Agricultura pe înţelesul tuturor – Producerea legumelor ecologice

1190

2 – Organizarea grădinii

Pentru nevoile familiei este necesară și suficientă o suprafață de 80 – 100 mp de grădină de legume pentru fiecare membru al familiei. Terenul pentru cultivarea legumelor trebuie să fie uşor, permeabil pentru apă, aer şi rădăcinile plantelor, însorit şi cu posibilităţi de irigare. Organizarea terenului în sole presupune divizarea acestuia într-un număr 6 – 8 parcele de cultură sistematizate în asolamente legumicole de tot atâţia ani şi o parcelă în afara asolamentului care să cuprindă culturile perene, după modelul următor:

Untitled

Aleile trebuie să aibă lăţimea de cel puțin 1 m şi să fie înierbate pentru a facilita accesul în grădină pe orice vreme, iar parcelele se pichetează pentru a putea respecta întocmai amplasarea culturilor.
În cadrul solelor culturile se grupează pe familii botanice sau particularităţi biologice astfel:
În cadrul asolamentului de 6 ani (cu 6 sole) aceste culturi se pot grupa în: sola nr 1 – fasole de grădină, mazăre şi bob, în sola nr – 2 tomatele cu ardeii şi vinetele, în sola nr – 3 ceapa, usturoiul, prazul, morcovii, pătrunjelul, păstârnacul, ţelina, sfecla şi ridichile, în sola nr – 4 varza, conopida, brocoli, gulii, varza de Bruxelles, spanacul şi salata, în sola nr -5 cartofii având culturi anticipate (care se seamănă toamna şi se recoltează primăvara devreme) ceapa verde, usturoiul verde şi salata timpurie, iar în sola nr – 6 castraveţii, dovleceii şi pepenii.
În cadrul asolamentului de 8 ani (cu 8 sole) astfel: în sola nr – 1 fasolea, mazărea de grădină, şi bobul, în sola nr – 2 tomatele, ardeiul şi vinetele, în sola nr – 3 ceapa, usturoiul şi prazul, în sola nr – 4 varza, conopida, brocoli, gulii, varza de Bruxelles, spanacul şi salata, în sola nr – 5 cartofii (după culturi anticipate ca usturoi verde, ceapă verde, salată timpurie), în sola nr – 6 castraveţi, dovlecei şi pepeni, în sola nr – 7 morcovi, pătrunjel, păstârnac, ţelină, sfeclă şi ridichi, iar în sola nr – 8 porumb pentru floricele sau zaharat (pentru fiert).
gradinaLinia de demarcaţie dintre sole poate fi cultivată câte 1 – 2 rânduri de busuioc sau cimbru (care alungă unii dăunători precum gândacul din Colorado) sau crăiţe (Tagetes spp.) care alungă viermii sârmă din sol uşurând astfel foarte mult protecţia fitosanitară a legumelor şi deci reducând consumul de pesticide obţinem legume mai sănătoase.
În anii următori se rotesc culturile astfel că cele din sola nr 2 se vor cultiva în sola nr 1, cele din sola nr 1 în sola nr 6 (8) ş a m d. Astfel se asigură condiţii optime de cultură tuturor legumelor, se uşurează mult combaterea bolilor, buruienilor şi dăunătorilor acestor culturi.
În sola culturilor perene, din afara asolamentului, se cultivă hrean, leuştean, tarhon, chimion, mărar etc.
Cele mai valoroase soiuri de legume pretabile la cultivarea în regim ecologic sunt de departe cele româneşti, deci folosiți-le pe acestea căci sunt și mai gustoase.
Este bine ca în afara solelor de asolament și cele săritoare (cu plante perene) să se aloce și alte 2 – 3 sole de aceeași mărime care să fie cultivate timp de 2 – 3 ani cu sorg tehnic (tătar) sau sorg pentru boabe și tulpinile plantelor să fie tocate și introduse în sol pentru alungarea viermilor sârmă din sol, care există peste tot în județul nostru și produc mari pagube mai ales bulboaselor și rădăcinoaselor. Aceste sole cu sorg pot fi introduse în asolamentul legumicol în fața solei cu solanacee (tomate, ardei, vinete).
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here