Anchetă dublă: Bebeluș mort la naștere în Spitalul Târgu-Jiu

Încă un deces printre nou-născuții aduși pe lume la Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu a fost consemnat, ieri dimineață, o fetiță a cărei evoluție pe parcursul sarcinii de 9 luni a părut să fie fără probleme murind imediat după naștere. Părinții sunt extrem de afectați de situația respectivă pentru că Ștefania, așa cum doreau să o boteze pe cea mică, era un copil dorit de patru ani și pe care toată lumea îl aștepta acum cu drag acasă. Cătălin Valeriu Matei, tatăl, era cel mai supărat, ieri dimineață, și asta din simplul fapt că nimeni din partea spitalului nu i-a comunicat ce s-a întâmplat. Omul a trebuit să stea ore în șir pe holurile spitalului pentru a o vedea în cele din urmă pe soția sa transportată cu targa spre Urgențe, moment în care și-a dat seama că este o problemă. Mai mult, soția l-a întrebat unde e copilul și dacă e băiat sau fetiță, tânărul părinte fiind cuprins de revoltă față de situația în care a ajuns. Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu şi cei ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj au demarat, joi, o anchetă.

“Suntem ca în junglă aici. Ne țin pe hol, nu ne spun ce s-a întâmplat cu copilul, cum se simte mama, nu ne bagă în seamă o clipă. Poate ei cred că soția mea e singură acolo, dar se înșeală pentru că sunt alături de ea. Era un copil pe care ni l-am dorit și pe care îl așteptam pentru că sarcina a fost una fără probleme. Soția a fost la control la patru medici ginecologi diferiți, a fost internată inclusiv în aprilie la domnul dr Pătrășcoiu Dumitru și atunci știu că i s-a prescris diazepam, ceea ce nu mi s-a părut normal. Miercuri seara, când a venit ambulanța cu ea la spital ne-au spus că e în regulă, apoi toată noaptea cât am stat pe hol tot așa au spus, că nu sunt probleme, pentru ca acum, de dimineață, pe la 10.00, să văd că ies cu soția pe targă și o duc la Reanimare. M-a întrebat cum e copilul, ce e, dacă e băiat sau fată, și mi-am dat seama că nu știa nimic. Nici nouă nu ne-au spus nimic, pentru că nu a venit nimeni să stea de vorbă cu noi. Vroiam să vedem și noi copilul cum arată, să ne prezinte niște acte pentru că mi-e clar că în cele din urmă medicii oricum nu vor fi găsiți vinovați”, spunea, cu lacrimi în ochi, tatăl îndoliat.
O veste firavă a primit familia bebelușei moarte la naștere din partea purtătorului de cuvânt al spitalului, Vasile Stănculete, care a transmis presei și, implicit, rudelor, că starea gravidei și a sarcinii s-a înrăutățit în timpul travaliului și că lichidul amiotic era de culoare verde, ceea ce indica o suferință cronică a fătului. Altfel spus, sarcina era una cu probleme, probleme însă pe care nu le-a descoperit nimeni până când mamei nu i-a venit sorocul. “Asta e o pastilă, ca să ne închidă ochii. Dacă au văzut că sunt depășiți de situație, de ce nu mi-au spus de miercuri seara sau noaptea ca să știu să îmi iau soția și să o duc la un alt spital, unde putea fi rezolvată problema. Suntem totuși în secolul 21, nu se poate ca vreme de nouă luni să spui că sarcina e în regulă, iar la naștere să descoperi că fătul era în suferință cronică. Nu pot să cred așa ceva” a spus tatăl, care a și depus o plângere la Poliție, o anchetă fiind în curs. Cercetări sunt făcute și de către conducerea Spitalului Județean, dar și de către Colegiul Medicilor, azi urmând să fie efectuată necropsia fătului, medicii legiști fiind cei care vor stabili cauzele exacte ale decesului.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here