Alocaţii lunare de până la 750 de lei, pentru asistenţii care îngrijesc persoane cu handicap

585

Asistenţii care se ocupă de persoanele cu handicap vor primi o alocaţie lunară de 600 de lei pentru îngrijirea unui adult cu grad de handicap accentuat, şi 750 de lei, pentru îngrijirea unui adult cu handicap grav. Persoanele cu dizabilităţi vor avea la dispoziţie locuinţe protejate şi centre de reabilitare, de îngrijire şi asistenţă, care să le permită să aibă o viaţă independentă.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi, o OUG prin care vechile centre rezidenţiale pentru persoanele adulte cu handicap vor fi transformate pentru a găzdui maximum 50 de beneficiari, iar finanţarea acestora se va face în proporţie de până la 90% din bugetul de stat, informează Ministerul Muncii. O altă schimbare introdusă de noul act normativ, adoptat de Guvern, vizează introducerea unei alocaţii lunare pentru asistentul personal profesionist care are în îngrijire un adult cu handicap, astfel încât acesta să poată asigura condiţii de locuit, hrană şi îmbrăcăminte. Prin urmare, asistentul care îngrijeşte un adult cu handicap accentuat va primi 600 de lei pe lună, iar unul care îngrijeşte un adult cu handicap grav va primi 750 de lei lunar, sume care se adaugă salariului. De asemenea, tot pentru persoanele cu dizabilităţi se introduce o legitimaţie, care se eliberează de către Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului (DGASPC), pentru a se evita folosirea abuzivă a certificatului de handicap. În baza legitimaţiei, persoana cu handicap va putea beneficia de toate drepturile şi facilităţile conferite de lege, cum ar fi să meargă la film, la evenimente culturale şi sportive, ori cu transportul interurban etc.

Facilități privind transportul persoanelor cu handicap
Proiectul de ordonanţă de urgenţă, adoptat marţi de către Executiv, introduce şi biletul unic de transport interurban. Până acum, biletele de călătorie erau tipărite de operatorul de transport şi asigurau călătoria, spre exemplu, fie doar cu trenul, fie doar cu autobuzul. Prin noile modificări legislative, beneficiarul va putea folosi combinat tipurile de transport. Cât priveşte nivelul de finanţare nerambursabilă pentru proiectele ONG-urilor cu activitate în domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi, procentul va creşte de la 90% în prezent, la 98%. De asemenea, ordonanţa de urgenţă prevede şi creşterea sancţiunilor pentru nerespectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Amenzile, care se aplică în cazul împiedicării accesului la evenimente culturale, educative şi sportive, la servicii de transport, la acces în instituţii, etc., cresc de la 6 – 12.000 de lei la 10 – 20.000 de lei.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here