Agricultura pe înțelesul tuturor – Arbuștii fructiferi

653

10 – Murul fără țepi – 2
4 – Principalele soiuri de mur cultivate sunt:
A Soiuri cu ghimpi:
1 – Kitatinny – soi tardiv, viguros cu tulpini colțuroase în secțiune, ghimpi deși, mari, groși, încovoiați, fructe mijlocii, sferice sau cilindrice, slab alungite, negre, ce se coc în august și coacerea durează mult. Produce modest, este rezistent la boli, dar nu prea rezistent la ger.
2 – Lawton – soi timpuriu cu tulpini drepte, lungi, acoperite cu ghimpi drepți. Are fructe mari, sferice sau conic-alungite, negre, lucioase, cu pulpă suculentă, aromată, slab amăruie. Fructifică abundent, dar este sensibil la ger.
3 – Wilson”s Early – soi timpuriu, cu vigoare redusă, cu tulpini drepte cu vârful slab arcuit, cu mare tendință de ramificare, acoperite cu ghimpi scurți și rari. Murele sunt mijlocii, iar în anii secetoși rămân mici și cu gust fad (ierbos). Pulpa este compactă, dulceagă, slab amăruie, cu multe semințe. Produce mult și rezistă la ger.
4 – Darrow – soi cu vigoare redusă, tulpini drepte, acoperite cu mulți ghimpi. Fructele sunt mijlocii, cilindro-conice, negre, lucioase, cu pulpa acidulată, gustoasă, de suculență medie și cu multe semințe. Produce abundent și rezistă la ger.
5 – Comanche – soi de vigoare medie, cu tulpini drepte și moderat ghimpoase. Are fructe mari, cu pulpa fermă, acidulată, foarte bune pentru desert. Fructifică moderat și este sensibil la ger.
6 – Cherokee – soi tardiv, cu vigoare medie, cu tulpini drepte și cu ghimpi rari. Fructele sunt mijlocii, cu pulpa fermă, dulceagă și aromată. Rezistă suficient la ger.
B – Soiuri fără ghimpi:
1 – Thornfree – Fără ghimpi – soi tardiv, viguros, rustic, productiv și suficient de rezistent la ger. Are tulpini lungi, chiar foarte lungi (ajung la 6 – 8 m), groase de 10 – 30 mm, cu numeroase creșteri laterale în vegetație. Fructele sunt foarte mari, cca 8 gr, sferice, alungite sau conice, negre, lucioase. Pulpa este suculentă, acrișoară în pârgă, dar gustoasă la maturitate.
2 – Evergreen – soi tardiv, mediu viguros, cu tulpini de 3 – 6 m, cilindrice, târâtoare, sensibil la ger și foarte sensibil la rugină. Fructele sunt mari, 4,0 gr, negre, fără receptacul (axul fructului) și au pulpa suculentă, dulce, slab acidulată, gustoasă. Producția este medie (12 – 14 to / ha), iar plantele obținute din butași de rădăcină formează ghimpi.
3 – Loganberry – soi timpuriu, sensibil la ger, dar foarte rezistent la boli. Tulpinile sunt lungi de 4 – 5 m, fragile, uniforme ca grosime, de culoare verde-violaceu. Fructele sunt foarte mari (peste 6,5 gr), de culoare roșie, ușor conice, aproape cilindrice. Pulpa este acrișoară, suculentă, nearomată. Produce puțin (8 – 10 to / ha), iar fructele sunt perisabile. Nu drajonează, nu se înmulțește prin marcotaj, dar se înmulțește ușor prin butași.
4 – Boysenberry – soi timpuriu, de vigoare redusă, cu tulpini subțiri, de 2,5 – 4,0 m, cu multe creșteri laterale. Fructele sunt foarte mari (peste 5,0 gr), de culoare roșu-închis. Pulpa este zemoasă, acrișoară, ușor aromată. Produce puțin (6 – 7 to / ha), se înmulțește prin marcotaj de vârf de tulpini și butași de ramuri căci butașii de rădăcină formează ghimpi.
5 – Smoothstem – soi tardiv, potrivit de rezistent la ger, dar sensibil la putregaiul cenușiu. Tufa este înaltă, cu tulpini de 3,5 – 5 m, potrivit de groase și cu puține ramificări laterale. Fructul este mijlociu, peste 5,0 gr, negru. Pulpa este suculentă, ușor acidulată, gustoasă. Se înmulțește prin marcotaj și butași de rădăcină sau tulpină.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here