Ambulanţa UMC Lupoaia, indisponibilă pentru salvarea unui miner

459

Unui angajat al Unităţii Miniere de Carieră(UMC) Lupoaia i s-a făcut rău, luni, la locul de muncă, omul necesitând ajutor medical de specialitate şi transportarea sa la cel mai apropiat spital. Deşi a primit ajutor medical de la cabinetul carierei, minerului nu i s-a putut asigura şi transportarea cu salvarea unităţii la Spitalul Motru, asta pentru că ambulanţa carierei nu mai deserveşte angajaţii deja de vreo şase luni. Maşina a fost dusă într-un service, în luna februarie, pentru că avea nevoie de o piesă, dar nimeni nu a mai adus-o înapoi, până în prezent. Reprezentanţii SMEO de la Lupoaia, doi lideri sindicali făcând parte din comisia care se ocupă de igiena şi protecţia medicală a angajaţilor, nu au mişcat nici măcar un deget pentru angajatul căruia i s-a făcut rău, şi nici pentru ambulanţa lipsă, sindicaliştii fiind, la momentul incidentului, într-o şedinţă importantă. A făcut-o în schimb liderul Sindicatului Solidaritatea 2013, Nicu Bunoiaca, acesta solicitând, ieri, în scris, conducerii Complexului Energetic Oltenia să respecte anexa 13 a contractului colectiv de muncă care impune ca unitatea cu peste 1000 de salariaţi să dispună de o salvare la cabinetul medical.

Angajatului Dorel Ciolacu de la Secţia Ripări a UMC Lupoaia i s-a făcut rău luni dimineaţa, aproape la ieşirea din schimb. Omul a căzut din picioare, brusc, după impactul cu solul acestuia curgându-i sânge din gură. Colegii lui de muncă s-au speriat crezând că acesta a făcut un infarct, Ciolacu, în vârstă de peste 40 de ani, nemaivând până acum astfel de probleme de sănătate.
Se ştia însă că salariatul trecuse recent printr-o dramă familiară, acestuia decedându-i un copil, lucru care l-a afectat pe părinte profund. Ciolacu a primit ajutor chiar unde a căzut din picioare, adică în atelier, asistenta medicală a unităţii miniere acordându-i, rapid, îngrijire de specialitate, dar precară în lipsa aparaturii necesare. Asistenta a chemat ambulanţa, la 112, dar cum salvările de la Motru erau la altă solicitare, la caz a ajuns un echipaj SMURD. Echipajul a ajuns însă la o jumătate de oră după ce s-a chemat la caz o salvare. Pacientul a fost dus la Spitalul Motru unde se află şi acum.
“M-am dus la spital la Motru, după programul de lucru, şi am fost informat că Dorel Ciolacu este stabil, dar că va mai rămâne internat o perioadă. Mi s-a spus că dacă nu era dus de urgenţă putea să-şi piardă viaţa, lui depistându-i-se şi o hepatită, făcută pe stres, dar şi o epilepsie”, a declarat Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013.
Acesta s-a deplasat, de altfel, de două ori la spital pentru a se interesa de starea de sănătate a minerului.

Inspectorii sociali Bădiţa şi Brăbete Titu, nepăsători!
De altfel, din păcate, Bunoiaca a fost singurul reprezentant sindical care s-a interesat de soarta omului, deşi acesta nu face parte din sindicatul său. Erau obligaţi, în schimb, prin statutul sindicatului, dar şi pentru că sunt încadraţi inspectori sociali cu atribuţii legate de sănătatea angajaţilor, să facă asta sindicaliştii SMEO, Nicolae Bădiţa şi Brăbete Titu. Cei doi nu numai că nu l-au vizitat pe bolnav, dar nici nu au venit în atelier să vadă ce avea Ciolacu, membru al Sindicatului Liber Lupoaia, parte integrantă a SMEO. Respectivii nu au mişcat, de altfel, niciun deget nici la penultimul accident petrecut în carieră, luna acesta, când un angajat a fost dus la Craiova cu maşina personală a şoferului de pe ambulanţa UMC Lupoaia, omul putând să-şi piardă un ochi.
De altfel, este de ştiut că Bădiţa şi Brăbete erau preocupaţi, luni, de o şedinţă sindicală, întrunită, probabil, pentru înfiinţarea marelui sindicat, fapt mult mai important pentru cei doi decât viaţa unui membru sindical.

DSC_0269Ambulanţa carierei, în service la Târgovişte
Sindicaliştilor în cauză nu le-a păsat că din luna februarie, ambulanţa carierei a fost dusă la reparaţii la un service din Târgovişte, pe motiv că are defectă o piesă de la motor. Celor doi nu li s-a părut important să ceară o altă maşină în locul celei defecte ori să se zbată pentru cea abandonată la Târgovişte.
S-a dovedit, în schimb, mult mai interesat de acest aspect important pentru salariaţi, preşedintele Sindicatului Solidaritatea 2013 care a cerut din februarie înlocuirea ambulanţei cu alta funcţională, până la revenirea celei vechi de la reparat. Acestuia i s-a promis, de la Protecţia Muncii UMC Lupoaia, că de la 1 martie se va aduce o salvare provizorie la unitate, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici până în prezent. Probabil pentru că nu s-a specificat şi anul în care se va rezolva problema.
Bunoaica, după cele întâmplate luni a făcut o adresă către CEO, mai precis spre managerul Laurenţiu Ciurel în care solicită rezolvarea de urgenţă a acestei necesităţi.

Salvare de urgenţă
“Deşi declarativ oamenii se află în centrul atenţiei conducerii CE Oltenia, în fapt acest lucru lasă de dorit. Astfel, în data de 25.08.2014, pe schimbul 1, la UMC Lupoaia, lucrătorului Ciolacu Dorel de la echipa de ripări i s-a făcut rău, fapt ce a necesitat de urgenţă ambulanţa, pentru primul ajutor şi a fi transportat la unitatea spitalicească Motru. Deşi solicitarea s-a făcut în regim de urgenţă, operativitatea şi dotarea ambulanţei cu care s-a intervenit nu au fost la nivelul aşteptat. Nu înţelegem de ce nu se respectă prevederile din Anexa Nr. 13 din CCM la nivelul CE Oltenia, care prevede la UMC Lupoaia un cabinet medical care să aibă în dotare ambulanţa proprietate a CE Oltenia şi ca prestator, Medserv Min. Domnule Director General Executiv, Laurenţiu Ciurel, vă solicităm să dispuneţi cele necesare pentru respectarea prevederilor din Anexa Nr.13 a CCM al CE Oltenia, reducând la minim riscul pierderilor umane într-o subunitate în care din 1030 de salariaţi, 514 au vârsta între 41 şi 50 de ani, şi 347 au peste 50 de ani, deci un personal cu afecţiuni cronice predispus riscurilor unor boli acute sau cronice şi pentru care o ambulanţă la cabinetul medical ar fi un lucru cât se poate de normal şi de util”, a transmis Bunoaiaca, în scris, şefului CEO.

Cabinetul medical al carierei, mutat la Motru?!
Problema lipsei unei salvări pentru carieră nu este singura problemă a UMC Lupoaia. În unitate se vehiculează că şi cabinetul medical al carierei se va muta la Motru, pentru o aşa-zisă reducere de cheltuieli. Cabinetul ar urma să funcţioneze la fosta sucursală din Motru, o situaţie similară putând fi luată şi la UMC Roşiuţa şi la LCFU şi UEF care şi ele ar trebui să fie dotate cu câte o ambulanţă.
Unităţile în cauză au avut ambulanţe de la Ambuforce, firma lui Cristi Fluerătoru, dar contractele s-au reziliat. Unităţile miniere din Motru au rămas astfel cu ambulanţe fără dotări şi modele de maşini vechi.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here