Anchetă a Direcției de Sănătate Publică Gorj la grădinița din Ciuperceni! – Unitatea de învățământ nu are toaletă, iar olițele preșcolarilor stau lângă lapte și corn

Mama unei fetițe care frecventează grădinița din satul Ciuperceni, din comuna cu același nume, a sesizat, ieri, Direcția de Sănătate Publică Gorj, dar și Gorjeanul explicând o situație ieșită din comun prin care ar trece, zilnic, copilul său. Părintele susține că unitatea de învățământ nu are toaletă, iar fiica sa, dar și alți copii ar fi nevoiți să parcurgă, neînsoțiți, 50 de metri, zilnic, fie până la corpul școlii gimnaziale, aflat în aceeași curte, fie până la toaleta veche(cu wc turcesc), aflată în aer liber, ca să își facă nevoile fiziologice. Mama preșcolarului susține, de asemenea, că în curtea neîngrijită și plină de fecale sunt permanent câini, iar educatoarea pentru a evita ieșirea copiilor din sala de clasă, ar ține olițele copiilor lângă laptele și cornul pe care îl oferă zilnic celor mici. Reprezentanții DSP Gorj au anunțat că, astăzi, vor trimite o echipă de control la grădinița din Ciuperceni.

Părintele a transmis în reclamația sa publică faptul că fiica sa, aflată în grupa mijlocie la grădinița din Ciuperceni, grupă în care învață doar trei micuți, nu are minimul de condiții în unitatea în care învață. “Grădinița nu are în același corp o toaletă proprie, iar doamna educatoare le-a amenajat celor de grupa mică o oliță lângă o chiuvetă. Dar restul trebuie să meargă la toaletă neînsoțiți de un cadru didactic sau de un adult, asta prin curtea plină de câini maidanezi, cățele gestante spre un spațiu de toaletă total insalubru, plin de dejecții pe jos, gunoaie, resturi de bitum, fără ferestre și fără uși. Iarba este plină de excremente de câini, de fecale umane de la copiii care nu mai ajung la toaletă”, explică, îngrijorată, mama fetiței respective. Cele spuse de acest părinte este susținut și de alți localnici care arată cu degetul spre primarul comunei care, deși conduce localitatea de 9 ani, nu a reușit să realizeze o toaletă în acest corp de clădire, în timp ce fenomenul câinilor nu îl ține deloc sub control. Șocant este că, deși unii părinți ai preșcolarilor și elevilor de la școala primară, care funcționează în aceeași clădire au vrut să construiască pe cheltuiala lor o toaletă în școală, ei au fost opriți de administrația locală. Un cetățean s-a oferit să doneze școlii câteva corpuri sanitare și acest demers s-a lovit de refuzul primarului liberal Dumitru Tăloi, care s-a mulțumit că școala gimnazială are grup sanitar și nu l-a mai interesat și școala veche.

Curățenia în curte, un lux!
“Direcțiunea nu se ocupă de absolut nimic, bănuiesc că măcar curățenia în așa-zisa toaletă din curtea școlii se poate întreține. Pot face o diferență foarte clară între condiții, am avut copil și în mediul urban la grădiniță”, a completat mămica respectivă pomenind că educatoare ar face “favoritisme“ între copii, la acest capitol. “Să nu mai vorbim de favoritismele pe care le practică direcțiunea față de trei VIP-uri din sat: nepoata unei patroane: Mayra(fiica patroanei de la restaurantul Azur), care este sub 3 ani și poartă scutec, Luana, dar și nepoata veterinarei din comună, Alexia pentru care există oliță specială.
Exceptând faptul că olițele se află în spațiul unde sunt depozitate suplimentele de lapte și corn și ele ca și toaletă reprezintă un focar de infecție”, a completat părintele din Ciuperceni.

DSP: “Joi, verificăm cazul!”
Reprezentanții Direcței de Sănătate Publică Gorj, contactați de Gorjeanul, au specificat că acest caz va fi analizat chiar, astăzi, prin trimiterea unei echipe de control la grădinița din Ciuperceni. Localnicii explică faptul că în aceeași curte funcționează două clădiri, în una este școala gimnazială, dotată cu grup sanitar modern, iar în alta grădinița și școala primară fără toaletă, în spațiu existând chiuvete. Preșcolarii și elevii mai mici, pentru a ajunge la toaletă, trebuie să parcurgă curtea instituției pentru a intra în clădirea nouă, dar mulți aleg să-și facă nevoile direct în curte ori la toaleta veche, dezafectată, aflată în aer liber, neigienizată de ani buni.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here