Agricultura pe înţelesul tuturor – Să ne protejăm ecologic grădina

1932

6 – Materiale ecologice, homeopate.
Continuăm prezentarea altor preparate ecologice pentru protecția plantelor.
Sulful praf sau coloidal are atât efect fungicid combătând mucegaiurile, ruginile sau făinarea, dar și insecticid asupra acarienilor, păduchilor de frunze la vie, citrice de apartament și legume. Tratamentul se face respectând cu strictețe indicațiile de pe ambalaj pe temperaturi sub 250 C. Acest produs reclamă repaus de minim 21 zi înainte de recoltare.
Permanganatul de potasiu în soluție de 30 ml permanganat în 9 l apă și 30 ml petrol lampant. Soluția este utilă contra mucegaiurilor, făinării, afidelor sau a moliilor.
Extractul de usturoi și ardei iute se realizează din 5 căței de usturoi zdrobiți + 3 ardei iuți tocați în 2 l apă fierbinte macerați timp de minim 12 ore. Este foarte util în combaterea afidelor la trandafiri.
Extractul de usturoi, ardei iute și ceapă se prepară prin fierberea timp de 10 minute a 10 căței de usturoi zdrobiți + 5 ardei iuți tocați + 3 cepe medii tăiate julien și macerate apoi timp de cel puțin 12 ore. După filtrare se adaugă 2 linguri de lapte iar pentru stropire se utilizează o cană de soluție la 9 l apă. Are efect insecticid general.
Argila – o lingură dizolvată în 1 l apă se folosește pentru combaterea afidelor mai ales la plantele de apartament.
Bicarbonatul de sodiu – 1 linguriță + 4 linguri de ulei de măsline + 1 / 2 l apă bine amestecate alungă o mulțime de insecte.
Soluție de usturoi – se strivesc 2 – 3 căței de usturoi și se fierb în 1 l apă timp de 30 minute și apoi se lasă la macerat timp de minim 12 ore. Are efect insecticid asupra multor insecte devoratoare.
Infuzia de ace de conifere se obține prin macerarea timp de 7 zile a 0,5 kg ace de conifere în 10 l apă. După filtrare se stropesc plantele pentru efect insecticid generalizat.
Pudra de tutun și cenușa se realizează din 1 parte pudră de tutun (obținută prin măcinarea frunzelor de tutun uscat) amestecată cu 2 părți cenușă de lemn din sobe. Se pot prăfui plantele dar mai bine această pudră se amestecă cu apă pentru o mai bună aderență pe plante. Are efect contra puricilor de frunze, acarienilor etc.
Decoctul de foi de ceapă uscată realizat prin opărirea a 200 gr foi uscate ceapă și apoi adăugat apă până la 10 l în care se mai pun 2 pahare de cenușă de sobă și o lingură de fulgi de săpun. După filtrare se stropesc plantele contra insectelor devoratoare.
Decoctul de frunze de tomate obținut prin fierberea timp de 30 minute a 4 kg plante verzi (sau 0,5 kg plante uscate) în 10 l apă. După răcire se filtrează iar pentru stropit se diluează 1 1 soluție la 3 l apă. Combate multe insecte, chiar și gândacul de Colorado.
Maceratul de vreji de cartofi realizat din 1,5 kg vreji verzi de cartofi sau 0,75 kg vreji uscați macerați timp de 3 -5 ore în 10 l apă caldă. După filtrare se adaugă 1 lingură fulgi de săpun și 2 pahare cenușă de sobă. Are același efect ca decoctul de frunze de tomate.
Maceratul de urzici făcut din 1 kg urzici verzi (plantă întregă) tocate macerate timp de mai mult de 48 ore. După filtrare se diluează 1 l soluție la 20 l apă. Are efect fungicid, insecticid și de fertilizant organic.
Maceratul din amestec obținut prin macerarea timp de 4 zile a unui amestec din 7 – 8 frunze de tomate + 150 gr cimbru + 5 inflorescențe de mărar + 50 gr busuioc + 40 gr frunze de nuc + 40 gr frunze de crăițe bine tocate și amestecate. Produsul are puternic efect insecticid.
Atenție – nu faceți tratamente pe căldură peste 250 C căci riscați defolierea plantelor tratate. Este recomandabil ca anticipat cu cel puțin 24 ore să faceți proba pe o mică porțiune de plantă. Toate produsele acestea se folosesc imediat ce au fost realizate, întârzierea poate duce la alterarea lor cu efecte nedorite.
Vom continua…
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here