Angajatori din Târgu-Jiu şi Cărbuneşti, sancţionaţi de ITM Gorj

579

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a depistat în urma acţiunilor de control desfăşurate în perioada 16.06 – 20.06.2014 mai multe persoane care munceau “la negru” în cadrul unor firme din Târgu-Jiu şi Târgu-Cărbuneşti.

ITM Gorj a efectuat 77 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. “Au fost depistaţi 2 angajatori care prestau activitate cu 4 persoane fără forme legale de angajare, dintre care 1 este femeie. Au fost aplicate 2 sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 40.000 lei. Angajatorii depistaţi cu probleme desfăşurau activitate în Târgu-Jiu, comerţ şi Târgu – Cărbuneşti în amenajarea şanţurilor”, a precizat George Romanescu, şeful ITM Gorj.
Au fost aplicate în total 6 sancţiuni contravenţionale la 6 angajatori, în valoare de 49.500 lei, sancţiunile contravenţionale fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003, republicată şi H.G. nr. 500/2011, actualizată.
Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii, nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal, nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor.

Numeroase controale
Au fost efectuate totodată 70 de controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. În urma acestor verificări au fost depistate 27 de neconformităţi, sancţionate contravenţional cu amenzi în valoare de 11.500 lei. Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, neasigurarea organizării şi funcţionării comitetului de securitate şi sănătate în muncă, instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
ITM Gorj a desfăşurat, de asemenea, în aceeaşi perioadă, alte trei acţiuni. Este vorba despre Campania europeană coordonată de Comitetul Înalţilor Responsabili cu Inspecţia Muncii (en.: SLIC) privind prevenirea alunecărilor şi căderilor de la acelaşi nivel.
Acţiune privind verificarea modului de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcţiilor, precum şi acţiunea de monitorizare privind riscurile existente la locurile de muncă din întreprinderi mici (10-49 lucrători).
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here