Amenzi pentru mai multe unități de alimentație din Rânca, Vladimir și Târgu-Jiu

780

Conducerea Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj a făcut public raportul de control aferent perioadei 27 decembrie 2018-6 ianuarie 2019. În urma verificărilor, inspectorii au aplicat sancțiuni de peste 24.000 de lei.

În perioada de referință, inspectorii DSVSA Gorj au efectuat controale și verificări tematice și fizice în unități supuse supravegherii și controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate în localitățile: Cătunele, Motru, Novaci, Bumbeşti-Jiu, Bumbeşti-Piţic, Padeş, Rânca, Târgu-Jiu, Vladimir, pentru a verifica modul de asigurare a conformității cu cerințele legislației în vigoare în domeniile alimentar și al sănătății și bunăstării animalelor. Controalele efectuate au avut ca obiective principale: verificarea condițiilor de igienă în baza Planului cifric al Programului de Supraveghere și Control în domeniul Siguranței Alimentare și a tematicilor propuse de ANSVSA privind prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și zoonozelor în perioada sărbătorilor de iarnă – 77 de inspecții; verificarea condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc şi alte produse alimentare al căror consum creşte considerabil în această perioadă, în scopul prevenirii toxiinfecțiilor alimentare, precum și prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), în perioada sărbătorilor de iarnă; controale comune cu echipe ale I.P.J. Gorj în trafic, asupra mijloacelor auto de transport a porcinelor vii și produselor alimentare din carne de porc, privind verificarea restricțiilor impuse în contextul evoluției pestei porcine africane; verificarea restricțiilor impuse circulației animalelor. ”În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale în cuantum de 24.200 de lei la unități situate în Rânca, Târgu-Jiu, Vladimir, respectiv: 10.000 de lei la un restaurant, pentru desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică fără a deţine document de înregistrare sanitară-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor; o sancțiune tot de 10.000 de lei la o pensiune, pentru stare precară de igienă a blocului alimentar, veselă neigienizată, echipament de protecţie sanitară murdar, lipsa documentelor care să ateste controlul stării de sănătate a personalului; o amendă de 1.200 de lei la un restaurant, pentru depozitarea nesectorizată a produselor alimentare congelate – peşte neetichetat, depozitat în aceeaşi ladă frigorifică cu carne de pasăre şi de porc; o sancțiune contravențională de 3.000 de lei la o măcelărie, pentru existenţa la controlul documentelor a unor neconcordanţe între cantităţile şi sortimentele de carne existente în stoc şi atestările din certificatele sanitare-veterinare de transport şi alte documente prevăzute de legislaţia sanitară-veterinară. Ca și sancțiuni complementare, s-a dispus reținerea oficială a două carcase de ovine – 73 de kilograme şi a 40 de kilograme de carne proaspătă de vită tranşată. Produsele reţinute oficial au fost direcţionate către unităţi autorizate de neutralizare a produselor nedestinate consumului uman”, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here