AJOFM Gorj susţine financiar ucenicia la locul de muncă

437

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj susţine acţiunea de promovare şi informare a angajatorilor, cu privire la avantajele oferite de Legea nr. 279/2005 republicată, privind ucenicia la locul de muncă, având în vedere stimularea angajatorilor care încadrează în muncă persoane în baza unui contract de ucenicie la locul de muncă.

Astfel, angajatorul care încheie un contract de ucenicie la locul de muncă poate primi lunar, la cerere, din Bugetul asigurărilor pentru şomaj sprijin financiar. “AJOFM Gorj începând cu 1 iulie şi până pe 30 septembrie face o acţiune de vizite la angajatori. Vrem să prospectăm piaţa şi să vedem angajatorii care sunt interesaţi pentru oferirea de garanţii pentru tineri. Astfel, promovăm legea uceniciei la locul de muncă şi în acelaşi timp pentru absolvenţii cu studii superioare promovăm stagiatura la locul de muncă. Persoanele cu studii superioare beneficiază pe o perioadă de 6 luni de un contract de ucenicie şi angajatorii care încheie o convenţie cu AJOFM Gorj pe 6 luni primesc 1,5 din valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 750 de lei, iar ucenicia la locul de muncă, cei care încheie contracte de ucenicie, pot fi încheiate pe o perioadă de 3 ani, angajatorul primeşte 300 de lei lunar”, a precizat Ana Maria Niculescu, directorul adjunct al AJOFM Gorj.

Condiţii pentru angajatori
Potrivit reprezentanţilor AJOFM, nu beneficiază de aceste prevederi angajatorii care, anterior încheierii contractului de ucenicie la locul de muncă, au avut cu persoana în cauză încheiat un alt contract de ucenicie la locul de muncă pentru aceeaşi calificare. Poate fi încadrată ca ucenic în muncă orice persoană cu o vârstă de peste 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani, şi nu deţine o calificare pentru ocupaţia în care se organizează ucenicia la locul de muncă.
Durata contractului de ucenicie la locul de muncă nu poate fi mai mare de 3 ani şi mai mică de 12 luni. Durata contractului de ucenicie la locul de muncă se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, fără a putea fi mai mică de: 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea unei calificări de nivel 1; 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea unei calificări de nivel 2; 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea unei calificări de nivel 3.
Formarea profesională prin ucenicie la locul de muncă cuprinde pregătirea teoretică şi pregătirea practică, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Coordonarea formării profesionale, teoretice şi practice, a ucenicului va fi realizată de coordonatorul de ucenicie care trebuie să fie salariat al angajatorului, care are o experienţă de muncă în ultimii 5 ani din care cel puţin 2 ani în ocupaţia pentru care se organizează ucenicia. Timpul necesar pregătirii teoretice a ucenicului este inclus în programul normal de muncă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here