Angajatori din Cătunele şi Târgu-Jiu, sancţionaţi pentru muncă la negru

515

Sancţiuni mai mari pentru societăţile depistate având la lucru oameni fără forme legale de angajare! În şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, au fost adoptate noi reglementări privind munca nedeclarată. În ciuda faptului că legislaţia nu era una permisivă, iar sancţiunile s-au înăsprit prin noile modificări, în Gorj mai sunt depistaţi angajatori care folosesc la muncă persoane fără forme legale de angajare.

În ultima săptămână, echipele Serviciului Control Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au efectuat 19 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Au fost depistaţi doi angajatori care prestau activitate cu şase persoane fără forme de angajare. “În consecinţă, au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare, în cuantum de 60.000 lei. Angajatorii depistaţi cu muncă la negru desfăşurau activitate în sat Valea Perilor, comuna Cătunele  – montare parapeţi de protecţie pe marginea drumului judeţean, şi în Târgu-Jiu – transport persoane. Au fost aplicate în total 8 sancţiuni contravenţionale la 7 angajatori, în valoare de 67.500 de lei, amenzile fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003 republicată cu modificările şi completările ulterioare. Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: neîncheierea, în forma scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii; nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal şi la munca în zilele de sărbători legale”, se arată în comunicatul transmis de conducerea ITM Gorj.

Şi inspectorii Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă au derulat săptămâna trecută un număr de 13 controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă  în care au fost depistate 4 neconformităţi pentru care au fost aplicate doar avertismente. Controalele efectuate au urmărit în principal modul de realizare a măsurilor dispuse în verificările anterioare. Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, lipsa instrucţiunilor proprii de la locurile de muncă, neevaluarea tuturor riscurilor existente, nepurtarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie (EIP).

S-au înăsprit sancţiunile!
Guvernul a adoptat în şedinţa de săptămâna trecută noi reglementări în Codul Muncii privind munca nedeclarată: “Se înăspreşte regimul sancţionator al muncii nedeclarate prin eliminarea limitei de 5 persoane stabilite până în prezent, pentru încadrarea faptei ca şi contravenţie şi creşterea cuantumului amenzii contravenţionale aplicate. Totodată, inspectorii de muncă vor avea competenţa de a sista activitatea locului de muncă supus controlului în cazurile în care constată cazuri de muncă nedeclarată. Totodată, în vederea încurajării contravenientului la conformare şi la plata benevolă a amenzii contravenţionale, s-a instituit posibilitatea achitării a jumătate din amendă în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării procesului verbal de sancţionare. Altă modificare stabileşte că primirea la muncă a unei persoane aflată ilegal în România, cunoscând că aceasta este victimă a traficului de persoane, constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here