Agricultura pe înţelesul tuturor – Producerea răsadurilor și a legumelor în micile ferme comerciale și în grădinile familiale

1028

2 – Organizarea grădinii de legume

Terenul pentru cultivarea legumelor trebuie să fie uşor, permeabil pentru apă, aer şi rădăcinile plantelor, însorit şi cu posibilităţi de irigare.
dscf57402Organizarea terenului în sole presupune divizarea acestuia într-un număr 6 – 8 parcele de cultură sistematizate în asolamente legumicole de tot atâţia ani şi o parcelă separat, în afara asolamentului care să cuprindă culturile perene (hrean, leuștean etc), după modelul următor :
Aleile trebuie să aibă lăţimea de 1 m şi să fie înierbate pentru a facilita accesul în grădină pe orice vreme, iar parcelele  se pichetează pentru a putea respecta întocmai amplasarea culturilor.
În cadrul solelor culturile se grupează pe familii botanice sau particularităţi biologice astfel :

untitled1

În cadrul asolamentului de 6 ani (cu 6 sole) aceste culturi se pot grupa în Sola nr 1 – fasole de grădină, mazăre şi bob, în Sola nr – 2 tomatele cu ardeii şi vinetele, în Sola nr – 3 ceapa, usturoiul, prazul, morcovii, pătrunjelul, păstârnacul, ţelina, sfecla şi ridichile, în Sola nr – 4 varza, conopida, brocoli, gulii, varza de Bruxelles, spanacul şi salata, în Sola nr -5 cartofii având culturi anticipate (care se seamănă toamna şi se recoltează primăvara devreme) ceapa verde, usturoiul verde şi salata timpurie iar în Sola nr – 6 castraveţii, dovleceii şi pepenii.
În cadrul asolamentului de 8 ani (cu 8 sole) astfel : în Sola nr – 1 fasolea, mazărea, şi bobul, în Sola nr – 2 tomatele, ardeiul şi vinetele, în Sola nr – 3 ceapa, usturoiul şi prazul, în Sola nr – 4 varza, conopida, brocoli, gulii, varza de Bruxelles, spanacul şi salata, în Sola nr – 5 cartofii  (după culturi anticipate ca usturoi verde, ceapă verde, salată timpurie), în Sola nr – 6 castraveţi, dovlecei şi pepeni,  în Sola nr – 7 morcovi, pătrunjel, păstârnac, ţelină, sfeclă şi ridichii, iar în Sola nr – 8 porumb pentru floricele sau zaharat (pentru fiert).
Linia de demarcaţie dintre sole poate fi cultivată câte 1 – 2 rânduri de busuioc sau cimbru (care alungă unii dăunători precum gândacul din Colorado) sau crăiţe (Tagetes spp.) care alungă viermii sârmă din sol uşurând astfel foarte mult protecţia fitosanitară a legumelor şi deci reducând consumul de pesticide obţinem legume mai sănătoase și mai ieftine.
În anul următor se rotesc culturile astfel încât cele din sola nr 2 se vor cultiva în sola nr 1, cele din sola nr 1 în sola nr 6 sau 8, cele din sola nr.3 în sola nr. 2  şi așa mai departe. Astfel se asigură condiţii optime de cultură tuturor legumelor, se uşurează mult combaterea bolilor, buruienilor şi dăunătorilor acestor culturi. În sola culturilor perene, din afara asolamentului, se cultivă hrean, leuştean, tarhon, chimion, mărar etc.
În legumicultură se recomandă utilizarea gunoiului de grajd în doze cât mai mari și/sau a îngrășămintelor chimice complexe cu cele trei elemente (N, P și K), de preferat în proporție egală. Excesul de azot reduce calitatea legumelor, rezistența lor la boli și la păstrare îndelungată  în stare proaspătă.
 – va continua –
 Ing. Ion VELICI

1 COMENTARIU

  1. Salutare, va propun o oportunitate:
    Euro Best Team organizeaza cursuri de Managementul Fermei si Management in Agroturism care se desfasoara in perioada 17 – 28 martie 2014, la sediul EBT din Bucuresti.

    Cursul Managementul Fermei se desfasoara in perioada 17 – 21 martie 2014 si are ca obiectiv instruirea participantilor pentru deprinderea abilitatilor de infiintare, organizare, administrare si gestiune a unei unitati agricole de tip ferma. In cadrul cursului participantii invata sa elaboreze un plan de afaceri in domeniul agricol, un buget pentru nevoile fermei si cum sa obtina finantarile necesare pentru infiintarea unei ferme sau pentru dezvoltarea activitatii déjà existente.

    Cursul Management in Agroturism se desfasoara in perioada 24 -28 martie 2014 si ofera un program complex de pregatire si dezvoltare de abilitati de management si coordonare a unei unitati de agroturism. In cadrul cursului, participantii invata pasii care trebuie urmati pentru infiintarea unei unitati agroturistice, cadrul legal, cum sa intreprinda o serie de activitati si servicii, amenajari ale fermei, pentru a atrage turistii in zona lor si astfel, sa genereze venituri suplimentare pentru afacerile lor. Participantii invata sa elaboreze strategii de dezvoltare si lansare pe piata concurentiala, strategii de marketing, aspecte culturale si traditionale, precum si oportunitati de dezvoltare si investitii prin proiecte finantate din bugetul de stat si al Uniunii Europene.

    Cursurile au o durata de cate 5 zile, a cate 6 ore pe zi si se desfasoara la sediul EBT din str. Lt. Stefan Marinescu, nr.9, sector 6, Bucuresti.

    Pentru detalii vizitati siteul: http://www.eurobestteam.ro
    Madalina Nedelcu – 0726.615.538 – Director Formare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here