Angajator din Turceni, sancţionat pentru muncă la negru

Un angajator din oraşul Turceni a fost sancţionat contravenţional de echipele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj pentru faptul că presta activitate cu trei persoane ce nu aveau forme legale de angajare.

Inspectorii Serviciului Control Relaţii de Muncă din cadrul ITM Gorj au efectuat săptămâna trecută 31 de controale din care 29 pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. În urma verificărilor, a fost depistat un angajator din Turceni care presta activitate în domeniul colectării de fier vechi cu trei persoane ce nu aveau forme legale de angajare. În consecinţă, angajatorul s-a ales cu o sancţiune contravenţională de 30.000 de lei. “În total, au fost aplicate amenzi la 10 angajatori, în valoare de 43.500 de lei, sancţiunile contravenţionale fiind aplicate pentru: neîncheierea, în forma scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii; nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal, la munca suplimentară, la munca în zilele de sărbători legale şi la munca de noapte”, se arată în comunicatul emis de conducerea ITM Gorj.
Şi inspectorii Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă au derulat în ultima săptămână un număr de 21 controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în care au fost depistate 10 neconformităţi pentru care au fost aplicate doar avertismente. Controalele efectuate au urmărit în principal modul de realizare a măsurilor dispuse în verificările anterioare. Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, lipsa instrucţiunilor proprii de la locurile de muncă, neevaluarea tuturor riscurilor existente, nepurtarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie (EIP).
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here