Apartamente și case de tip familial, salvate de la închidere

678

Laurențiu Diaconescu, directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, confirmă faptul că 10 din cele 12 servicii sociale din cadrul instituției au fost licențiate. Nu mai puțin de 60 de copii trăiesc în aceste apartamente și case de tip familial. Dacă nu obțineau licențele, aceste servicii se închideau și trebuia găsită o soluție pentru cazarea celor șaizeci de minori.

 

Apartamentele și casele de tip familial din județul nostru riscau să fie închise, în lipsa licențelor de funcționare. Acestea se află în diverse localități: Târgu-Jiu, Motru, Rovinari, Novaci, Scoarța, Răchiți. Din fericire, în ultimele două luni s-a reușit licențierea lor, după eforturi serioase depuse de către reprezentanții DGASPC Gorj. „Cele 12 servicii sociale din cadrul Direcției aveau licență provizorie, unele de un an, iar altele recomandări erau de 2 ani. Pentru a fi licențiate, trebuia să intrăm în Consiliul Județean pentru a aproba organigrama, statul de funcții, regulamentul de organizare și funcționare, precum și capacitățile pe aceste servicii sociale; a fost stabilită și structura de personal, iar în acest timp s-au făcut și cursurile de formare continuă a salariaților de pe aceste servicii sociale. O parte din copii, care erau în plus față de capacitățile aprobate prin hotărârea Consiliului Județean au fost mutați la asistenți maternali profesioniști, respectiv 10 copii. Procesul de licențiere a fost unul complex”, a declarat Laurențiu Diaconescu, directorul adjunct al DGASPC Gorj.

În aceste servicii sociale sunt 60 de copii. Fiecare serviciu social beneficiază de 11 sau 12 angajați: asistenți medicali, infirmieră, asistent social și nu numai.

Licențiere valabilă 5 ani
Practic, ceea ce nu s-a făcut în doi ani, s-a reușit în două luni, spre bucuria celor 60 de suflete, cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani, care trăiesc în aceste case de tip familial. Serviciile sociale recent licențiate vor fi supuse monitorizării pe perioada valabilității licenței, respectiv în următorii 5 ani. „Îi mulțumesc domnului președinte Cosmin Popescu, pentru că, la solicitarea DGASPC, a inițiat proiectul de hotărâre privind modificarea organigramei, statului de funcții, a regulamentului de organizare și funcționare, precum și aprobarea capacităților furnizate de serviciile sociale, într-o ședință extraordinară, fapt care a contribuit esențial la obținerea acestor licențe de funcționare, astfel încât s-a dovedit încă o dată că beneficiarii sunt pe primul loc”, a mărturisit Laurențiu Diaconescu, directorul general adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj.

Pe parcursul procesului de licențiere s-a constatat că s-au respectat în totalitate standardele minime obligatorii.

Pe 28 septembrie se face evaluarea în teren pentru un apartament de tip familial din Rovinari, iar ultimul care trebuie licențiat este un apartament din Târgu-Jiu, pentru acesta urmând a fi depus dosarul de licențiere.
Minodora Sucea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here