Angajaţii Primăriei Târgu-Jiu, mobilizaţi pentru donarea de sânge

445

După ce angajaţii mai multor instituţii judeţene au sărit în sprijinul bolnavilor care au nevoie de sânge, a venit şi rândul salariaţilor de la Primăria municipiului Târgu-Jiu să se implice în campania judeţeană de donare de sânge.

Reprezentanţii Primăriei municipiului Târgu-Jiu au anunţat, ieri, demararea unei campanii de implicare în donarea de sânge, ceea ce presupune o acţiune continuă şi întreprinderea salariaţilor într-o bază de date. “Noi vrem să facem o acţiune continuă pentru că va fi nevoie, cu siguranţă, şi în lunile şi anii următori, de sânge. Dorim să avem o colaborare permanentă cu Centrul de Transfuzii. Practic, noi o să trimitem angajaţii care doresc să meargă să doneze şi care îndeplinesc condiţiile de sănătate pentru donarea de sânge, ei vor fi înscrişi într-o bază de date, îi vom şti pe fiecare ce grupă sanguină şi RH au, şi atunci când va fi nevoie, cei de la Centrul de Transfuzii le vor cere ajutorul. În această campanie vor fi implicaţi cei circa 130 de angajaţi ai Primăriei, dar şi salariaţii de la instituţiile din subordine: Edilitara, Direcţia Publică de Venituri, Direcţia de Patrimoniu şi Poliţia Locală. Primăria Târgu-Jiu va acorda şi facilităţi, şi anume transportul gratuit cu mijloacele de transport în comun ale Transloc, o zi liberă plus alte bonusuri oferite de Centrul de Transfuzii”, a declarat Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Târgu-Jiu.

sange330 de donatori
Potrivit Mariei Cazan, directoarea Centrului de Transfuzii Târgu-Jiu, în ultimele două săptmâni, de când a fost demarată campania la nivel naţional, implicit şi judeţean, nu mai puţin de 330 de gorjeni au donat sânge, însă numărul celor prezenţi s-a ridicat la 500, dar unora le-a fost imposibil să doneze, deoarece nu îndeplineau criteriile.
“Apreciez iniţiativa Primăriei şi a celor care sunt donatori din instituţie. Campania a debutat cam de două săptămâni, au donat circa 330 persoane, dar s-au prezentat aproape 500. Au venit şi angajaţi din partea Unităţii Militare de la Târgu-Cărbuneşti, apoi de la Prefectura Gorj, Jandameriei, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, şi mulţi studenţi. De asemenea, au fost mulţi aparţinători de bolnavi. Marţi am avut un grup de 30 de persoane pentru un bolnav care este internat la Fundeni şi din acestea, 21 au donat. Azi, (n.r. ieri), o autosanitară a plecat cu sângele la Centrul de Transfuzie Bucureşti, de unde o să distribuie sângele la Spitalul Fundeni pentru bolnavii din judeţul nostru. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu un bolnav internat la Craiova şi pentru care a fost trimis sânge de la noi, de la Târgu-Jiu”, a spus Maria Cazan.

maria cazanNumăr crescut de donatori
2014 este un an cu noroc şi cu flux constant de donatori la Centrul de Transfuzii Târgu-Jiu. Şefa Centrului spune că la ora actuală, grupa la care nu există sânge este B RH negativ, pentru care nu a mai existat o donare de circa o săptămână.
Totodată, Maria Cazan a menţionat că ultimii doi ani au fost de bun augur pentru donarea de sânge la Târgu-Jiu: “De doi ani, numărul donatorilor a crescut destul de mult. În 2012 aveam cam la 400 – 430 donatori pe lună, în 2013 circa 510 donatori lunari, iar în 2014 în jur de 600 donatori pe lună. Media este, astfel, de 30 donatori pe zi, dar sunt zile şi când avem sub 25. Ne-am dorit să avem, pentru a acoperi necesităţile judeţului, o medie situată între 20 şi 25 donatori. Ne bucurăm că am depăşit acest număr de donatori pentru că putem să facem faţă necesităţilor spitalelor noastre, dar şi centrelor universitare unde sunt internaţi mulţi bolnavi din judeţul nostru. Am trimis sânge şi la spitalele din judeţele limitrofe: Hunedoara, Mehedinţi, Vâlcea, atunci când au avut nevoie, fiind o reciprocitate, pentru că şi ei ne trimit când noi solicităm. De asemenea, produsul sanguin pe care îl livrăm mai des în alte părţi este plasma proaspătă congelată, deoarece la noi se foloseşte mai mult concentratul eritrocitar şi atunci noi putem să livrăm pentru spitale pentru bolnavii de la Petroşani unde există o secţie de arşi sau în spitalele din Bucureşti şi Craiova”.

Criterii de donare
Gorjenii trebuie să ştie că donarea de sânge nu poate fi făcută de oricine. Bolnavii cu diverse afecţiuni cronice, boli digestive, pulmonare, de rinichi, cardiace, bolnavii de diabet, şi chiar şi cei care prezintă un herpes sau o alergie, nu pot dona sânge.
“Mulţi nu pot să doneze şi îi trimitem acasă pentru că nu s-au încadrat în cerinţele legislaţiei donării de sânge. Şi dacă ai un simplu herpes sau o alergie nu poţi dona, fiind valabil şi pentru o viroză respiratorie sau un abces dentar. De asemenea, dacă tensiunea nu se încadrează în limitele maxime şi minime, greutatea donatorului nu este de minim 50 kg, iar donatorul nu a dormit cu o noapte înainte cel puţin 6 ore nu poate dona. Avem informaţii despre donare şi un chestionar în care orice persoană care doreşte să doneze sânge trebuie să răspundă sincer. Întâlnim şi tineri care nu ne spun că nu au dormit destul şi astfel apar lipotimii după donare. În cabinetul de consultaţii, are loc între noi şi donatori un interviu, apoi urmând examenul clinic”, a mai declarat directoarea Centrului de Transfuzii Târgu-Jiu.

Hepatita B şi C, descoperită după donare
Maria Cazan a mai spus şi faptul că înainte de donare, gorjenilor li se fac patru analize: nivelul hemoglobinei, glicemiei, grupa sanguină şi determinarea de RH. Post-donare se fac investigaţii pentru depistarea sifilisului, a virusului care provoacă SIDA, a hepatitelor de tip B şi C, dar şi analize pentru virusul care poate răspunde pentru leucemii sau paralizie, fenotipare, anticorpi şi altele.
“Dacă depistăm la examenul clinic că bolnavul are o problemă cardiacă, digestivă, renală îl trimitem spre medicul de familie. Dacă, după ce a donat şi noi am analizat sângele donatorului, depistăm că ar avea vreun virus îl anunţăm cu o scrisoare medicală să vină la Centrul de Transfuzie, îl consiliem şi îl dirijăm spre medicul de familie şi cel specialist. În acest an, am avut şi astfel de cazuri, la analize ieşind pozitive cazuri de hepatita B şi C”, a precizat şefa Centrului de Transfuzii.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here