Andrei Popete-Pătraşcu: „Lectura nu are vârstă!”

1094

appIstoric, publicist şi nu în ultimul rând poet, Andrei Popete- Pătraşcu demarează, începând de astăzi şi până în luna iunie, o amplă campanie de conştientizare a rolului şi locului pe care lectura ar trebui să îl ocupe în viaţa tinerilor, dar nu numai.

Despre proiectul „(Re)întoarcerea la lectură”, dar şi alte activităţi pe care le desfăşoară profesorul de istorie Andrei Popete-Pătraşcu, cadru didactic al Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, acesta ne-a relatat care îi sunt aşteptările şi obiectivele.

Reporter: Astăzi debutează, la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, proiectul-campanie „(Re)întoarcerea la lectură”. Ce ne puteţi spune despre această iniţiativă a dumneavoastră şi a elevilor care studiază la acest liceu.

Andrei Popete-Pătraşcu: Prin acest proiect dorim să atragem tinerii spre lectură. Din experienţa anilor trecuţi, ştim că aceştia sunt receptivi la astfel de acţiuni şi o campanie amplă, cu o durată de şase luni şi două etape distincte (16 ianuarie 2012 – 7 aprilie 2012 şi 23 aprilie – 22 iunie 2012), la care elevii noştri, dar nu numai, să participe efectiv, poate atrage un număr mare de susţinători. Este nevoie astăzi de o educaţie dobândită nu doar în familie sau la orele de curs, este nevoie de lectură, de conştientizarea rolului acesteia în dezvoltarea personalităţii fiecăruia dintre noi.

Rep.: Aşa cum ne relata în urmă cu câteva zile şi profesorul dr. Gheorghe Nichifor, directorul Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să începem cu cei tineri. Doar acestora se adresează campania domneavoastră?

A.P.P.: Suntem susţinuţi în demersul nostru de Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”, dar sperăm să atragen şi alte instituţii, care prin implicarea lor să sprijine Campania (Re)întoarcerea la lectură, pentru că vorbim despre promovarea lecturii, în principal, în rândul elevilor colegiului nostru, dar şi al altor tineri, din alte licee sau categorii social-profesionale care conştientizează importanţa acestei iniţiative.

Rep.: În opinia dumneavoastră, lectura are vârstă?

A.P.P.: Lectura nu are vârstă. Ea se adresează tuturor celor care consimt că este nevoie şi de altceva, într-o Românie care din nefericire nu îţi oferă tihna şi răgazul să citeşti. În prezent, cu tot haosul care se întâmplă în jur, lectura unei cărţi a devenit pentru unii dintre noi „un lux”, ori acest lucru nu poate fi decât trist.

Rep.: Mai este lectura o prioritate a tinerilor de astăzi? Au „uitat” elevii să citească?

A.P.P.: Este important ca elevii să înţeleagă rolul pe care cartea îl joacă în formarea propriei persoane. Avem nevoie de astfel de campanii inteligibile, reîntoarcerea la lectură fiind unul din factorii esenţiali în reconfigurarea priorităţilor tinerilor de astăzi. Spun, din nou din nefericire, pentru elevi lectura este mai degrabă o obligaţie (aici se impun parantezele de rigoare, cu precizarea că există şi o categorie de elevi care alocă timp şi pentru citit).

Rep.: Lipsa timpului poate fi o scuză pentru evitarea lecturii?!

A.P.P.: Deşi este timp suficient pentru lectură, la această vârstă, tinerii rar conştientizează importanţa cititului. Să ne mai mire faptul că la capitolul „citit cu dificultate” ne aflăm pe unul din locurile fruntaşe ale Europei?”.

Rep.: Ce ne puteţi spune despre elevii care, alături de dumneavoastră, organizează această campanie?

A.P.P.: În primul rând ar fi de menţionat faptul că am dorit implicarea în acest proiect a celor mai buni elevi ai Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, care prin modul lor de formare, prin rezultatele lor şi prin atitudinea faţă de procesul educaţional, pot reprezenta un model pentru colegii lor. Sunt elevi cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, care s-au evidenţiat la concursurile şcolare şi în cadrul activităţilor extraşcolare (olimpici, tineri care scriu poezie, proză şi care au tipărit deja primele lor cărţi, redactori ai revistelor „Studium” şi „Historia C.N.E.T.”, membrii ai unor organizaţii precum: Societatea de Ştiinţe Istorice din România – Filiala Gorj ,Cercul Cultul Eroilor „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu, Organizaţia Naţională Cercetaşii României – Centrul Local „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu). Aceştia sunt: Ana-Maria Anghelescu, Alin Armencescu, Diana Bîzoc, Claudiu Creţu, Dan Creţu, Mihai Căvăloiu, Roxana Crăciun, Radu Gengiu, Ştefan Gonciulea, Andra Paralescu, Alexandru Pîrvulescu, Paul Pegeanu, Diana Popescu, Emanuel Popescu, Adrian Preda, Roxana Soare, Albert Stănescu, Florina Udriştioiu, Andreea Denisa Vlădulescu şi Mihai Voicu.

Rep.: Domnule profesor, ce fel de acţiuni va cuprinde Campania „(Re)întoarcerea la lectură”?

A.P.P.: De câteva zile deja circulă pe internet un material video despre campanie, avem realizate pliante şi afişe, semne de carte cu însemnele campaniei, iar astăzi, când Campania „(Re)întoarcerea la lectură” debutează oficial, vom împărţi elevilor de la C.N.E.T. chestionare cu întrebări referitoare la tematica acestui proiect. Avem stabilit de asemenea şi un calendar cu acţiuni pentru fiecare dintre cele 23 de săptămâni ale campaniei amintind printre altele: lansări de carte (ale profesorilor şi elevilor de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”), colocvii (Revista Portal-Măiastra, condusă de prof. dr. Zenovie Cârlugea, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Filologice din România – Filiala Gorj), concurs de bloguri realizate de elevi (în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”), vizite de documentare, lectură publică, concursuri literare, donaţii de carte, întâlniri cu scriitorii gorjeni (membrii Cenaclului literar „Columna”) etc.

Rep.: V-aţi gândit la ceva special pentru a marca finalul campaniei?

A.P.P.: La sfârşitul acestei campanii ne propunem editarea unei cărţi cu impresiile participanţilor la acest proiect, a tuturor acţiunilor desfăşurate şi a rezultatelor. Ne bucurăm de susţinerea partenerului nostru media, cotidianul „Gorjeanul” şi ne arătăm încrezători în reuşita acestui proiect-campanie.

Rep.: Într-adevăr o campanie cu foarte multe acţiuni, care sperăm să îşi atingă obiectivele. Ce alte proiecte mai are în desfăşurare istoricul, sau publicistul şi poetul, Andrei Popete-Pătraşcu?

A.P.P.: Sunt multe proiecte şi planuri la care lucrez în acest început de an. Alături de distinsa familie de istorici Gheorghe şi Dorina Nichifor, vom edita în curând ediţia a II-a, revizuită şi adăugită, a lucrării „Dincă Schileru – o legendă vie a Gorjului”, apoi o nouă carte despre tematica Holocaustului şi abordarea acesteia în cadrul şcolii, dar şi publicarea unui volum de poezii (Livezi de oase) şi a unei cărţi cu note de călătorie din Israel („Ţara Sfântă. Între istorie şi credinţă”). Avem la C.N.E.T. foarte mulţi elevi talentanţi care scriu poezie şi care trebuie susţinuţi.

Rep.: Ne aşteptăm la noi lansări de cărţi ale tinerilor?

A.P.P.: Îşi vor lansa cărţi şi în acest an Andreea Denisa Vlădulescu, Oana Florea şi Diana Bîzoc, dar sperăm să descoperim şi alţi tineri cu înclinaţii literare. Sunt multe şi concursurile şcolare la care elevii noştri doresc să participe, iar noi, dascălii lor, ne dorim să avem cel puţin rezultatele obţinute în anii anteriori.

Rep.: În acest an ne vom bucura de ediţia a doua a Salonului Editorial?

A.P.P.: Dorim ca Salonul Editorial să devină o tradiţie în peisajul acţiunilor cultural-literare pe care Colegiul Naţional “Ecaterina Teodoroiu” le desfăşoară, astfel încât să putem organiza şi în continuare noi ediţii ale acestei manifestări care s-a bucurat de numeroase aprecieri.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here