Angajatorii din Gorj, pasibili de amenzi datorită gerului

Având în vedere temperaturile extrem de scăzute din aceste zile, Inspecţia Muncii atrage atenţia angajatorilor care au salariaţi ce prestează activităţi în aer liber. Astfel, un comunicat de presă a fost emis, iar angajatorii gorjeni care nu respectă prevederile legale sunt pasibili de amenzi.

Potrivit OUG nr. 99 din 29 iunie 2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă. Prin temperaturi extreme se înţelege temperaturile exterioare ale aerului, care: depăşesc 37 grade Celsius sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel; scad sub -20 grade Celsius sau, corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
“Se iau măsuri doar la temperaturi sub – 20 grade Celsius, dar angajatorii din judeţ deja ştiu, din experienţa anilor trecuţi, că trebuie să le distribuie ceai fierbinte angajaţilor, să le ofere o pauză de lucru şi să le asigure echipamente speciale de protecţie. Momentan, nu a fost nevoie ca angajatorii din judeţul nostru să ia aceste măsuri. Au fost însă cazuri când societăţile au oferit ceaiuri ori cafea salariaţilor, din propria iniţiativă”, a declarat inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, George Romanescu.
Potrivit legii, în perioadele cu temperaturi scăzute extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber: distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător; asigurarea echipamentului individual de protecţie. Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, măsuri precum reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11.00 şi după ora 17.00, sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale. Aceste măsuri se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv. Pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme, angajatorii trebuie să asigure trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here