Anchetă internă la Spitalul Motru, după decesul pacientului transferat la Târgu-Jiu!

1338

Conducerea Spitalului Motru a inițiat, ieri, o anchetă internă, după ce Gorjeanul a relatat că un pacient de 69 de ani a murit, luni, la spitalul din Târgu-Jiu, locul în care a fost adus în stare critică de la unitatea medicală situată la o distanță de peste 40 de km. Managerul Spitalului Motru, Alin Efrim, susține însă că unitatea pe care o conduce nu putea realiza operația care i-ar fi salvat viața pacientului, iar SJU ar fi refuzat, de mai multe ori, transferul pacientului aflat în stare gravă. Fiica decedatului dă, în continuare, vina pe chirurgul Zavate pentru că nu ar fi intervenit la timp și anunță că se va îndrepta penal, după înmormântarea tatălui său, atât împotriva doctorului, cât și a unității medicale motrene. Chirurgul Teodor Zavate se consideră însă o victimă a sistemului, acesta plângându-se că, ar fi putut să-l salveze pe bătrân doar dacă ar fi lucrat într-un spital județean, nu în unul orășenesc, unde grupul operator este închis în weekend, în lipsă de anestezist.

-Fiica decedatului: “Mă îndrept penal atât împotriva doctorului Zavate, cât și a Spitalului Motru”!
-Chirurgul: “Nu sunt vinovat! Nu am avut anestezist, nu puteam interveni chirurgical”

Cazul extrem de grav cu pacientul, care a decedat pe masa de operație la SJU Târgu-Jiu, după ce a fost ținut într-un salon, de vineri până luni, la Spitalul Motru, relatat miercuri de Gorjeanul, a impus o primă anchetă internă. Asta, la Spitalul Motru, unitatea medicală acuzată de fiica pacientului mort că nu ar fi făcut tot ce a fost posibil pentru tatăl ei, îngropat, astăzi, la Mătăsari.

Nu s-a vrut un transfer la Craiova!
Femeia a declarat, miercuri, că, în opinia sa, medicul chirurg Teodor Zavate de la Motru “nu și-a făcut meseria”, motiv pentru care va fi tras la răspundere penală. Aceasta spune, de asemenea, că vina o poartă însă și spitalul unde acesta profesează. “Medicul trebuia să evalueze toată starea pacientului. În schimb, Zavate, vineri, îmi spune că e grav și că trebuie să-i fie tatălui meu amputate picioarele, ca sâmbătă să-mi zică că nu e chiar așa de grav. De vineri, de la internare, și eu, și fratele meu ne-am dat acordul de amputare, pentru eventualul transfer. Nu înțeleg de ce l-au ținut însă la Motru atâtea zile, atât timp cât o altă pacientă aflată în acel spital a fost transferată. Luni, când l-au transferat la Târgu-Jiu, tatăl meu era deja foarte grav că atunci când l-am văzut am vrut să-i aprind lumânarea. Mai mult, pacientul a fost trimis la SJU cu biletul de trimitere și o foaie, abia la Târgu-Jiu i s-au făcut, de fapt, toate investigațiile necesare, iar medicul ortoped m-a anunțat că dacă nu intervine urgent acesta va muri. Lucru care s-a și întâmplat”, a declarat fiica pacientului decedat. “Deoarece nu am mai apucat fiind prinsă cu înmormântarea, abia luni voi cere toate actele de la spital, voi lua legătura cu un avocat și voi face o plângere penală la Parchet, atât împotriva chirurgului Zavate, cât și a Spitalului Motru. Am o problemă și cu medicii care, spune Zavate, nu i-ar fi aprobat transferul tatălui meu la Târgu-Jiu. Asta, deși dr.Băleanu mi-a spus că el ar fi acceptat. Cele întâmplate sunt cunoscute și de managerul Efrim, că am avut o discuție tensionată și cu acesta”, a mai susținut aceasta. Fiica îndoliată subliniază că ar fi propus la Motru transferul tatălui său la un spital din Craiova și chiar la unitatea din Târgu-Cărbunești, dar nu a fost ajutată în acest sens de cei care îl aveau în grijă pe tatăl său.

Pacientul a avut ghinion pentru că avea buletin de Gorj!
Revoltat de faptul că este acuzat de moartea pacientului de 69 de ani, dr.Zavate a reacționat, spunând că familia decedatului este, în opinia sa, vinovată pentru moartea bătrânului, asta deoarece omul era abandonat, fiind adus în stare deplorabilă la unitatea medicală din Motru, murdar, mâncat de insecte și cu degerături puternice la ambele picioare. “Eu nu o să îi fac plângere penală niciunui medic. Dar eu am cerut transferul la Târgu-Jiu de două ori. Pacientul era depreciat, iar eu nu pot face ceea ce poate face într-un astfel de caz un spital județean. Mai mult, vineri, am fost prinși cu cei doi înjunghiați, iar sâmbătă și duminică nu puteam să intru în blocul operator fără anestezist. Am conversațiile purtate și fotografiile trimise la UPU și la Chirurgia SJU, cu starea pacientului, pentru a mi se aproba transferul. Nu voi spune cu cine am discutat, dar nu s-a aprobat decât luni transferul, și asta pe Ortopedie. Nu sunt vinovat de acuzele pe care mi le aduce familia decedatului care se face vinovată direct de starea acestuia. Dacă pacientul nu avea buletin de Gorj îl transferam rapid la Severin, dar, din păcate, ghinion. Atât timp cât mi se spune de către un medic de la Târgu-Jiu să îl las, mai ține-l, așa am făcut”, a explicat dr. Zavate. Chirurgul susține, de asemenea, că pentru pacient s-au făcut mai multe intervenții pe linie politică, cât și sindicală, dar, chiar și așa, nu a putut face mai mult decât a făcut. Acesta explică, de asemenea, că alte detalii legate de cursul evenimentelor petrecute în perioada 7-10 decembrie 2018 le va pune la dispoziția anchetatorilor, dacă se va impune acest lucru.

Efrim: “Avem anchetă internă în desfășurare. Nu vă putem pune acte la dispoziție!”
Dr. Alin Efrim, managerul Spitalului Motru, a precizat pentru Gorjeanul că în unitatea pe care o conduce nu se putea realiza o operație de amputare a membrelor, lucru necesitat de pacientul din Mătăsari. Managerul susține, de asemenea, că pacientul a fost ținut la Motru deoarece medici de la SJU Târgu-Jiu nu ar fi acceptat transferul bolnavului la unitatea spitalicească respectivă, dar cu toate acestea pacientului i s-a făcut tratament pe perioada internării. “Facem o anchetă internă legat de acest caz. Vom studia documentele și abia apoi ne vom pronunța. Este adevărat că Spitalul Motru nu putea realiza intervenția pe weekend în lipsă de anestezist, problemă cunoscută, iar transferul încercat nu a fost acceptat. Inițial nu se impunea o operație, apoi s-a impus, dar în toată perioada bolnavului i s-a făcut tratament. În momentul transferului, pacientul avea o stare gravă. Nu vom pune acte medicale la dispoziția presei și nici a aparținătorilor”, a explicat managerul Spitalului Motru, întrebat dacă poate arăta documente privind procedurile medicale la care a fost supus bolnavul pe timpul internării în acea unitate medicală. Nicolae Danciu de 69 de ani din Mătăsari a murit, luni, pe masa de operație la SJU Târgu-Jiu, din cauza unor degerături la picioare, asta la trei zile după internarea la Spitalul Motru, unitate unde medicii l-ar fi tratat cu pastile, deși el era de bisturiu. Cu mari eforturi, pacientului i se aprobă transferul la Ortopedia SJU unde i se recomandă urgent amputarea picioarelor. Omul moare pe masa de operație fără ca medicul să mai poată interveni. Bătrânul locuia singur la Mătăsari, iar în urma unui incident casnic a rămas imobilizat câteva zile, nereușind să își facă focul în locuință. Găsit de familie, la sesizarea poștașului, vineri, bărbatul a fost dus de urgență la Spitalul Motru și internat. De vineri până luni, tot ce ar fi făcut medicii pentru bolnav ar fi fost o încercare repetată și eșuată de a transfera pacientul spre un spital mai mare, cel orășenesc având un bloc operator care funcționează doar în zilele lucrătoare, adică doar de luni până vineri.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here