Agricultura pe înţelesul tuturor – Arbuștii fructiferi

703

22 – Trandafirul de dulceață – 1
Cred că sunteți de acord cu mine că nimic, sau mă rog, probabil aproape nimic, nu poate fi mai frumos pe lume decât o floare. Mărturie stau livezile înflorite primăvara, pajiștele naturale pe care se răsfață și revarsă toată paleta de culori, forme și mărimi ale florilor cu adevărat naturale ori parcurile amenajate în care s-a dat frâu liber fanteziei decoratorilor. Între toate florile pământului, trandafirii sunt regele sau regina acestora, ori poate ambele concomitent. Trandafirul pentru dulceață este impropriu numit așa căci din petalele lui se mai poate prepara, pe lângă dulceață și gem, sirop, șerbet, lichior pe lângă o mulțime de produse farmaceutice sau cosmetice. Deși preparatele din acest trandafir sunt foarte fine, delicate, totuși dintre toți arbuștii fructiferi el se cultivă pe cele mai mici suprafețe. Binefacerile economiei capitaliste, prosperă mai ales pentru „ băieții dăștepți ” au făcut un pustiu de bine, ca și altor culturi și îndeletniciri, și au redus dramatic suprafața cultivată cu trandafiri de dulceață, la mici petecuțe sau chiar la plante individuale prin gospodăriile familiale și probabil unele ușoare urme pe la Stațiunile de Cercetare Agricolă Bilcești – Argeș sau Greaca. În țara noastră se cultivă trandafir de dulceață din două specii.
1 – Rosa rugosa – un arbust înalt de 1 – 1,5 m, chiar 2 m prin unele locuri, cu rădăcini puternice și tulpini subterane viguroase. Tufa este viguroasă, deasă, cu ramificare și drajonare puternice. Pe tulpini și ramuri sunt ghimpi drepți, de 4 – 4,5 mm lungime, precum și o mulțime de alți ghimpi mai mici. Din mugurii de pe lăstarii anuali crescuți pe ramificații multianuale se dezvoltă lăstari floriferi de 10 – 15 cm, cu inflorescențe de 2 – 3 mai rar 5 flori în vârf, iar din mugurii dorminzi de la baza ramurilor multianuale cresc lăstari mai viguroși, de 30 – 40 cm cu numeroși ghimpi și inflorescențe în vârf. Frunzele sunt glabre (fără perișori ) pe fașa superioară, de culoare verde – lucios și pubescente (cu perișori mărunți) pe fața inferioară și cu nervuri proieminente. Pețiolul ( codița) frunzelor este pubescent și cu numeroși ghimpi. Florile cu pediceli ( codițe ) scurți sunt alcătuite din 25 – 40 petale de culoare roșu aprins cu nuanțe violacei uneori. Fructele, măceașele, acestor trandafiri sunt mici sferic-ovale de culoare roșu-ruginiu. Acești trandafiri cresc mai încet în primii ani, ating maturitatea după 5 – 6 ani, dar înfloresc chiar din primul an după plantare. Înfloritul durează 3 – 4 săptămâni în mai – iunie.
2 – Rosa centifolia este un arbust de talie mijlocie-mică, 0,5 – 1 m, cu sistem radicular mai puțin adânc, tufă și drajonare de vigoare mică, dar cu lăstărire destul de puternică de la bază. Tulpinile prezintă ghimpi rari, tari, cu baza ușor turtită, de culoare roșu-violaceu. Lăstarii anuali sunt viguroși, verzi și cu ghimpi mari, recurbați. Frunzele pe fața superioară sunt pieloase, glabre iar pe cea inferioară de culoare verde-pal și pubescente, mai ales pe nervuri. Florile sunt mari, solitare, lungpedunculate, cu 50 – 100 petale groase, bătute, de culoare roz intens și puternic parfumate. Înfloritul este la fel de precoce ca la Rosa rugosa și durează din mai până în toamnă. Creşte mai accelerat atingând maturitatea din anul 4 de la plantare.
Trandafirii aceștia sunt puțin pretențioși la mediu, rezistă la ger de – 250 C Rosa rugosa și până la – 180 C Rosa centifolia care suportă însă mai greu insolația din vară. De aceea, acești trandafiri pot fi cultivați în locuri cu o ușoară umbrire. Sunt mari consumatori de apă și R. rugosa suportă chiar apa din precipitații stagnantă timp de câteva zile. Trandafirii se înmulțesc vegetativ prin drajoni, butași (produși în solarii sau răsadnițe) sau prin altoire. Plantarea puieților se face fie toamna, fie primăvara timpuriu, în gropi de 30 / 30 / 30 sau 40 / 40 / 40 cm, după regulile comune tuturor arbuștilor sau pomilor fructiferi. Primăvara înainte de pornirea în vegetație se scurtează la 4 – 5 muguri pentru a stimula lăstărirea și formarea tufelor. Pe durata de exploatare se mențin curați de buruieni și se udă la nevoie.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here