Ambulanța Gorj are nevoie de o suplimentare a personalului

691

Un proiect de modificare a Hotărârii de Guvern privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii prevede suplimentarea cu 700 a numărului de posturi pentru unităţile finanţate integral de la bugetul de stat, dintre care 500 pentru serviciile de ambulanţă şi 200 pentru medicii rezidenţi. La nivelul județului nostru, potrivit lui Marinică Niculescu, managerul Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Gorj, este nevoie de suplimentarea numărului de medici, dar și de asistenți și ambulanțieri.

În urma unei analize efectuate de comisia interministerială pentru suport tehnic, a rezultat că, pentru unele servicii de ambulanţă, numărul de posturi alocat categoriilor de medici, asistenţi medicali şi ambulanţieri raportat la numărul populaţiei este mai mic de 90% faţă de media naţională, potrivit news.ro. Pentru a ajunge la media naţională de 90%, este necesară suplimentarea cu 500 a numărului maxim de posturi alocat pentru serviciile de ambulanţă, se arată în nota de fundamentare a proiectului. Suplimentarea numărului de posturi este determinată şi de necesitatea constituirii echipajelor în vederea respectării timpului de răspuns la solicitări, atât la sediul central, cât şi la substaţiile de ambulanţă, potrivit sursei citate. Impactul financiar pentru această suplimentare de posturi este de 2.158.000 de lei lunar, fără cote şi de 2.645.700 de lei lunar, inclusiv cote.

Niculescu, SJA Gorj: „Avem nevoie de medici, asistenți și ambulanțieri”
Marinică Niculescu, managerul Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Gorj, susține că și în județul nostru este nevoie de suplimentarea numărului de medici, dar și de asistenți și ambulanțieri. „Poate anul viitor se va suplimenta numărul angajaților și ar fi bine să fie așa, pentru că noi avem nevoie de medici, asistenți și ambulanțieri”, confirmă Niculescu.
Având în vedere că este insuficient şi numărul de posturi în cadrul serviciilor de ambulanţă sau direcţiilor de sănătate publică alocat pentru candidaţii care optează, la concursurile de rezidenţiat, în specialităţi paraclinice, epidemiologie, igienă, medicină de laborator, precum şi în specialitatea medicină de urgenţă sau medicină de familie, medicii rezidenţi optează pentru posturi, se propune şi suplimentarea acestora.
Proiectul prevede suplimentarea cu 200 a numărului de posturi alocate medicilor rezidenţi, pentru a putea fi încadraţi pe posturi în specialităţi deficitare în unităţi finanţate integral de la bugetul de stat. Impactul financiar determinat de majorarea numărului maxim de posturi pentru medicii rezidenţi este de 501.600 de lei lunar, fără cote şi de 615.000 de lei lunar, inclusiv cote.
Minodora Sucea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here