Alarmant! Sute de cazuri de violență în familie, sesizate în Gorj

385

Bătaia nu e ruptă din Rai, nici măcar în familie! O spun polițiștii, care îi sfătuiesc pe gorjenii care devin victime ale agresorilor să nu îndure loviturile și să ceară ajutor. Numai în acest an au fost sesizate 343 de infracțiuni de violență în familie, dintre care 143 de cazuri au fost în mediul urban și 200 în mediul rural. Copiii au fost victimele, de cele mai multe ori, dovadă că din cele 373 de persoane, 213 sunt minori. Oamenii legii au și câteva recomandări. ”Evitaţi certurile în familie, în special cele generate de consumul de alcool, gelozie sau lipsuri financiare, care pot avea consecinţe grave. În familie fiţi un exemplu pozitiv pentru copilul dumneavoastră, respingeţi consumul abuziv de alcool şi evitaţi violenţa. Dacă situaţia devine critică părăsiţi locuinţa imediat şi cereţi sprijinul poliţiei, apelând numărul unic de urgenţă 112. În aceste situaţii poate fi pusă în pericol atât integritatea şi viaţa dumneavoastră, cât şi a copiilor. Victima violenţei în familie se poate adresa Poliţiei, pentru a depune o plângere; Unităţii de Primiri Urgenţe pentru a primi îngrijiri medicale; Laboratorului de Medicină Legală, pentru a obţine un certificat medico-legal; Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – pentru a beneficia de servicii sociale complexe, mai ales în cazul în care sunt implicaţi şi minori; Asistenţei sociale din cadrul primăriei din localitate, pentru a beneficia de găzduire temporară, asistenţă socială, consiliere psihologică şi juridică”, a declarat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliției Gorj.
violentaÎn cazurile grave este prevăzută și instituirea ordinului de protecţie. Acesta este emis de instanţă și constă în evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate; reintegrarea victimei în locuinţa familiei; obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate; interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează, precum și interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima.
Ordinul de protecţie este executoriu. ”El se comunică de îndată structurilor Poliţiei Române în a căror rază teritorială se află locuinţa victimei şi a agresorului. La nivelul judeţului Gorj, este înfiinţată Echipa Intersectorială Locală, cu atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie, care poate interveni în cazurile de violenţă în familie la solicitarea victimelor sau la sesizarea instituţiilor abilitate. Solicitarea se depune la secretariatul Consiliului Judeţean Gorj”, a mai precizat Andrei Lazăr.
În primele șase luni ale anului 2016 au fost emise și 27 de ordine de protecție în județul Gorj.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here