APIA Gorj efectuează autorizarea la plata în avans a fermierilor

502

Fermierii gorjeni ar putea primi până la finalul lunii noiembrie avansul de până la 50% din plăţile aferente schemei de plată unică pe suprafaţă, în valoare de 70 euro per hectar. Avansurile vor fi virate în conturi fermierilor odată cu încheierea controalelor în teren.

Conform art. 75 din Regulamentul UE 1306/2013, plăţile către beneficiarii schemelor de sprijin se fac în perioada 1 decembrie – 30 iunie a anului calendaristic următor, în maximum două tranşe, în perioada menţionată. Statele membre pot plăti, înaintea datei de 1 decembrie, dar nu înaintea datei de 16 octombrie, avansuri de până la 50 % în cazul plăţilor directe şi de până la 75 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale. Plăţile nu se fac înainte de finalizarea verificării condiţiilor de eligibilitate. Prin derogare, avansurile pentru sprijinul acordat în cadrul dezvoltării rurale pot fi plătite după finalizarea controalelor administrative în conformitate cu articolul 59 alineatul (1) Reg.1306/2013.
“În perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2015, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură poate acorda plăţi în avans din SAPS şi agromediu, dacă sunt îndeplinite condiţiile şi cerinţele de acordare. În această perioadă, Centrul Judeţean APIA Gorj face eforturi în vederea finalizării operaţiunilor premergătoare autorizării la plata în avans, şi anume: operarea şi verificarea cererilor de plată, introducerea şi verificarea cererilor de modificare, verificarea administrativă a cererilor de plată, verificarea calităţii de fermier activ, controale pe teren. Conform declaraţiilor ministrului MADR, se avansează ca termen estimativ pentru demararea autorizării la plată şi ulterior efectuării plăţilor în avans, finalul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie”, a declarat Constantin Negrea, directorul executiv al APIA Gorj.
În acest an, fermierii gorjeni vor încasa de la APIA subvenţii pe suprafaţă în valoare de 77,08 euro pe hectar (SAPS), plata pentru înverzire fiind de 53,90 euro pe hectar, potrivit secretarului de stat în MADR, Daniel Botănoiu.
Până în prezent, la nivelul APIA Gorj, stadiul acţiunilor premergătoare autorizării la plată este următorul: 91,37 % din cererile de plată au fost operate; 85.44% din cererile de plată au fost verificate. Prin controlul clasic, s-au verificat 56 de exploataţii cu 737 de parcele. Controlul de Eco-condiţionalitate a vizat până acum 73 de exploataţii, 28 de exploataţii cu 383 de parcele au fost verificate pe Agromediu şi Ecocondiţionalitate. Totalul exploataţiilor controlate pe diverse scopuri a fost de 157 cu 1.315 parcele la nivelul suprafeţelor din judeţul nostru pentru care fermierii au depus cereri. Conform conducerii APIA Gorj, 79 de exploataţii cu 908 parcele au rămas de controlat.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here