Afaceriștii gorjeni s-au plâns liberalilor de problemele cu care se confruntă în activitate

591

Dezbaterea cu mediul de afaceri din municipiu, organizată, vineri, de Partidul Național Liberal, filiala Gorj, la Muzeul Județean “Alexandru Ștefulescu”, a fost un succes. O spun liberalii, care prin intermediul unui comunicat de presă, punctează principalele probleme ridicate de afaceriști la întâlnirea respectivă, unele având legătură cu infrastructura, altele cu lipsa forței de muncă, cu absența turiștilor și cu o impozitare inechitabilă.

Aproape 50 de afaceriști, care-și desfășoară activitatea în diverse domenii: producție, servicii, construcții, transporturi, etc., au participat la dezbaterea organizată de Partidul Național Liberal, filiala Gorj, la Muzeul Județean “Alexandru Ștefulescu”, anunță Biroul de Presă al organizației, menționând că o administrație prietenoasă cu investitorii ar fi ceea ce așteaptă oamenii de afaceri din Gorj, astfel încât să-și poată dezvolta investițiile și să creeze noi locuri de muncă. Dezbaterea de vineri a fost moderată de președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, alături de primarul municipiului Târgu-Jiu -Marcel Romanescu și primarul municipiului Motru – Gigel Jianu.
“Oamenii de afaceri au semnalat faptul că mediul privat nu a fost ascultat și sprijinit, motiv pentru care în Târgu-Jiu nu există, în acest moment, o zonă industrială unde să poată fi plasate investiții.
Unul dintre investitorii târgujieni prezenți la dezbatere, care-și desfășoară activitatea în domeniul producerii și comercializării de produse din mase plastice, a atras atenția asupta faptului că derulează un proiect, în cadrul căruia înființează aproximativ 300 de locuri de muncă, însă nu are garanția că va putea respecta termenele propuse, dat fiind faptul că întâmpină numeroase dificultăți în privința racordării spațiului în care-și desfășoară activitatea, la utilități. Deși fabrica este amplasată în zona de nord a municipiului Târgu-Jiu, recunoscută ca fiind zonă industrială, acolo nu există racorduri și nici canalizare pentru ape uzate industriale. Lipsa unei zone industriale reale este principalul motiv pentru care la Târgu-Jiu nu vin investitori. În zona Rostramo, accesul mașinilor de greu tonaj este restricționat, dat fiind faptul că spațiul se află chiar în oraș”, se arată în comunicat. “Unul dintre cei mai vechi oameni de afaceri din Târgu-Jiu, a cărui firmă a fost înființată în anul 1990, a atras atenția asupra faptului că societatea trebuie să funcționeze pe criterii corecte, iar problema lipsei de forță de muncă este una reală în județul Gorj, chiar dacă este un județ cu o rată ridicată a sărăciei. Este o problemă de mentalitate a unora care preferă să primească ajutoare sociale, gândind că «e mai bine să primești un leu la umbră, decât 2 lei la soare»”, se mai menționează în acesta.

Proiectul lui Vîlceanu
În cadrul întâlnirii, deputatul Dan Vîlceanu a menționat că Partidul Național Liberal a depus o inițiativă legislativă, conform căreia, persoanele care beneficiază de ajutor social și care refuză un loc de muncă, vor pierde ajutorul oferit de stat. În acest context, un alt agent economic a precizat că are anunțate 100 de locuri de muncă vacante, dar gorjenii nu s-au arătat interesați de ele, deși salariile sunt peste minimul pe economie.

Rostramo nu e parc industrial
În privința parcului de la Rostramo, agenții economici participanți la dezbaterea PNL ar fi solicitat să fie realizată infrastructura și au precizat că acolo nu este parc industrial, pentru că mașinile de peste 3 tone au acces limitat, iar pentru a avea acces cu camioane în parc trebuie achitate taxe suplimentare.
Transportatorii prezenți în sală au ridicat, în schimb, problema infrastructurii rutiere și a taxelor extrem de ridicate pe care sunt nevoiți să le achite.
Podul din zona Lainici este o barieră în fața exportatorilor, au spus transportatorii. De ani de zile nu s-a găsit o soluție pentru rezolvarea acestei probleme, știut fiind faptul că exporturile se fac din zona de Vest. Pentru a ajunge la Târgu-Jiu, camioanele cu un tonaj de peste 30 de tone nu pot trece peste podul de la Lainici, astfel că, pentru a ajunge la Târgu-Jiu, camioanele sunt nevoite să facă un ocol de 200 de km. Mai mult decât atât, în Târgu-Jiu nu există nici măcar o parcare pentru camioane, iar în intenția de a realiza una pe cont propriu, transportatorii s-au lovit de hățișul birocratic, fiind necesare nenumărate autorizații.

Profit redus pentru afaceriștii din domeniul hotelier
În domeniul hotelier, situația este și mai gravă. Unul dintre reprezentanții hotelierilor, prezent la dezbatere, a semnalat faptul că gradul de ocupare, la Târgu-Jiu, este de 22%, iar afacerile în acest domeniu nu au nicio șansă de a se dezvolta, dimpotrivă. Omul de afaceri a precizat că a început activitatea cu 80 de angajați, acum are 50 și probabil va fi nevoit să facă, din nou, restructurări, pentru că această activitate este suprataxată de stat, hotelierii fiind nevoiți să achite inclusiv taxă de fonotecă. Mai mult decât atât, hotelierii achită taxă de pat, cuantumul nefiind diferențiat în funcție de zonă. Practic, pentru un pat într-un hotel din Târgu-Jiu se achită aceeași taxă ca pentru un hotel în centrul Bucureștiului sau în Mamaia.
Un agent economic din Târgu-Jiu care își desfășoară activitatea în domeniul serviciilor a precizat că impozitarea la Târgu-Jiu este inechitabilă, iar taxarea nejustificată. El a spus că plătește o concesiune de 2 lei/mp/zi, în Târgu-Jiu, în condițiile în care, în Timișoara, cel mai mare preț este de 1,5 lei/mp/zi. Hățișul birocratic și miile de hârtii și autorizații sunt alte piedici în calea oamenilor care doresc să investească la Târgu-Jiu.
Oamenii de afaceri au mai spus că în fiecare domeniu de activitate există, inclusiv în Gorj, lideri de piață, iar aceia sunt cei care ar trebui să fie consultați de autorități pentru găsirea celor mai eficiente soluții, din partea lor existând deschiderea necesară de a colabora cu autoritățile locale.

Deschidere din partea noului primar
Primarul municipiului Târgu-Jiu, Marcel Romanescu, și-a manifestat deschiderea spre colaborarea cu oamenii de afaceri și a precizat că va achiesa la propunerile mediului de afaceri. De asemenea, a precizat că în zona Rostramo și-au manifestat interesul de a investi și alți oameni de afaceri, iar autoritățile locale se preocupă, în această perioadă, de asigurarea utilităților.
Primarul municipiului Motru, Gigel Jianu, a precizat că în localitatea pe care o conduce, deja s-au implementat două scheme de ajutor de minimis, prin care sunt acordate facilități investitorilor privați. El și-a manifestat deschiderea de a oferi sprijin oamenilor de afaceri care vor să-și relocheze activități, în zona Motru. Președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, a dat asigurari oamenilor de afaceri că toate propunerile făcute în cadrul acestei dezbateri se vor materializa în proiecte de hotărâre pentru consiliile locale, sau în inițiative legislative, după caz, astfel încât Gorjul să ofere oportunități de dezvoltare mediului de afaceri și să nu mai existe piedici în calea investitorilor privați. Totodată, deputatul a precizat că a depus un amendament, la Codul Fiscal, privind modul de calcul al impozitului pentru clădirile nerezidențiale, amendament respins de majoritatea din Parlament, însă propunerea de schimbare a modului în care se face evaluarea clădirilor nerezidențiale a fost reluată, printr-o inițiativă legislativă.
“Partidul Național Liberal, filiala Gorj, va organiza periodic astfel de dezbateri cu reprezentanții mediului de afaceri din Gorj, iar problemele ridicate de oamenii de afaceri sunt o prioritate și deja se fac demersuri pentru a fi soluționate. În privința accesului în zonele cu restricții de tonaj, prin implicarea primarul municipiului Târgu-Jiu, Marcel Romanescu, soluțiile vor fi găsite într-un termen scurt, iar în privința rezolvării problemelor care necesită investiții de anvergură din partea primăriei, acestea vor fi implementate pe termen mediu”, se mai arată în comunicat.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here