Agricultura pe înţelesul tuturor – Arbuștii fructiferi – 9 – Lămâiul de apartament – 2

1026

4 – Principalele soiuri de lămâi cultivate sunt:
1 – Genova – originar din Italia, fără spini și de vigoare redusă. Fructele sunt mari, ovoidale, cu un mamelon pronunțat la vârf, pulpă fină, suculentă, iar coaja lipsită de amăreală.
2 – Lisbona – soi viguros, cu coroană globuloasă și ramuri cu spini. Frunzele sunt mijlocii, larg – lanceolate și foarte ascuțite la vârf. Fructele sunt mijlocii, oval-alungite și cu mamelon slab dezvoltat, iar maturizarea lor durează un an. Pulpa fructelor este suculentă (suculență variabilă cu temperatura) și de calitate foarte bună. Este decorativ și se pretează foarte bine pentru creșterea în ghivece.
3 – Mayer – hibrid între portocal și lămâi, cu vigoare redusă (maximum 2,5 m înălțime), coroană compactă, ramuri cu spini mici și rari, iar frunzele sunt mari. Fructele sunt mijlocii (40 – 90 gr), globuloase, galbene, cu mamelon redus. Pulpa conține mai puțin acid citric decât alte soiuri, de culoare galben-orange. Este un soi productiv care intră repede pe rod.
4 – Lunario – soi foarte decorativ care înflorește și fructifică permanent. Fructele au reale calități medicinale.
5 – Peretto – soi foarte decorativ prin fructele mari, piriforme (în formă de pară). Este pretențios la temperatură.
6 – Canaliculato – soi foarte decorativ prin fructele mari, puternic costate, galbene și frunzele de culoare foarte puternic verde.
7 – Villa Franca – soi de vigoare mijlocie, cu coroană globuloasă și frunziș dens, fără spini. Fructele sunt mari, alungite, cu mamelon lat înconjurat de o brazdă. Pulpa este acidă și suculentă.
8 – Imperial – soi mijlociu ca vigoare, dar cu fructe foarte mari.
9 – Ponderosa – soi pitic, foarte decorativ prin florile și fructele foarte mari. Se pretează foarte bine pentru creșterea în apartamente.
5 – Tehnologia de cultură este asemănătoare cu cea a altor arbuști fructiferi.
Materialul săditor se produce prin semințe, butași, marcote sau altoire. De regulă puieții obținuți din semințe se folosesc drept portaltoi, deoarece plantele obținute din semințe nu transmit totdeauna caracterele soiului din care provin, au spini puternici și intră târziu pe rod (uneori abia după 12 de ani dacă tehnologia de cultură este și deficitară), iar cei obținuți prin butășire sau marcotaj adesea suferă de gomoze, scurgeri cleioase care se tratează foarte greu. Cei mai buni puieți sunt cei obținuți prin altoire căci astfel se pot îmbunătăți calitățile plantelor, mai ales scade numărul de spini și se intră timpuriu pe rod. Puieții portaltoi se obțin din semințe semănate primăvara în ghivece sau direct în câmp în primele 20 -30 zile de la extragerea lor din fructe. Germinația este cu atât mai bună cu cât semințele au fost semănate mai devreme după extracție. Când puieții au 15 cm înălțime se face scurtarea rădăcinilor cu un cuțit în sol pentru a stimula ramificarea, îndesirea, lor și a evita repicarea. Când puieții au la colet 7 – 8 mm grosime se pot altoi în oculație, de primăvara până în septembrie, cu muguri recoltați din treimea mijlocie a ramurilor plantelor aflate pe rod. Ca portaltoi pot fi utilizați și puieți de portocal sau mandarin, dar sporesc vigoarea plantelor astfel obținute. Tehnica de altoire este aceeași cu a celorlalte plante pomicole. Repicarea (transplantarea) se face de regulă primăvara, dar și în restul anului însă numai cu balot de pământ în jurul rădăcinilor pentru a evita distrugerea micorizelor. Pentru o bună creștere și intrare pe rod mai timpurie este bine ca până la intrarea pe rod să se facă anual transplantarea în ghivece cu 1 – 2 cm mai mari pe diametru, în amestec din pământ de țelină și frunze – două părți, mraniță – o parte și nisip de râu – o parte. După intrarea pe rod până la vârsta de 12 – 14 ani transplantarea se face odată la 3 – 4 ani, iar după vârsta de 15 ani nu se mai transplantează. Este foarte bine ca ghivecele în care se produc sau cresc lămâii să fie ceramice nezmălțuite, sau din lemn nevopsit după 15 ani, prevăzute cu orificii și strat din pietriș pe fund pentru a evita stagnarea apei din udări. Vasele din pământ ars nezmălțuite sau din lemn nevopsite permit schimbul de aer al rădăcinilor cu mediul înconjurător, vital pentru o bună creștere a acestor plante. Ghivecele din alte materiale, ceramice zmălțuite, plastic, ciment, metal sau lemn vopsit sunt total contraindicate, deoarece nu permit schimbul de gaze între rădăcini și mediul ambiant.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here