interne, Ioan Rus, că sunt şi alţii mai vinovaţi decât el. Numai că, roata vieţii sau a timpului nu mai poate fi întoarsă. Şi astfel, contrar voinţei alegătorilor ne reprezintă ţara la Comisia Europeană acelaşi ins. Coabitantul, bată-l vina.
*
Dar haideţi să mai spunem şi lucruri bune. Ministerul Fondurilor Europene a anunţat creşterea la peste 19% a ratei curente de absorbţie a fondurilor europene. Semn că se poate şi, uşor-uşor, aşa cum promite primul ministrul Victor Ponta, vom reuşi călca pe urmele Poloniei. Ca practică economică, financiar-bancară, demnitate ca naţiune în faţa Bruxelles-ului şi, de ce nu, ca model economic de urmat.
Ca un semnal pozitiv apreciez şi afirmaţia ministrului Afacerilor Interne, Radu Stroe, că a dispus cercetarea prealabilă a şefului IPJ Gorj, Comisarul şef Viorel Salvador Caragea. Şi, de ce să nu recunoaştem, chiar dacă mentalitatea judecătorilor şi procurorilor se va schimba greu – şi va mai trece multă apă pe Jii până atunci -, retragerea preşedintelui actual, Traian Băsescu, în anul 2014 nefiind o bornă, ci numai un prilej de la care încolo vor exista şanse de mai multă dreptate şi adevăr. Totuşi, justiţia dă dovadă de unele semne de schimbare. În bine!
*
Dacă şi celebra publicaţie germană Der Spiegel susţine că autocontrolul îi face pe oameni mai fericiţi, eu unul fiind dintre necăjiţii obişnuiţi cu disciplina încă din copilărie am şanse să duc un mod de viaţă mai sănătos la maturitate. De care mă bucur mai demultişor. Îi las pe alţii să exulte de schimbarea temporară – deşi eu o doresc pentru mai multă vreme – a preocupărilor mele. Abia de azi încolo voi fi propriul meu stăpân. Dar tot rob al cuvântului scris.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here