Alimentele europene vin în 2016

Produsele alimentare europene vor ajunge la beneficiarii gorjeni în 2016. Şi asta deoarece Programul operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate, finanţat din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (POAD), se află în procesul de achiziţie al alimentelor la nivel naţional, urmând ca produsele să fie recepţionate şi distribuite în 2016. Acest lucru a fost concluzionat şi de către subprefectul judeţului Gorj, Sorin Arjoca: “Nu am primit nimic oficial, din câte ştiam aceste produse sunt în faza de licitaţie pentru achiziţie. Nu sunt şanse ca produsele să ajungă la beneficiari în această perioadă, ci, cel mai probabil, la începutul anului viitor”.
Pachetul cu alimente gratuite de la UE conţine: făină, mălai, paste, ulei, zacuscă, bulion, conserve de carne de porc, zahăr şi miere. Printr-o Hotărâre de Guvern publicată în Monitorul Oficial a fost introdusă şi o nouă categorie de beneficiari, respectiv “persoanele fără venituri sau ale căror venituri nete lunare realizate sunt de până la 450 lei/lună/persoană, inclusiv şi nu se încadrează în niciuna dintre categoriile prevăzute…, stabilite prin dispoziţie a primarului”.
Astfel, în această serie vor putea primi ajutoare alimentare şi bătrânii care nu primesc niciun fel de pensie sau alte venituri şi care, în ultimul an, nu au putut primi aceste ajutoare alimentare europene. Tot prin hotărârea publicată în Monitorul Oficial s-a stabilit şi redistribuirea stocurilor de alimente. În consecinţă, au fost stabilite etape succesive, respectiv compensare între localităţi din interiorul judeţelor unde sunt stocuri excedentare cu cele unde solicitările eligibile nu au fost acoperite. În a doua etapă se pot face compensări între localităţi din judeţe diferite, în ambele cazuri fiind nevoie de acordul şi coordonarea Instituţiei Prefectului.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here