APIA Gorj a dat startul depunerii cererilor unice de plată pentru 2016

486

Fermierii gorjeni au liber la depunerea cererilor unice de plată pentru anul 2016. Persoanele care nu vor respecta termenul limită de depunere, mai precis, 16 mai, vor fi penalizate pentru fiecare zi de întârziere. Campania de depunere a cererilor a luat startul, ieri, 1 martie.

Potrivit conducerii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în judeţul Gorj, sunt programaţi şi aşteptaţi să depună cererea unică de plată aferentă campaniei 2016, peste 23.400 de fermieri. Agricultorii gorjeni care nu vor respecta termenul-limită vor putea depune cererile unice de plată şi după data de 16 mai, în 25 de zile calendaristice, adică până pe 10 iunie. Totuşi, pentru fiecare zi de întârziere, autorităţile vor scădea 1% din suma la care fermierii ar fi avut dreptul dacă ar fi depus documentele până pe 16 mai.
Modificările cererilor unice de plată se depun la APIA până la data de 31 mai 2016 inclusiv, fără aplicarea de penalităţi. Fermierii pot depune modificări ale cererii unice de plată după data de 31 mai, până la data-limită de depunere a cererilor unice de plată, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă modificarea cererii unice de plată ar fi fost depusă până la data de 31 mai 2016. Cererea unică de plată se depune la centrele judeţene ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafaţă de peste 50 hectare teren agricol şi la centrele locale ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafaţă de până la 50 hectare teren agricol.
“Beneficiarii măsurilor de reconversie/restructurare a plantaţiilor viticole, membrii grupurilor şi organizaţiilor de producători din sectorul fructe şi legume, precum şi cei ai Măsurii 221 – prima împădurire a terenurilor agricole au obligaţia de a completa şi depune cererea unică de plată, indiferent dacă solicită sau nu plăţi directe. Nerespectarea de către beneficiarii schemelor de plăţi a normelor de eco-condiţionalitate determină aplicarea de sancţiuni în conformitate cu prevederile art. 39 şi 40 din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014”, se arată în informarea transmisă de APIA Gorj. Este de precizat că beneficiarii plăţilor sunt fermierii activi persoane fizice şi/sau juridice care desfăşoară activităţi agricole ca utilizatori legali ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale. În cazul concesionării/închirierii unei suprafeţe de pajişti de către o asociaţie de crescători de animale, beneficiarii plăţilor sunt membrii asociaţiei care asigură încărcătură cu animale pentru suprafaţa concesionată/închiriată, iar dovada utilizării legale a acestor suprafeţe de pajişti de către fiecare membru al asociaţiei o constituie copia de pe contractul de concesionare/închiriere şi centralizatorul care cuprinde acordul, datele de identificare şi numărul de animale pe fiecare membru al asociaţiei.
Eligibile la plată sunt exploataţiile care au o suprafaţă de cel puţin un hectar, fiind formate din parcele cu o suprafaţă de minim 0,3 hectare. Pentru vii, livezi, culturi de hamei, pepiniere pomicole, pepiniere viticole sau arbuşti fructiferi, parcela trebuie să aibă o suprafaţă de cel puţin 0,1 ha şi/sau (dacă este cazul) să deţină un număr minim de animale. Pentru sere şi solarii, suprafaţa minimă trebuie să fie de 0,3 ha, cu o suprafaţă minimă a parcelelor de 0,1 ha.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here